Skip to navigation Skip to main content

De Beierse keuken: puur genieten

Beierse Keuken Bratwurst

In het genietersland Beieren is de keuken net zo veelzijdig als de vrijstaat zelf. Het maakt niet uit of het nu aan de cafétafel of in het gourmetrestaurant is, of het nu gaat om regionale specialiteiten of haute cuisine – de Beierse keuken laat niets te wensen over. Op de sappige bergweiden van Beieren grazen gelukkige koeien, op de steile hellingen van Franken groeien wijndruiven, in het milde klimaat groeien lokale fruit- en groentesoorten en de heldere rivieren en meren herbergen veel inheemse vissoorten.

Eenvoudig en heerlijk: regionale specialiteiten

De Beierse keuken is wereldberoemd: witte worst, pretzel met Obatzda (kaasmengeling), stevige knoedelgerechten en talrijke heerlijke vis- en vleesbereidingen – de regionale specialiteiten maken deel uit van het Beierse levensgevoel, net zoals de beroemde Beierse gezelligheid: men geniet van goed eten met familie en vrienden in het café of onder schaduwrijke lindebomen in de biertuin. Daar past wijn uit Franken bij, die klassiek in de platronde wijnfles wordt geschonken, of bier; hier heeft men keus uit 4.000 merken uit één van de meer dan 600 brouwerijen in Beieren. Gourmetrestaurants, waarin koks de gasten een moderne interpretatie van de Beierse keuken presenteren, vormen een aanvulling op de traditionele cafécultuur.

Puur genot: Beierse sterrenkeuken

Wie graag geniet van een uitstekende keuken, vindt in Beieren een grote keus aan uitstekende restaurants. De ranglijst van Beierse topkoks wordt aangevoerd door Christian Jürgens met zijn „Gourmetrestaurant Überfahrt“ in Rottach Egern. Hij kreeg 19 punten van de testers van de Gault Millau en werd in 2012 onderscheiden als „kok van het jaar“. Hij is één van de in totaal acht Beierse koks die zich kunnen opsmukken met twee Michelin-sterren. Daar komen nog eens 29 andere Beierse koks met één ster bij.

© BAYERN TOURISMUS Marketing GmbH

Regionale producten: uitstekend

Waar Beieren op staat, daar zit ook Beieren in. Dankzij het EU zegel „beschermde oorsprongsbenaming“ („b.o.“) en „beschermde geografische aanduiding“ („b.g.a.“) weet de consument waar zijn levensmiddelen vandaan komen. Zo worden bijvoorbeeld de Allgäuer Emmentaler, een kaas van rauwe melk, en de Allgäuer bergkaas gegarandeerd in de Allgäu geproduceerd. Ook alle voor de productie nodige melk moet uit dit gebied stammen. Ook de beroemde Neurenbergse geroosterde braadworsten zijn door heel Europa beschermd: zij mogen uitsluitend in Neurenberg worden gemaakt en Beiers bier – uiteraard gebrouwd volgens het traditionele reinheidsvoorschrift – komt uitsluitend uit Beierse kookketels. Ook Frankenwijn is een beschermd begrip – productie en botteling hebben uitsluitend in het aanbouwgebied Franken plaats. Bovendien worden bij de wijnbouw en de doorverwerking van de druiven allerhoogste kwaliteitsnormen in acht genomen.

Ontdekken en genieten

Van Beierse producten kan direct ter plekke fantastisch worden genoten. Melk- en kaasproducten smaken het beste op de bergwei met uitzicht op de bergen. Lokale biersoorten kan men in de regio zelf in kleine brouwerijen uitproberen en op wijnfeesten of in een wijncafé kunnen de nieuwe jaargangen in een gezellige sfeer worden geproefd. De regionale keuken kan eveneens op fantastische wijze worden ontdekt op culinaire tochten door de vrijstaat. Routes zoals de „Fränkische Moststraße“ door de regio Hesselberg, de „Bier- und Burgenstraße“ in het natuurpark Frankenwald of de „Bayerische Milch- und Käsestraße“ beloven typisch Beierse avonturen voor het gehemelte.

Ga naar de bestemmingen in Beieren >>

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.