Vakantie Garmisch-Partenkirchen (Duitsland)

© LIGHTROOM STUDIOS: Garmisch-Partenkirchen

Mooie omgeving voor bergwandelingen en sportieve vakanties

 • Gelegen aan de voet van de hoogste berg van Duitsland
 • Veel wandelmogelijkheden, van lieflijke heuvels tot steile pieken
 • De lucht is er fris en vrij van allergieën en dat met veel zonuren

Garmisch-Partenkirchen ligt in het zuiden van Duitsland, omsloten door bergen. De bekendste bergen zijn de Wetterstein, met de Zugspitze (2962 m), de hoogste berg in Duitsland. In het oosten vind u Wankl (1780 m) en in het noorden de Kramerspitz (1985 m). Het plaatsje, op een hoogte van 720 meter, ligt in het dal van Loisach, dat uitmondt in de Isar. Garmisch-Partenkirchen heeft nooit stadsrechten gekregen, wel marktrecht. In het Duits wordt de plaats dan ook een Kreishauptort genoemd en geen stad.

De plaats Garmisch-Partenkirchen bestaat pas sinds 1935. In dat jaar heeft Adolf Hitler de twee dorpen Garmisch en Partenkirchen samengevoegd tot één gemeente. Dit gebeurde om in 1936 de Olympische Winterspelen te kunnen organiseren. Hierdoor werd Garmisch-Partenkirchen wereldberoemd. Verder is de plaats natuurlijk bekend van het skischansspringen op nieuwjaarsdag.

Uitzicht skischans Garmisch-Partenkirchen
Uitzicht over Garmisch-Partenkirchen vanaf de skischans (Foto: © Pixabay)

Garmisch-Partenkirchen

Als u in het plaatsje bent, is het nog steeds duidelijk dat oorspronkelijk twee dorpen zijn samengevoegd. Er is niet één duidelijk stadscentrum. Toch is het een leuke plek om te ontdekken. De internationale flair en Bavarische traditie lopen in elkaar over. Er zijn antiekwinkels, souvenirwinkeltjes en galerieën die zowel traditionele handwerken als leuke souvenirs aanbieden. Er is een rijke cultuur aan volks- en popmuziekconcerten, cabaret, musicals en festivals zoals het jaarlijkse Richard Strauss Festival. Richard Strauss komt uit Garmisch-Partenkirchen. Net als Michael Ende, de schrijver van ‘Het oneindige verhaal.’

Centrum voor Gezondheid

Garmisch-Partenkirchen heeft zich van wintersportdorp omgeschoold tot een centrum voor gezondheid, met het predicaat van Premium Klasse van Heilklimatishen Kurorte. De lucht is er fris en vrij van allergieën en dat met veel zonuren. Garmisch-Partenkirchen is een groot kuuroord, met meerdere klinieken en wellnesscentra. Het heeft een groot ziekenhuis en een aantal onderzoeksinstituten, zoals het Alpenforschungsinstitut en het Institut fur Meteorologie en Klimaforschung. Maar net zo belangrijk voor de gezondheid zijn de ruime wandelmogelijkheden in de omgeving.

Uitzicht Garmisch-Partenkirchen en Zugspitze
Garmisch-Partenkirchen ligt aan de voet van de Zugspitze (Foto: © Pixabay)

Wandelen in de omgeving van Garmisch-Partenkirchen

De hoeveelheid wandelpaden in de omgeving van Garmisch-Partenkirchen is meer dan 300 kilometer. Aan de zuidzijde van Garmisch-Partenkirchen wandel u in het Wettersteingebergte, lichtgekleurde bergen met steile hoogopgaande kalkwanden. Wil u graag de Wetterstein ontdekken, maar niet de smalle rotspaden of enge dieptes opzoeken, dan kun u naar de Osterfelderkopf.
-Een makkelijke wandeling die geschikt is voor de hele familie loopt van Kreuzeck naar Osterfelderkopf. Bovenop de Osterfelderkopf kun u de AlpSpix bezoeken. AlpspiX is een uitkijkplatform, waarbij u kunt uitkijken op de rotswanden van de Alpspitze en meer dan 1000 meter dieper Garmisch-Partenkirchen ziet liggen.
-De huisberg van Garmisch, de Wank, biedt een uitzicht over de Alpspitze en de Zugspitze. Hier loop u over lieflijke almweides, terwijl u bloemengeuren opsnuift en vanaf de vele bankjes in alle rust geniet van het uitzicht. Om u heen hoor u het geruis van de parapenters, die de berg afduiken.
-Je kunt vanuit Garmisch-Partenkirchen in ongeveer 10 uur naar de Zugspitzplatt lopen. Hiervoor heb u ervaring nodig en een goede conditie. Het is een lange zware tocht, maar er zijn genoeg berghutten onderweg, zodat u kunt uitrusten.

Uitkijkplatform AlpSpix boven Garmisch-Partenkirchen
Uitkijkplatform AlpSpix boven Garmisch-Partenkirchen (Foto: © Pixabay)

Fietsen in Garmisch Partenkirchen

Garmisch-Partenkirchen ligt midden tussen hoge bergen. Het fietsen rondom de plaats kan vooral op mountainbike paden. Voor racefietsen is het aanbod niet zo groot. De makkelijke mountainbike routes, vooral in het dal, zijn ook te doen op een stevige fiets met versnellingen of een e-bike. Een paar makkelijke tips:
-Een makkelijke route is bijvoorbeeld de Loisachradweg. Deze gaat over brede bospaden door het dal van de Loisach.
-Je kunt de Waldblickweg volgen. Deze loopt van het Klooster Ettal naar het Slot Linderhof en voert vooral door bossen en over bospaden. Vanaf de bosrand zijn er mooie uitzichten over de plaats Garmisch-Partenkrichen.
-Daarnaast ligt Garmisch-Partenkirchen op een lange-afstands-route door de Alpen. Vele wegen leiden vanuit Nederland naar Rome. Eén daarvan gaat via Garmisch-Partenkirchen, langs de Zugspitze.

Bijzondere omgeving

De omgeving van Garmisch-Partenkirchen is echt spectaculair te noemen. Niet alleen ligt de Zugspitze, Duitslands hoogste berg, er vlak naast. Nog dichterbij vind u ook twee fascinerende kloven; de Partnachklamm en de Höllentallklamm. De Partnachklamm is bekender, hier kun u met de auto naar toe rijden. De Höllentallklamm is alleen lopend bereikbaar en elk jaar worden alle bruggen en paden afgebroken voor het winterseizoen. Elk voorjaar worden deze dan weer aangelegd. De Zugspitze is de hoogste berg van Duitsland. Maar hij is ook makkelijk te bereiken voor een bergtop die zo hoog ligt. Uit Duitsland kun u vanaf Garmisch-Partenkirchen met een tandrandbaan naar het Zugspitzplatt rijden (2600 m). Daar vandaan neem u de Gletsjerbahn naar de top. U kunt ook bij Eibsee overstappen op Seilbahn Zugspitze. Deze hypermoderne gondellift is pas open sinds 2017 en verbrak al 3 wereldrecords: de hoogste liftpaal, grootste hoogteverschil en grootste afstand tussen twee liftpalen.

Meren om te zwemmen rondom Garmisch-Partenkirchen
Zwemmeren rondom Garmisch-Partenkirchen: de Pflegersee (Foto: © Pixabay)

Tips Garmisch-Partenkirchen

-De oude Olympiaschans is in 2007 vervangen voor een hypermodern bouwwerk. Op deze skischans wordt elk jaar op nieuwjaarsdag het nieuwjaarsspringen georganiseerd. De schans is fascinerend om te zien. Naast de schans ligt een zomerrodelbaan, niet een heel lange, maar leuk voor beginners.
-Rondom Garmisch-Partenkirchen vind u een aantal zwemmeren. De Eibsee is de bekendste, aan de voet van de Zugspitze, met groen helder water, bossen en rotsen rondom. De Riesersee is minder bekend. Hier eindigt de oude bobsleebaan van de Olympische Spelen. Dit is nog herkenbaar door de heuvels in het gras. Aan de oostkant van Garmisch-Partenkirchen vind u ook een aantal kleinere meren waar u heerlijk verkoeling kunt vinden.
-Garmisch-Partenkirchen heeft een gevarieerd en groot klimpark. Het Kletterwald ligt midden in het bos, boven op een heuvel, met uitzichten rondom op de hoge bergen. Het hoogste platform ligt op 17 meter, maar ook jonge kinderen vanaf 5 jaar kunnen hier terecht. Zoek u nog meer adrenaline, dan kun u met de Flying Fox, een zipline, over de skischans heenvliegen. De landing hiervan is in het Olympisch Stadion.

Vraag nu gratis een brochure aanAccommodatie aanvraag bij VVV

Algemene informatie

Aantal inwoners 26800
Autovrij centrum Ja
Afstand vanaf Utrecht 857 km
Hoogte dorp 709m
Aantal toeristenbedden 10000

Tip van de redactie

Uitgaan & vrije tijd

Aantal restaurants 87 Aantal discotheken 4
Aantal bars 43 Is er een casino? Ja
Aantal bioscopen 2 Is er een theater? Ja
Is er een concertzaal? Ja Zijn er luchtballonvaarten? Nee

Winkelen

Aantal souvernirwinkels 10 Aantal modewinkels 30
Aantal sportwinkels 7 Aantal overige winkels 40
Is er een bank? Ja Is er een geldautomaat? Ja
Is er een postkantoor? Ja Is er een internetcafé? Ja
Is er publieke WIFI? Ja Aantal supermarkten 14

Wellness & Sport

Is er een wellness centrum?? Ja Is er een fitnesscentrum? Ja
Is er een solarium? Ja Is er een volleybalveld? Ja
Zijn er thermale baden? Nee Is er een tennisbaan? Ja
Zijn er massagemogelijkheden? Ja Zijn er mogelijkheden voor paragliding? Ja
Aantal openlucht zwembaden? 2 Is er een basketbalveld? Ja
Is er een openbare sauna? Ja

Activiteiten Garmisch-Partenkirchen

 • Wandelen

  Wandelen

  Informatie over wandelen in Garmisch-Partenkirchen. Routes, huttentochten, berghutten en meer.

  Lees verder

 • Fietsen

  Fietsen

  Lees meer over fietsen en mountainbiken in Garmisch-Partenkirchen. Trails, routes en meer.

  Lees verder

 • Familie

  Familie

  Met het gezin op vakantie in Garmisch-Partenkirchen. Tal van activiteiten voor jong en oud.

  Lees verder


Bekijk alle activiteiten >

Zomervakantie tips

Weer Garmisch-Partenkirchen

Vandaag Morgen Overmorgen
12°17° 11°18°

Locatie

-->