Skip to navigation Skip to main content
Weissensee Zomer
© Kärnten Werbung, Michael Stabentheiner
Oostenrijk

Vakantie Weißensee Meer

  • Allerlei watersporten mogelijk
  • Een ideale bestemming voor families met kinderen
  • Geniet van een watertemperatuur van rond de 24 graden

De Weißensee, ook wel geschreven als Weissensee, is een bergmeer in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië. Het meer heeft een oppervlakte van 6,5 km² en is 11,6 kilometer lang. Voor veel mensen is de Weißensee bekend vanwege de alternatieve Elfstedentocht die hier ’s winters geschaatst wordt. Uiteraard valt er in en rondom de Weißensee ook zomers genoeg te beleven. Watersporten, wandelen of heerlijk zwemmen, het is allemaal mogelijk.

De Weißensee wordt omringd door de bergen van de Gailtaler Alpen en de Karnische Alpen. Qua vorm lijkt het een beetje op een Noorse fjord. Het landschap is bosrijk en vol groene Alpenweiden met bloemen. Je vindt hier maar liefst 34 verschillende soorten orchideeën! Sinds 2006 is het meer en het gebied er omheen een officieel natuurpark (7640 hectare). Aan de oevers van de Weißensee liggen een aantal kleine dorpjes met fijne accommodaties en restaurants.

Zwemmen in de Weissensee
Kärnten Werbung, Edward Gröger

Wandelen rondom de Weißensee

Rondom de Weißensee kan heerlijk gewandeld worden. Je vindt hier een uitgebreid netwerk van meer dan 200 kilometer aan wandelpaden van verschillende niveaus. Er zijn wandelingen in het dal mogelijk, maar ook in de bergen. Met maar liefst negen themawandelingen is wandelen zowel leuk voor volwassenen, als voor kinderen. Tips voor wandelen rondom de Weißensee zijn:

- De Seeuferweg: deze wandeling is ideaal om kennis te maken met de Weißensee en de natuur. Onderweg passeer je een aantal leuke restaurantjes en mooie uitzichtpunten. De route is ook geschikt voor families, heeft een lengte van 8,5 kilometer en is gemakkelijk van niveau.
- De Gailtaler Höhenweg: deze wandeling voert door de bergen van de Gailtaler Alpen. Onderweg geniet je continu van uitzichten op de Weißensee, het Gailtal en de omringende bergwereld. De route is 33,5 kilometer lang en middelzwaar van niveau.
- Avonturenboerderij Tschabitsche – Gajacher Alm: deze wandeling is geschikt voor families. Via een prachtig bospad wandel je van de avonturenboerderij in 5,7 kilometer naar de Gajacher Alm. Je kunt jezelf hier trakteren op een hapje en een drankje. De wandeling is middelzwaar van niveau.

Een familievakantie aan de Weißensee

Een vakantie aan de Weißensee is perfect voor families. Het water, de schattige plaatjes en vele activiteiten maken dat vervelen hier niet snel voorkomt. Samen met leeftijdsgenootjes kunnen de kinderen uren spelen aan de oevers van het meer. Het water is een groot ‘natuurlijk zwembad’ en zorgt iedere dag voor vermaak. Zoals eerder vermeldt, zijn er maar liefst negen themawandelingen mogelijk. Tijdens zo’n wandeling maken de kinderen spelenderwijs kennis met de natuur. Ook kun je vanaf de dorpen rondom de Weißensee leuke uitstapjes maken. Bezoek bijvoorbeeld bergwereld Nassfeld voor allerlei speelplaatsen en beleveniswerelden, of maak een uitstapje naar de Millstättersee en combineer dit met een bezoek aan museum Granatium in Radenthein.

Familievakantie aan de Weissensee
Kärnten Werbung, Edward Gröger

Watersport, waterpret en meer

De Weißensee leent zich uitstekend voor allerlei watersporten. Waterskiën, suppen, surfen en kajakken behoren onder andere tot de mogelijkheden. Ook is er een duikschool en kun je bij verschillende verhuurbedrijven waterfietsen, zeilboten en roeiboten huren. Zomers loopt de temperatuur van het water op tot minimaal 24 graden. Dat maakt dat ook zwemmen in dit meer erg fijn is. Langs de oevers van de Weißensee liggen meerdere stranden. Kleine kinderen kunnen onder toeziend oog van hun ouders spelen in het ondiepe water, terwijl grotere kinderen ook het diepe kunnen verkennen.

Kamperen rondom de Weißensee

Rondom de Weißensee ligt een drietal campings. Seecamping Müller ligt aan de westoever van het meer, aan de rand van het bos. Strandcamping Knaller ligt vlakbij de brug, aan de zuidoever en camping Ronacher ligt aan de oostoever. Alle drie de campings zijn geschikt voor families en bieden direct toegang tot het meer via een eigen strand.

Tips voor een vakantie aan de Weißensee

- Van juni tot september vindt er elke donderdag, van 09.00 tot 11.00 uur, een traditionele markt plaats op de brug in de Weißensee. Op deze markt kun je allerlei producten van de boerderij kopen, zoals speck, kaas, groenten en honing uit Karinthië. Ook verkoopt men hier handwerk, gebruiksvoorwerpen en houten voorwerpen.
- Bijna iedere zondag vindt het Floßkonzert plaats. Dit bijzondere muziekevenement vindt plaats op een groot vlot op het water. Je kunt vanaf de kust luisteren of aanleggen met een roeibootje.
- Ongeveer 30 kilometer van de Weißensee liggen het dorp Hermagor en de Pressegger See. Vanuit Hermagor is kun je bergwereld Nassfeld bezoeken. Families vinden hier leuke speelplaatsen, beleveniswerelden en wandelingen. Ook is een duik in de warme Presseger See aan te raden.
- Proef de Kärnter Lax’n. Deze meerforel kwam al in de 14e eeuw voor in dit gebied en wordt sinds een paar jaar met succes gekweekt. In de restaurants kun je verschillende bereidingswijzen van dit visje uitproberen.

Fietsen bij de Weissensee
Kärnten Werbung, Edward Gröger

Dorpen rondom de Weißensee

Rondom de Weißensee liggen een aantal dorpen. Verwacht hier geen grote, uitbundige plaatsen, maar kleine en rustige bestemmingen. Bekijk een overzicht hieronder en klik op lees meer voor meer informatie.

Oberdorf

Oberdorf ligt aan de westoever van de Weißensee. In dit kleine plaatsje zijn een aantal accommodaties en een camping te vinden.

Gatschach

Gatsach ligt net voorbij Oberdorf, tegen het bos en aan het meer. Vanaf hier kun je heerlijk wandelen of genieten aan het water.

Techendorf

Techendorf ligt aan de noordoever van het meer bij de brug. Je vindt hier een supermarkt, fijne restaurants en leuke accommodaties.

Weissensee

Het gelijknamige plaatsje Weissensee ligt aan de zuidoever van het meer, tegenover Techendorf. Bezoek zomers de wekelijkse markt.

Neusach

Wanneer je vanaf Techendorf doorrijdt langs het water, kom je bij het dorpje Neusach. Je kunt hier zeil- en surflessen nemen.

Naggl

Naggl bestaat uit slechts een aantal huizen en accommodaties. Deze bestemming is ideaal voor rustzoekers en natuurliefhebbers.