Skip to navigation Skip to main content
Schönau am Königssee
© Berchtesgadener Land Tourismus
Duitsland

Vakantie Schönau am Königssee

  • Gelegen aan de Königssee: azuurblauw water met steile bergwanden
  • Vlakbij Salzburg
  • Ligging aan de Königssee in het Nationaal Park Berchtesgaden
  • Wandelen, wellness en nog veel meer activiteiten

Schönau am Königssee is het grootste toeristische dorp in Berchtesgaden en het omliggende gebied. Dit plaatsje ligt net ten zuiden van Berchtesgaden en dichtbij de grens met Oostenrijk. De Hohen Göll, het Hagengebirge en het Steinerenes Meer vormen de natuurlijke berggrens met Salzburg. Schönau am Köningssee ligt – zoals de naam al zegt – aan het meer Köningssee en is daarom de perfecte plek voor watersportliefhebbers.

Schönau am Köningssee heeft voor ieder wat wils. Alleen al in het Nationaal Park Berchtesgaden vinden wandelaars meer dan 260 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden en er zijn uitgebreide wellnessmogelijkheden in Schönau am Köningssee. Verder kan er worden gevist, geraft en natuurlijk kan je in Schönau am Köningssee ook golfen, mountainbiken en paragliden.

Omgeving Schönau

Schönau ligt niet alleen dichtbij de bekende plaats Berchtesgaden, de gehele omgeving heeft die naam. De regio Berchtesgaden is bekend van de zoutmijnen, de Obersalzberg en de Sound of Music. Bijzonder is het Nationaal Park Berchtesgaden, het enige alpiene, nationale park van Duitsland. In dit park ligt de Watzmann, met 2713 meter de op één na hoogste berg van Duitsland, en het Steinernes Meer, een enorme rotszee.

Koenigssee met Sint Bartolome
Königssee bij Berchtesgaden (Foto: © Berchtesgadener Land Tourismus)

Königssee

De Königssee is de grootste trekpleister van het nationaal park. Het is niet alleen het diepste meer van Duitsland, het water is kristalhelder en weerspiegelt de steile bergwanden rondom. Op het schiereiland Hirschau ligt de St. Bartholomä kerk. Het is een bedevaartkapel, die het makkelijkst per boot bereikbaar is. Al lang geleden hebben de toeristen de Königssee ontdekt. Vroeger waren dat vooraanstaande, rijke mensen. Tegenwoordig is het nog steeds een populaire, toeristische plek.

Wandelen bij Schönau

Wandelen bij Schönau kan in het nationaal park, bijvoorbeeld naar het Steinernes Meer. Ook bij de Königssee zijn vele wandelingen mogelijk. Om het meer en de bergen, die loodrecht in het water verdwijnen, goed te aanschouwen, zijn verschillende tochten nodig. Vanaf Schönau am Königssee kun je in één uur wandelen naar Malerwinkel. Je kunt twee verschillende wandelingen maken naar St. Barholomä. De tocht duurt zeker 6 uur. Op 24 augustus gaan gelovigen op bedevaart naar deze kapel. Vanaf de Jennerbahn starten talloze wandelingen door de ongerepte natuur. Meer dan 120 kilometer aan wandelpaden vind je hier in de bergen en in de dalen rondom de Königssee. De Speicherteich Rundweg is een kleine rondwandeling rond het middenstation van de Jennerbahn. Relaxen met uitzicht op de Watzmann is gegarandeerd.

Jennerbahn bij Schoenau am Koenigssee
Jennerbahn bij Schönau am Königssee (Foto: © Berchtesgadener Land Tourismus)

Tips:

- Bezoek de Romy Schneider Expositie. Rosemarie Magdalena Albach - de enchte naam van Romy Schneider - werd bekend door haar rol als Sissi en heeft tot haar elfde in Schönau gewoond. Ze woonde in haar ouderlijk huis ‘Mariengrund’, vlakbij het Köningsmeer. De expositie toont filmaccessoires, posters en foto’s van Romy Schneider.
- Laat je rondvaren door een elektrische boot over het meer en hoor de echo in de ‘echowand’.
- Neem de Jennerbahn vanuit Schönau naar 1800 meter hoogte. De kabelbaan is recent vervangen door een moderne, comfortabele variant die voor iedereen toegankelijk is.

Weer in Schönau am Königssee

Vandaag

Geregeld zon, maar ook enkele wolken

Geregeld zon, maar ook enkele wolken
13 / 27

Vorstgrens

3613 meter

Regen

0 mm

Morgen

Bewolkt en enige tijd regen

Bewolkt en enige tijd regen
11 / 17

Vorstgrens

2978 meter

Regen

8 mm
Toeristeninformatie voor Schönau am Königssee
Name Tourist Information Schönau a. Königssee
Telefoon 1760
Algemene informatie
Aantal inwoners 5366
Autovrij centrum
Afstand vanaf Antwerpen ca. 929 km
Hoogte dorp 600
Aantal toeristenbedden 1300
Wellness & Sport
Spa & Wellness
Openbare zonnebank
Thermale baden
Massage
Aantal openlucht zwembaden 1
Openbare sauna
Fitnesscentrum
Volleybalveld
Tennisbaan
Paragliding
Basketbalveld
Winkelen
Aantal souvenirwinkels
Aantal sportwinkels
Bank
Postkantoor
Publieke WIFI
Aantal modewinkels
Aantal overige winkels
Geldautomaat
Internetcafé
Supermarkten 3
Uitgaan & vrije tijd
Restaurants 47
Bars & cafés 1
Bioscoop
Concertzaal
Discotheken 4
Casino
Theater
Ballonvaart