Skip to navigation Skip to main content
Chamonix
© Pixabay
Frankrijk

Vakantie Chamonix

  • Super wandelgebied onder de toppen van de Mont Blanc
  • Het bergsport-mekka van de Alpen
  • Stedelijk en internationaal, voor iedereen geschikt
  • Niet alleen wandelen, ook raften, canyoning, klimmen en veel meer

Chamonix ligt op 1035 meter hoogte in een vallei die langs het gehele Mont Blanc massief loopt. Chamonix is het mekka van de bergsport in de Alpen. Hier komen bergsporters vanuit de hele wereld bij elkaar om ergens in het Mont Blanc massief hun avontuur te beleven. Chamonix heeft een stads en internationaal karakter. Kom je hier een eerste keer, dan kan deze bruisende bubbel overweldigend zijn. Maar vergis je niet, deze stad is niet alleen voor extreme sporters. In de vallei is voor iedereen en op elk niveau iets leuks te ondernemen.

Het uitzicht in Chamonix wordt gedomineerd door het Mont Blanc massief. De Mont Blanc is met 4808 meter de hoogste berg van Europa. In 1786 werd deze berg voor het eerst beklommen door Jacques Balmat en Michael Gabriel Paccard. In Chamonix staat nog steeds een beeld van de twee klimmers kijkend naar de top. Maar het dorp biedt veel meer dan alleen de Mont Blanc. Rondom de plaats zijn tal van activiteiten te beoefenen. Opgeteld met het bergklimaat, dat zorgt voor zomers met koele avonden en warme temperaturen overdag, is Chamonix een plaats voor avonturiers, levensgenieters én families met kinderen.

plein centrum chamonix met standbeeld
Standbeeld Paccard en Balat in centrum Chamonix (Foto: © Savoie Mont Blanc, Bijasson)

De Chamonix-vallei

In de gehele Chamonix-Mont Blanc-vallei liggen vijf plaatsen, elk met een eigen karakteristiek. Les Houches, Servoz, Argentière en Vallorcine vormen samen met Chamonix een bijzondere en levendige vallei. Chamonix is hierin het internationale, bruisende centrum, Les Houches een ideale familiebestemming, Servoz een rustig authentiek dorpje, Argentière legendarisch, authentiek en omgeven door de Argentière-gletsjer en Vallorcine natuurlijk en rustig, een plek om te ontspannen. Zo is Chamonix voor elke vakantieganger een goede bestemming.

De plaats Chamonix

Chamonix heeft een rijke historie die te herkennen is in de verschillende bouwstijlen. De plaats staat vol met grote gebouwen, waardoor de sfeer heel stedelijk is. Je vindt er kerken, woongebouwen en paleizen, van barok tot gouden eeuw, maar ook tussendoor kleinere gebouwen. Er zijn natuurlijk allerlei winkels, een markt en verschillende musea, maar ook hotels, wellness en restaurants. Voor kinderen is er een activiteitenpark met onder andere rodelbanen, klimmuren en pony’s.

stad Chamonix bij Mont blanc
Zicht op de Mont Blanc vanuit Chamonix (Foto: © Savoie Mont Blanc, Olkowicz)

Kabelbanen in de zomer

Rondom Chamonix ligt een netwerk aan bergliften en treintjes, die je ook in de zomer hoog de bergen inbrengt. De bekendste is de kabelbaan naar de Aiguille du Midi (3842m). Vanuit Chamonix ga je eerst naar de Plan de l’Aiguille (2317m) om met een tweede lift hoog op de Aiguille du Midi te worden afgezet. Rondom deze top vind je een museum, restaurant 3842 en via een lift het uitzichtsplatform. Verder gaan er twee treintjes de bergen in. De Tramway de Mont Blanc naar de Nid d’Aigle vertrekt lager uit het dal bij St-Gervais. Je kunt vanuit Chamonix instappen door de lift vanaf Les Houches naar Bellevue te nemen. Je kunt ook met het Montenvers-Mer de Glace treintje naar Montenvers (1913m) om hiervandaan een kabelbaant naar de gletsjer Mer de Glace en haar ijsgrotten te nemen. Tenslotte gaan er nog liften naar de Grand Montet (3275m), met een tussenstop op Lognan (1972m), Prarion 1900 en aan de andere zijde van het dal naar Le Brévent en Flégère.

Montenvers trein en tram naar Mont Blanc vanuit Chamonix
Trein naar Montenvers vanuit Chamonix (Foto: © Savoie Mont Blanc, Raih)

Wandelen rond Chamonix

In de Chamonix-vallei ligt ruim 350 kilometer aan wandelpaden. Er zijn routes voor beginners, deze vind je veelal lager op de berg of in het dal. Maar er zijn ook genoeg routes voor experts. Veel bergklimmers en experts zullen de hogere liften gebruiken. Ga je wandelen in Chamonix, dan ga je meestal naar de tussenstations of de lagere liften, zoals Lognan, Bellevue en Planpraz (middenstation van Le Brévent). Vanaf Plan de l’Aiguille, het middenstation van de Aiguille du Midi, zijn er ook veel mogelijkheden.
- Wandel bijvoorbeeld via Grand Balcon Nord naar Montenvers (2,5 uur) of het Lac Bleu (15 min). Je kunt ook afdalen naar Chamonix via Blaitière (2,5 uur), Plan du Trois (2 uur) of Grand Bois (2 uur). Eventueel kun je er ook voor kiezen om vanuit Chamonix te wandelen naar het Plan de l'Aiguille om geld te besparen op je liftticket. Reken dan op een lange, zware dag van zo’n 5,5 uur lopen.
- Je kunt ook juist aan de andere zijde van de vallei wandelen: op het Grand Balcon Sud, bijvoorbeeld van Flégère naar Planpraz (2 uur). Hier wandel je met uitzicht op de Mont Blanc.
Naast dagwandelingen zijn er veel meerdaagse routes te lopen. De bekendste is de Tour du Mont Blanc, een tocht die in zo’n 11 dagen te wandelen is en wandelaars vanuit de hele wereld trekt. Ook is deze tocht als trailrun te maken. Elk jaar is het Ultra-Trail du Mont Blanc-festival een hoogtepunt in het evenementenseizoen. De snelste trailrunners lopen de meerdaagse route dan in net iets meer dan 20 uur.

wandelen bergmeer boven Chamonix bij Mont blanc
Wandelen bij een bergmeer boven Chamonix met zicht op de Mont Blanc (Foto: © Savoie Mont Blanc, Hagenmuller)

Fietsen rond Chamonix

Rondom Chamonix zijn er veel mogelijkheden om te fietsen. In de gehele vallei ligt 40 kilometer aan specifieke mountainbikeroutes. De routes variëren van 7 tot en met 30 kilometer. Naast mountainbiketrails zijn er ook downhilltracks. De gemakkelijke fietsroutes zijn merendeels in het dal, bijvoorbeeld: Liaison Les Gaillands naar Les Houches en Chamonix-Les Tines-Blue.

Tips

- Bezoek de Aiguille du Midi en griezel op het uitzichtplatform, ‘Step into the Void’. Dit glazen bouwsel hangt boven een afgrond van meer dan 1000 meter. Verder kun je het museum bezoeken vol geschiedenis van het alpinisme rondom de Mont Blanc.
- De snelstromende rivier de l'Arve loopt door Chamonix. In deze rivier kun je raften en kanoën.

raften bij chamonix met zicht op Mont Blanc
Raften op de rivier l’Arve bij Chamonix (Foto: © Savoie Mont Blanc, Boutet)

Weer in Chamonix

Vandaag

Natte sneeuw, maar af en toe ook zon

Natte sneeuw, maar af en toe ook zon
-1 / 5

Vorstgrens

1271 meter

Regen

2 mm

Morgen

Buien met regen, maar soms ook zon

Buien met regen, maar soms ook zon
-1 / 8

Vorstgrens

1521 meter

Regen

9 mm
Toeristeninformatie voor Chamonix
Name Office de Tourisme de Chamonix Mont-Blanc
Telefoon 530024
Algemene informatie
Aantal inwoners
Autovrij centrum
Afstand vanaf Antwerpen ca. 904 km
Hoogte dorp 1035
Aantal toeristenbedden
Wellness & Sport
Spa & Wellness
Openbare zonnebank
Thermale baden
Massage
Aantal openlucht zwembaden 1
Openbare sauna
Fitnesscentrum
Volleybalveld
Tennisbaan
Paragliding
Basketbalveld
Winkelen
Aantal souvenirwinkels
Aantal sportwinkels
Bank
Postkantoor
Publieke WIFI
Aantal modewinkels
Aantal overige winkels
Geldautomaat
Internetcafé
Supermarkten 6
Uitgaan & vrije tijd
Restaurants 130
Bars & cafés 25
Bioscoop 1
Concertzaal
Discotheken 4
Casino
Theater
Ballonvaart