Skip to navigation Skip to main content

Aiguille du Midi: hét hoogtepunt van Chamonix

Aiguille Du Midi Luchtfoto
© Pixabay / Julius_Silver

De Aiguille du Midi is letterlijk en figuurlijk hét hoogtepunt van Chamonix. Met een hoogte van 3842 meter heb je vanaf het kleine broertje van de Mont Blanc (4809 m) een adembenemend uitzicht over de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen. Aiguille betekent in het Frans naald en wanneer je deze spitsvormige berg bezoekt, begrijp je direct waarom voor deze naam gekozen is. Jaarlijks wordt de Aiguille du Midi door meer dan een half miljoen mensen bezocht.

Kabelbaan naar de Aiguille du Midi

De kabelbaan naar de top van de Aiguille du Midi bestaat uit twee trajecten. Vanuit het centrum van Chamonix (1035 m) ga je eerst naar het Plan de l'Aiguille (2317m). Een ideaal startpunt voor wandelingen en andere bergactiviteiten. De tweede lift zweeft over de Les Pélerins gletsjer en zet je af op de noordflank van de Aiguille du Midi (3778 m). Via een voetbrug is het liftstation verbonden met de centrale piek. Met een lift die dwars door de rotsen gaat, ga je nog eens 42 meter omhoog om het uitzichtsplatform op een hoogte van 3842 meter te bereiken.

Prijzen (2024)

  • Volwassenen retour: € 75,-
  • Kind (5-15 jaar) retour: € 63,80
  • Familieticket (2 volw. + 2 kind): € 232,60

Dalstation Aiguille Du Midi
© SavoieMontBlanc / Bijasson
Loopbrug Aiguille Du Midi
© OT Chamonix-Mont Blanc
Uitzicht Aiguille Du Midi
© OT Chamonix-Mont Blanc / Yucca Films
Uitkijkplatform Aiguille Du Midi
© SavoieMontBlanc / Raïh
Top Aiguille Du Midi
© OT Chamonix-Mont Blanc / Alexandre Juillet

Uitzicht vanaf de Aiguille du Midi

In de eerste plaats kom je naar de Aiguille du Midi voor het schitterende uitzicht. Rond de berg zie je onder meer de Dome du Gouter (4304 m), Refuge Vallot (4362 m), Mont Maudit (4465 m) en vanzelfsprekend de Mont Blanc (4810 m) liggen. Wanneer je het geluk hebt om op een heldere dag op de top te zijn, dan kun je zelfs de Matterhorn en de Monte Rosa zien. Ook is het fascinerend om te zien hoe bergbeklimmers bezig zijn met het beklimmen van de Aiguille du Midi.

Museum op 3777 meter

Maar, er is meer dan alleen het waanzinnige uitzicht. In het noordelijke gebouw vind je het ‘3842’ restaurant en een souvenirshop waar je ansichtkaarten aan kunt schaffen. De Aiguille du Midi beschikt over een eigen poststempel en brievenbus. Het centrale gebouw biedt plaats aan het Espace Vertical en het Espace Mont-Blanc, waar je meer te weten komt over de geschiedenis, alpinisme en de nog beroemdere buurman.

Museum op de Aiguille du Midi
© OT Chamonix-Mont Blanc / Alexandre Juillet

‘Step into the Void’

Op het hoogste punt heb je sinds enige jaren de mogelijkheid om een ‘stap in het luchtledige’ te zetten. Dit glazen uitzichtplatform, ‘Step into the Void’, hangt boven een afgrond van meer dan 1000 meter en bestaat uit vijf glazen panelen van 12 mm dik. Ook is het door het project ‘The Pipe’ sinds 2016 mogelijk een rondje te lopen over de diverse platformen en hoef je voortaan niet via dezelfde route meer terug. Plannen hiervoor waren er al meer dan 20 jaar, maar de extreme (weers)omstandigheden maakten de ontwikkeling en uitvoering niet eenvoudig.

Glazen uitkijkplatform Step In To The Void
© SavoieMontBlanc / Manera

Wandelen Aiguille du Midi

Op de top van de Aiguille du Midi is een uitgang waar freeriders zich in de winter kunnen wagen aan de off-piste afdaling van de Vallée Blanche. In de zomer starten ook bergbeklimmers hier soms hun tocht. Wandelaars vinden op de Plan de l'Aiguille goede mogelijkheden. Maak een wandeling via Grand Balcon Nord naar Montenvers (2,5 uur), het Lac bleu (15 min) of daal af terug naar Chamonix via Blaitière (2.5 uur), Plan du Trois (2 uur) of Grand Bois (2 uur). Eventueel kun je er ook voor kiezen om vanuit Chamonix te wandelen naar het Plan de l'Aiguille om geld te besparen op je liftticket.

Tips voor een bezoek aan Aiguille du Midi

  • Neem warme kleding mee!
  • Smeer je in met zonnebrand
  • Draag een zonnebril
  • Toegang vanaf 3 jaar
  • Honden niet toegestaan
  • Een bezoek duurt gemiddeld 2 tot 3 uur
  • Openingstijden variëren per periode
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.