Skip to navigation Skip to main content
Berchtesgaden 3
© Berchtesgadener Land Tourismus
Duitsland

Vakantie Berchtesgaden

  • Mooi stadje met oude huizen tussen de hoge bergen
  • Midden in het Nationaal Park Berchtesgaden met de Watzmann en de Königssee
  • Proef de sfeer van de Sound of Music
  • Zoutmijnen, wellness, wandelen en fietsen

Berchtesgaden ligt in het zuidoosten van Duitsland en wordt aan drie kanten bergrensd door Oostenrijk. Het stadje zelf ligt in het dal van de Berchtesgadener Ache, ingeklemd tussen heuvels en de Obersalzberg. De plaats wordt omgeven door het Nationaal Park Berchtesgaden, het enige alpiene nationaal park van Duitsland. De hoge bergen rondom worden gedomineerd door de Watzmann, met 2713 meter de op één na hoogste berg van Duitsland.

De grote trekker van het nationaal park is de Königssee, het diepste meer van Duitsland. Het water in het meer is kristalhelder en weerspiegelt de steile bergwanden rondom. Van oudsher wordt Berchtesgaden en de streek bezocht door prominenten, zoals koningen van Beieren, kunstenaars en edellieden. Het heeft ook een rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Hitler en andere hoge nazi’s woonden in die tijd op de Obersalzberg. Tegenwoordig is het een populaire, toeristische plek. Vanuit Berchtesgaden zijn mooie bergwandelingen en andere uitstapjes te maken. De plaats is interessant door de natuur, maar ook door de cultuur en historie.

Watzmann in herfst met Berchtesgaden
Berchtesgaden met Watzmann (Foto: © Berchtesgadener Land Tourismus)

Het stadje Berchtesgaden

Berchtesgaden is een stadje met zo’n 8000 inwoners. In de 12e eeuw werd hier een Augustijner klooster gebouwd, de start van de geschiedenis van Berchtesgaden. De oorspronkelijk kloosterkerk en het kloostercomplex zijn nog steeds een bezienswaardigheid. Een deel hiervan is later in gebruik geweest als koninklijk kasteel voor de koning van Beieren. In het centrum vind je rondom het oude marktplein ook nog steeds de middeleeuwse herenhuizen, hier en daar met een bijzondere muurschildering. Mis ook de ‘Lowenbrunnen’ niet, een grote fontein met een leeuw als bron. Wil je de stad ontdekken, dan kun je rustig flaneren, de winkels bekijken of één van de vele café’s bezoeken.

Sound of Music

Vlakbij Berchtesgaden, op slechts een half uur rijden, ligt Salzburg. Deze stad is onder andere bekend van Mozart, maar ook van de Sound of Music. Meerdere scenes van deze film zijn echter niet gefilmd in Oostenrijk, maar vlakbij Berchtesgaden. Zo komt bijvoorbeeld het Koningsmeer in beeld. En wie kent het openingsshot van Maria op de alpenweide niet, of het eindshot met de gehele familie over de bergen? Beiden gefilmd in Berchtesgaden!

Zoutmijnen van Berchtesgaden

De zoutmijnen in de omgeving zijn belangrijk in de geschiedenis van Berchtesgaden. De kloosterlingen hielden zich al bezig met ontginning hiervan. Je kunt de zoutmijn van Berchtesgaden bezoeken met een treintje, hiermee rijd je 650 m de berg in. In de berg ligt een enorme zoutkathedraal, met een spectaculaire mijnwerkersglijbaan. Later volgt nog een vlottentocht over een ondergronds zoutmeer.

Adelaartsnest bij Berchtesgaden Kehlsteinhaus
Kehlsteinhaus, bekend als Adelaarsnest, bij Berchtesgaden (Foto: © Berchtesgadener Land Tourismus)

Obersalzberg, een beruchte berg

De Obersalzberg neemt een bijzondere plek in in de geschiedenis. De berg vormde het ‘thuis’ voor de gehele nazi-top tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hitler zelf woonde in het Berghof. Het is een enorm complex geweest, met gangenstelsels tussen meerdere gebouwen. De berg werd versterkt met verdedigingswerken, luchtafweergeschut en was zelfvoorzienend door tuinen, kassen en de modelboerderij de Gutshof aan de voet van de berg. Hoog op de Obersalzberg ligt het Kehlsteinhaus, beter bekend als het ‘Adelaarsnest’. Dit is een van de weinige gebouwen die de zware bombardementen heeft overleefd. Tegenwoordig is dit een bergrestaurant, met fantastische uitzichten rondom. Verder is de berg bekend van het luxe skihotel dat hier inmiddels is gebouwd.

Wandelen bij Berchtesgaden

Wandelen in Berchtesgaden kan gemoedelijk over lieflijke almen, maar ook sportief door steile bergwanden of over smalle rotsgraadjes. Elke wandelaar kan zich hier uitleven. Enkele voorbeelden zijn:
- Almbachklamm: een wandeling door de Almbachkloof. Je kunt een makkelijk tochtje van een uur uitbreiden tot een steile wandeling van zo’n 3 uur. Je kunt hier bruggen, hoge rotswanden, donderend water en diepe poelen verwachten.
- Wandeling vanaf het Kehlsteinhaus naar het Kehlstein Topkruis. Een wandeling van anderhalf uur door een woest rotslandschap met fantastische uitzichten.
- Wandeling naar de Grünstein. Dit is een wandeling van 1,5 uur, met meer dan 500 hoogtemeters. Deze wandeling aan de voet van de Watzmann loopt over een bosrijke helling.

Koenigssee met Sint Bartolome
Königssee bij Berchtesgaden (Foto: © Berchtesgadener Land Tourismus)

Fietsen bij Berchtesgaden

Rondom Berchtesgaden zijn veel mogelijkheden om te fietsen. De meeste fietstochten liggen direct rondom Berchtesgaden of iets noordelijker. Een aantal tochten staan hieronder:
- Saalachtal Radweg, deze fietstocht is zo’n 54 km en overbrugt 470 hoogtemeters. De route gaat langs de rivier de Saalach en het Saalachmeer. Je fietst tot de Oostenrijkse grens.
- Berchtesgaden naar Salzburg. Deze tocht van ruim 2 uur is zo’n 25 km lang en heeft weinig hoogtemeters. Je volgt de Mozart-Radweg.
- Een niet te moeilijke mountainbikeronde ligt net iets verder buiten Berchtesgaden. Rond Ettenberg is een tocht van ongeveer 11 km en 500 hoogtemeters uitgezet. Dit rondje gaat langs Hinterettenberg en de kaarsrechte, sprookjeswand vol grotten van Untersberg.

Tips:

- Bezoek de Romy Schneider Exhibitie. Rosemarie Magdalena Albach (de originele naam van Romy Schnieder) werd bekend door haar rol als Sissi en heeft tot haar elfde in de omgeving van Berchtesgaden gewoond. Ze woonde in haar ouderlijk huis ‘Mariengrund’, vlakbij het Köningsmeer. De expositie toont filmaccessoires, posters en foto’s van Romy Schneider.
- Relaxen kun je in de Watzmann Thermen. Deze thermen zijn voor groot en klein. Je kunt hier niet alleen ontspannen in het zoute water van Berchtesgaden, maar ook gewoon zwemmen en spelen in het familiebad, het sportbad of op de glijbaan.
- Proef de Gentiaanschnapps van bergstokerij Grassl. Al in 1692 werd hier Schnapps gemaakt uit de berggentiaan. In de stokerij kun je de stookinstallaties en tradities hiervan bewonderen.
- Bezoek ‘Dokumentation Obersalzberg’ is een permanente tentoonstelling over de berg en haar bijzondere geschiedenis.
- Rij op de hoogstgelegen panoramaroute van Duitsland. De Deutsche Alpenstrasse verbindt Berchtesgaden met Bad Reichenhall. Vanuit de hoge bergen kijk je zelfs neer op Salzburg.

Weer in Berchtesgaden

Vandaag

Pittige bui met hagel en onweer

Pittige bui met hagel en onweer
13 / 25

Vorstgrens

3304 meter

Regen

4 mm

Morgen

Geregeld zon, maar ook enkele wolken

Geregeld zon, maar ook enkele wolken
14 / 31

Vorstgrens

3648 meter

Regen

0 mm
Rostalm
Ramsau
Kehlstein
Lockstein
Toeristeninformatie voor Berchtesgaden
Name Touristinfo Berchtesgaden
Telefoon 6565070
Algemene informatie
Aantal inwoners 7780
Autovrij centrum
Afstand vanaf Antwerpen ca. 925 km
Hoogte dorp 540
Aantal toeristenbedden
Wellness & Sport
Spa & Wellness
Openbare zonnebank
Thermale baden
Massage
Aantal openlucht zwembaden 3
Openbare sauna
Fitnesscentrum
Volleybalveld
Tennisbaan
Paragliding
Basketbalveld
Winkelen
Aantal souvenirwinkels
Aantal sportwinkels
Bank
Postkantoor
Publieke WIFI
Aantal modewinkels
Aantal overige winkels
Geldautomaat
Internetcafé
Supermarkten
Uitgaan & vrije tijd
Restaurants
Bars & cafés
Bioscoop
Concertzaal
Discotheken 1
Casino
Theater
Ballonvaart