Alles over de Zugspitze; de hoogste berg van Duitsland

 © Tiroler Zugspitz Arena, C.Jorda 
Zugspitze en Alpspitze

28 november 2019

door Joanne in Algemeen

De hoogste berg van Duitsland, met een hoogte van 2962 meter, is de Zugspitze. De Zugspitze ligt op de grens van Oostenrijk en Duitsland. Je kunt dan ook vanaf beide landen de top bereiken. Bovenop heb je een prachtig uitzicht over de Alpen. Je overziet wel vier landen. Drie gletsjer liggen op de hellingen van de berg. Een vakantie naar de Tiroler Zugspitz Arena of Garmisch-Partenkirchen is niet af zonder een tripje naar de Zugspitze!

Top van de Zugspitze

De Zugspitze kun je op vanuit het Ehrwald in Oostenrijk. De Tiroler Zugspitzbahn brengt je rechtstreeks naar de top van de Zugspitze. Vanuit Duitsland gaat een treintje naar de prachtige Eibsee. Deze vertrekt vanuit Garmisch-Partenkirchen. De Eibsee-kabelbaan brengt je vanaf het meer naar de top van de berg. Je kunt ook met het treintje door naar Zugspitzplatt op 2600 meter, om daar met de Gletscherbahn naar te top te gaan.

De Zugspitzbahn

De Zugspitzbahn heeft maar liefst drie technische wereldrecords. Deze nieuwe baan is geopend in december 2017. Twee glazen cabines bieden een capaciteit van 580 passagiers per uur. De cabines lopen, op 127 meter, over de hoogste stalen constructie voor omkeerbare kabelbanen ter wereld. Door die grote hoogte zijn ook twee andere wereldrecords behaald: het grootste hoogteverschil (1945 meter) en de langste vrije overspanning (3213 meter) in één deel. Het uitzicht vanuit de lift over de Eibsee en de Alpspitze is geweldig. Als het helder is, zie je zelfs München liggen.

Tiroler Zugspitz Arena zomerkaart

Prijzen

  • € 59,50: standaardticket Zugspitze Ticket Retour (treintje, Gletscherbahn en Tiroler Zugspitzbahn)
  • Ga je met een gezin, dan is er familiekorting

Openingstijden

  • 08:30 uur - 16:45 uur: Tiroler Zugspitzbahn
  • 08:15 uur - 16:30 uur: Tandradbaan (trein) 1x per uur
  • 08:30 uur - 16:45 uur: Eibsee-kabelbaan 1x per half uur
  • 08:45 uur - 16:25 uur: Gletscherbahn

Ook interessant:

‘Faszination Zugspitze’

Op de top van de Zugspitze ligt het museum ‘Faszination Zugspitze’. Je komt hier van alles te weten over de eerstbeklimming van Josef Naus (1820), de bouw van de Zugspitzbahn en er is een tentoonstelling met foto's van de berg. Beleef vooral de 3D voorstelling van natuurgeweld rond de top. Natuurlijk is er ook een kiosk, restaurant en weerstation. Het uitzicht is ook zeker de moeite waard. De Piz Bernina (4049 m), Großglockner (3798 m) en Wildspitze (3768 m) zijn allemaal te ontdekken. Je kunt wel 250 kilometer rondom overzien.

Aussicht Zugspitze
Adembenemend uitzicht (Foto: © PR Zugspitze.at)

De Zugspitzgletscher

Als je wilt kun je de eeuwige sneeuw van de Zugspitzglestjer zelf ervaren. Zelfs in de zomer ligt de sneeuw er nog. Ga bijvoorbeeld vanaf de top van de Zugspitze met de Gletscherbahn. Je kunt gratis een sleetje lenen bij restaurant Sonnalpin. De gletschErlebnisWeg is een interactieve wandeling langs vijf informatiepunten over het omringende landschap en de invloeden van het weer. De wandeling is ook geschikt voor kinderen. Het startpunt ligt op de Zugspitzplatt. Elke dag tussen 11:00 uur en 13:30 uur wordt een gratis wandeling georganiseerd. Zo kun je echt de gletsjer op!

Bergwandelen op de Zugspitze

De top van de Zugspitze kun wandelend/klimmen van Oostenrijkse en Duitse zijde bereiken. Dit zijn routes die je niet moet onderschatten. Vanaf Garmisch-Partenkirchen (730 m) wandel je via de Partnachklamm naar de Zugspitzplatt. Deze zware tocht neemt zo'n 10 uur in beslag. Het deel na de Reintalangerhütte (1370 m) is tamelijk steil. Vanuit Oostenrijk kun je uit Obermoos naar de Wiener Neustädter Hütte. Deze route van 5 uur is lastig, goed gezekerd met staaldraad en haken. De route is deels een klettersteig, doe dit alleen met begeleiding en de juiste uitrusting. Wil je dit niet, dan is de Gatterl-Tour van zo'n 5 uur, misschien iets voor jou. 

Zomervakantie tips