Skip to navigation Skip to main content

7 mooie bergpassen in Oostenrijk

Silvretta Hochalpenstraße

Oostenrijk wordt gekenmerkt door haar veelzijdige landschap met indrukwekkende bergtoppen. Een rit door de bergen maken met de auto of de motor is dan ook zeker de moeite waard. De uitzichten worden bovenop steeds spectaculairder en het is elke keer weer een verrassing wat er na de volgende bocht komt. De scherpe bochten zijn voor iedere coureur een echt feest. De meeste passen bieden onderweg verschillende stops aan, waar je kunt genieten van de natuur of een lekkere picknick. In dit weblog heb ik 7 mooie bergpassen in Oostenrijk op een rijtje gezet.

Oostenrijkse bergpassen: een leuk uitje tijdens je vakantie

Als je nog op zoek bent naar een leuk uitje tijdens je vakantie in Oostenrijk, kijk dan eens of er een bergpas in de buurt ligt. Een ritje is leuk voor jong en oud en zorgt gegarandeerd voor vermaak. Want over zo'n bergpas rijden is toch heel wat anders dan over de snelweg. De (haarspeld)bochten en het feit dat je bergop én af moet, zorgt voor een leuke uitdaging als je nooit in de bergen rijdt. Bovendien worden de uitzichter met elke bocht mooier en kun je bij de meeste bergpassen onderweg stoppen voor wat mooie foto's. De Oostenrijkse bergpassen zijn stuk voor stuk prachtig om te rijden en een aanrader voor tijdens je vakantie. Welke uit dit rijtje zou jij wel eens willen rijden?

Lees ook: Autorijden in de bergen: 9 tips >

1. Reschenpas

De Reschenpass, ofwel Passo di Resta, verbindt de Oostenrijkse deelstaat Tirol met het Italiaanse Zuid-Tirol. Het is een bijzondere bergpas met een rijke geschiedenis. Vanaf de Romeinse Tijd was deze historische bergpas namelijk één van de belangrijkste Alpenovergangen. Vandaag de dag is deze functie iets minder belangrijk, en is het vooral te doen om het indrukwekkende uitzicht. Onderweg kom je talrijke historische overblijfselen tegen en geniet je van de prachtige natuur. Breng ook zeker een bezoek aan de bijzondere Reschensee!

Bord grensovergang Oostenrijk op de Reschenpas

2. Gerlospass

De Gerlospass verbindt de populaire dorpen Zell am ZillerGerlos, Königsleiten en Krimml met elkaar. Bovendien vormt deze mooie pas daarmee ook de verbindingsweg tussen de Oostenrijkse deelstaten Tirol en Salzburgerland. De weg is steil en krinkelt flink omhoog. Hoe hoger je rijdt, hoe mooier het uitzicht wordt. De Gerlospass is het hele jaar geopend en biedt vanop verschillende uitzichtpunten indrukwekkende beelden. Let wel op, bij hevige sneeuwval in de winter vereist deze pas sneeuwkettingen.

3. Grossglocknerpass en Grossglockner Hochalpenstrasse

Op de grens van het Salzburgerland en Karinthië ligt de Grossglocknerpass. Deze pas maakt onderdeel uit van de welbekende Grossglockner Hochalpenstraße en verbindt daarmee de dorpen Zell am See met Heiligenblut. De weg ging open in 1935 en is sindsdien een populaire uitstap door zijn waanzinnige uitzicht op de hoogste berg van Oostenrijk: de Grossglockner. Onderweg zijn meerdere stops mogelijk.

Großglockner Hochalpenstrasse 6
© Spalder Media Group
Großglockner Hochalpenstrasse 5
© Spalder Media Group
Großglockner Hochalpenstrasse 1
Großglockner Hochalpenstrasse 4
© Spalder Media Group
Großglockner Hochalpenstrasse
© Spalder Media Group

4. Staller Sattel

De Staller Stattel bergpas zorgt voor een verbinding tussen het Oostenrijkse Tirol en het Italiaanse Zuid-Tirol en heeft als Italiaanse benaming de Passo Stalle. Deze mooie bergpas is zo smal dat het op sommige punten zelfs maar één baan breed is. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten. Jammer genoeg is deze pas in de winter gesloten.

5. Bielerhöhe (Silvrettapas) en Silvretta Hochalpenstraße

De Bielerhöhe is bij de meesten beter gekend als de Silvrettapas. Deze bergpas is onderdeel van de welbekende Silvretta Hochalpstraße en verbindt de plaatsen Bludenz in de deelstaat Vorarlberg, met Landeck in Tirol. Eens je tol hebt betaald, geniet je van een rit die je tot een hoogte van maar liefst 2032 meter brengt. Van hieruit is een wandeling naar de Silvretta-Stausee zeker de moeite. Dit 2,5 kilometer lange stuwmeer is niet alleen ontzettend mooi om te zien, er lopen ook talrijke leuke wandelingen omheen. Opgelet: in de winter is de pas gesloten.

Silvretta Hochalpenstraße

6. Flexenpass

De Flexenpass verbindt het Klostertal met het Lechtal en is een onderdeel van de Lechtal Straße. Het is een historische bergpas die haar oorsprong kent in de bronstijd. Door de vondst van een oude bijl uit deze tijd, heeft men achterhaald dat er rond die periode namelijk al mensen woonden in beide dalen en de Flexenpass als verbindingsweg werd gebruikt. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten en passeer je historische bruggen en oude tunnels. De Flexenpass is het hele jaar door open.

7. Timmelsjoch en Timmelsjoch Hochalpenstraße

De Timmelsjoch, ook gekend als Passo del Rombo, maakt deel uit van de Timmelsjoch Hochalpenstraße en verbindt het Oostenrijkse Sölden met het Italiaanse Zuid-Tirol. Rijd je deze mooie bergpas omhoog, dan reis je als het ware terug in de tijd. Al ver voor de prehistorie werd deze route namelijk al gebruikt. De vondst van Ötzi de Ijsmummie is daar een belangrijk bewijs van. ’s Winters is de pas gesloten.

Timmelsjoch
© Timmelsjoch Hochalpenstraße AG, Alexander Lohmann
Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.