7 mooie bergpassen in Oostenrijk

7 mooie bergpassen in Oostenrijk

1 mei 2018

door Florien in Algemeen

Een ritje door de bergen maken met de auto of motor is altijd mooi. De uitzichten worden bovenop steeds spectaculairder en het is iedere keer weer een verrassing wat er na de volgende bocht weer komt. De scherpe bochten zijn voor menig coureur een feestje. De meeste passen bieden onderweg diverse stops aan waar u kunt genieten van de natuur of een lekkere picknick. In Oostenrijk vindt u veel mooie bergpassen. In dit weblog heb ik 7 hele mooie op een rijtje gezet.

#1. Reschenpass

De Reschenpass, oftewel Passo di Resta verbindt de Oostenrijkse deelstaat Tirol met het Italiaanse Zuid-Tirol. Het is een historische bergpas die al een belangrijke functie had in de tijd van de Romeinen. Vroeger was deze functie echter belangrijker dan dat deze op dit moment is. Onderweg komt u diverse historische overblijfselen tegen en geniet u van de prachtige natuur. Een tip is om ook een bezoek te brengen aan de bijzondere Reschensee.

#2. Gerlospass

De Gerlospass verbindt de plaatsen Zell am Ziller met Gerlos, Köningsleiten en Krimml. Daarmee verbindt de pas niet alleen de eerder genoemde dorpen, maar ook de deelstaten Tirol en Salzburgerland. De weg is steil en kronkelt flink omhoog. Hoe hoger u rijdt, hoe mooier het uitzicht wordt. Er zijn meerdere uitzichtpunten waar u van dit uitzicht kunt genieten. De pas is het hele jaar door geopend, maar vereist wel sneeuwkettingen bij hevige sneeuwval.

Gerlospass
Geniet onderweg van mooie uitzichten (Foto: © GERLOS-ALPENSTRASSE.AT)

#3. Bielerhöhe (Silvrettapas) en Silvretta Hochalpenstraße

Veel mensen kennen de Bielerhöhe ook wel als de Silvrettapas. Deze bergpas is onderdeel van de welbekende Silvretta Hochalpstraße en verbindt de plaatsen Bludenz in de deelstaat Vorarlberg, met Landeck in Tirol. Er moet tol betaald worden om de pas te mogen rijden en in de winter is de pas gesloten. Het is meer dan de moeite waard om op de top, op 2032 meter, even te stoppen bij de Silvretta-Stausee. Het meer is niet alleen erg mooi om te zien, er lopen ook meerdere leuke wandelingen omheen.

Bielerhöhe (Silvrettapas) en Silvretta Hochalpenstraße
Op de top zijn meerdere wandelingen mogelijk (Foto: © Montafon Tourismus GmbH, Achim Mende)

#4. Grossglocknerpass en Grossglockner Hochalpenstraße

Op de grens van het Salzburgerland en Karinthië ligt de Grossglocknerpass. De pas is onderdeel van de welbekende Grossglockner Hochalpenstraße en verbindt daarmee de dorpen Zell am See met Heiligenblut. De weg ging open in 1935 en is sindsdien een populair uitstapje. Dat is ook helemaal niet gek, want de bergpas biedt uitzicht op de hoogste berg van Oostenrijk: de Grossglockner. Onderweg zijn meerdere stops mogelijk.

Grossglocknerpass en Grossglockner Hochalpenstraße
Geniet van het uitzicht op de hoogste berg van Oostenrijk (Foto: © GROSSGLOCKNER.AT)

#5. Staller Sattel

De Staller Sattel bergpas verbindt het Oostenrijkse Tirol met het Italiaanse Zuid-Tirol. De Italiaanse benaming voor de pas is Passo Stalle. De Staller Sattel is een smalle bergpas en op sommige punten zelfs maar één baan breed. Onderweg geniet u van prachtige uitzichten. De bergpas is in de winter gesloten.

Staller Sattel
De Staller Sattel is een smalle bergpas (Foto: Flickr, cc 2.0, flightlog)

#6. Flexenpass

De Flexenpass verbindt het Klostertal met het Lechtal. De bergpas is tevens onderdeel van de Lechtal Straße. Ook dit is een bergpas met historie. Door de vondst van een oude bijl uit de bronstijd heeft men kunnen achterhalen dat er rond die periode al mensen woonden in beide dalen en de weg als verbinding gebruikten. Onderweg geniet u van prachtige uitzichten en passeert u historische bruggen en oude tunnels. De Flexenpass is het hele jaar door open.

flexenpass
Beide dalen werden al in de bronstijd bewoond (Foto: © Zairon, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons)

#7. Timmelsjoch en Timmelsjoch Hochalpenstraße

De Timmelsjoch, ook wel bekend als Passo del Rombo, verbindt het Oostenrijkse Sölden met het Italiaanse Zuid-Tirol en is onderdeel van de Timmelsjoch Hochalpenstraße. De Timmelsjoch is een bergpas met historie. Al ver voor de prehistorie gebruikte men deze route. De vondst van Ötzi de IJsmummie is daar een belangrijk bewijs van. ’s Winters is de pas gesloten.

Timmelsjoch en Timmelsjoch Hochalpenstraße
Geniet van prachtige uitzichten onderweg (Foto: © Flickr, cc 2.0, Tim Tijink)

Welke passen kunt u van uw lijstje afvinken? Laat een reactie achter!

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips