Skip to navigation Skip to main content

5 mooie berghutten in de Dolomieten

Berghut Dolomieten

Ook in het prachtige landschap van de Italiaanse Dolomieten vind je op veel plaatsen bijzondere berghutten. De ene hut ligt bij het bergstation van een lift en de ander ligt verscholen in de bergen. Veel berghutten zijn al tientallen jaren oud en sommige zelfs meer dan 100 jaar! In deze berghutten vind je slaapzalen zodat je in de bergen kunt overnachten tijdens bijvoorbeeld een wandeltocht. Sommige berghutten bieden slaapzalen en andere kamers. Eén ding is zeker, bij de meeste berghutten kun je in de zomer genieten van de lekkerste traditionele berggerechten, vanaf een zonnig terras.

1. Rifugio Rosetta, San Martino di Castrozza

Rifugio Rosetta of Berghütte Rosetta vind je in de bergen bij het dorpje San Martino di Castrozza, in het oosten van Zuid-Tirol. De berghut ligt aan de oostzijde van het dorp, op de westkant van het Pale plateau. In de zomer kun je hier van half juni tot eind september terecht. Rifugio Rosetta biedt zo'n 80 bedden, een café en een restaurant. Je kunt de berghut bereiken via verschillende wandelingen, waaronder pad nummer 701 en 702. Let op, 702 is het makkelijke pad en de wandeling duurt ongeveer 3 uur. Je kunt er ook voor kiezen om de lift te nemen naar de hut of tot het middenstation en vanaf daar te wandelen.

2. Dreizinnenhütte, Sexten

De 'Tre Cime di Lavaredo' oftewel Drei Zinnen, zijn drie kolossale rotsen vlak naast elkaar. Deze unieke berg vind je in het oosten van de Dolomiten, niet ver van de grens met Oostenrijk. Verblijf je in de Dreizinnenhütte in Sexten, dan kun je genieten van het allermooiste uitzicht op de Drei Zinnen, vanaf 2438 meter. In de Dreizinnenhütte kun je voor een klein bedrag een bed huren of eventueel halfpension overnachten tussen eind juni en eind september. Naast grote slaapzalen zijn er ook een aantal kleine kamers met 2 tot 4 bedden.

Wandelen naar de Dreizinnenhutte

3. Langkofelhütte, Seiser Alm

De Langkofelhütte vind je in het hart van de Langkofelgroep. Vanaf de berghut kun je genieten van een fantastisch uitzicht op de Seiser Alm. De berghut werd gebouwd in 1903 en ligt op 2253 meter hoogte. Je kunt hier overnachten in één van de 69 bedden in de slaapzalen. Geniet in het restaurant van de lekkerste huisgemaakte traditionele gerechten. De Langkofelhütte is te voet bereikbaar. Vanuit Santa Christina (Val Gardena) bereik je de hut na ongeveer 3 uur. Vanaf de Sellajoch / Passo Sella is het zo'n 2 uur lopen.

4. Scotoni-Hütte, Alta Badia

De Rifugio Scotoni ligt op een hoogte van 1985 meter in de Dolomieten bij San Cassiano. Deze berghut ligt op de route van de rondwandeling van de Lagazuoi. Al meer dan 50 jaar is de berghut in bezit van familie Agreiter. Door de jaren heen is de sfeer van een echte traditionele berghut bewaard gebleven, warmte en lekker eten staan hier centraal. Hier houdt luxe ingrediënten van de hoogste kwaliteit, authentieke smaken en adembenemende uitzichten vanaf het grote terras in! Voor kinderen is er een kleine speeltuin en een alpaca-verblijf. 

Terras van de Scotoni Hütte in de Dolomieten

5. Rifugio Sandro Pertini, Fassatal

De Rifugio Sandro Pertini ligt op 2300 meter hoogte en wordt door velen bereikt via de Friedricht-August-Weg. Maar, helemaal makkelijk is de wandelroute vanaf het bergstation van de Col Rodella berglift. Vanaf het bergstation is het slechts 40 minuten lopen! Leuk voor beginnende wandelaars en families. Bij de berghut vind je een heerlijk terras. Je kunt hier overnachten in één van de tien bedden op de bovenste verdieping van de berghut. Geniet in het restaurant van de lekkerste traditionele berggerechten.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.