Skip to navigation Skip to main content

Uitslag onderzoek bergvakanties: we willen nog meer in de bergen zijn!

Stel Wandelen Bergen

Enkele weken geleden deelden we weer ons jaarlijkse bergvakantie onderzoek en ook dit jaar deden weer veel volgers van onze website en social media kanalen mee: dank hiervoor! Ruim 1100 mensen vulden onze enquête in. In dit artikelen delen we de belangrijkste resultaten.

Waarom dit onderzoek?

We willen graag weten wat er speelt bij bergliefhebbers in Nederland en België. Bij het ontwikkelen en bijhouden van inhoud op onze website is het belangrijk om te begrijpen wat onze bezoekers en volgers bezighoudt. Op die manier kunnen we onze artikelen en content beter afstemmen op jullie wensen en behoeften. Bovendien vragen onze contacten in de Alpen regelmatig naar de interesses van bergliefhebbers in Nederland en België. We delen deze informatie dan ook met hen.

De frequentie van bergvakanties groeit

55% van de respondenten gaat één keer per jaar naar de bergen op vakantie, 27% gaat twee keer en 11% gaat zelfs meer dan twee keer per jaar op bergvakantie. 7% geeft aan minder dan één keer per jaar te gaan. Net als vorig jaar blijft de frequentie waarin mensen op vakantie gaan naar de bergen groeien. Vorig jaar gaf 17% aan vaker te gaan, dit jaar is dit nog een procent gegroeid naar 18%. 11% zegt de afgelopen 5 jaar minder vaak op vakantie naar de bergen te gaan. Maar een duidelijke meerderheid van 70% zegt dat ze de afgelopen 5 jaar even vaak op vakantie naar de bergen gaan. 

 

Van de deelnemers die minder vaak naar de bergen gaan, geeft 23% aan dat dit te maken heeft met de financiële situatie. Van de mensen die vaker gaan, is de belangrijkste reden (60%!): “Ik wil meer in de bergen zijn”. Verder speelt meer vrije tijd (12%) en een veranderde gezinssituatie (10%) een belangrijke rol.

Uitzicht Gastein Stubnerkogel
Gemiddeld gaan we vaker op bergvakantie dan 5 jaar geleden

Zoveel mogelijk in de bergen zijn

44% zegt langer dan 12 dagen op vakantie te gaan. Dit percentage is lager dan in 2023, toen zei 50% langer dan 12 dagen op bergvakantie te gaan. Deze tendens blijkt ook uit de volgende vraag: 8% zegt nu korter op vakantie te gaan. Een vijfde geeft aan tegenwoordig langer op vakantie te gaan. De gemiddelde duur van een bergvakantie ligt voor ruim 90% van de mensen op 7 dagen of langer.

 

De belangrijkste reden om langer op bergvakantie te gaan, is gelijk aan de belangrijkste reden om vaker te gaan: men wil zoveel mogelijk in de bergen zijn. Ruim een vijfde geeft aan dat zij inmiddels de beschikking hebben over meer vrije tijd, waardoor ze langer kunnen gaan. Naast financiële redenen (22%), geeft 21% aan dat zij aan een korte vakantie net zoveel plezier beleven als aan een langere. 

90% is van plan dit jaar naar de bergen te gaan

We zijn erg positief over het feit dat we op bergvakantie willen gaan in 2024: 90% antwoordt bevestigend. Kijken we naar het percentage dat ook daadwerkelijk zijn of haar vakantie al geboekt heeft, dan ligt dit behoorlijk hoog: 67% heeft al gereserveerd. 33% moet nog een vakantie boeken voor 2024. Opvallend is dat van de mensen die niet op bergvakantie gaan, 41% aangeeft te kiezen voor een ander soort vakantie, bijvoorbeeld een stedentrip of strandvakantie. 

We boeken eerder onze vakantie

Bijna 80% boekt zijn of haar vakantie 3 tot 12 maanden voor vertrek. Opvallend is dat maar 2% langer dan 12 maanden voor vertrek de vakantie reserveert, terwijl 7% dat binnen een maand voor vertrek doet. 20% van de respondenten geeft aan dat zij tegenwoordig eerder de vakantie boekt, terwijl 9% zegt dit nu juist later te doen dan voorheen. Het merendeel, 64% boekt rond dezelfde tijd.

Jungfrau Uitzicht
© Spalder Media Group
Veel mensen boeken tegenwoordig eerder hun vakantie naar de bergen

Met wie gaan we en hoe?

Op de vraag met wie men meestal op bergvakantie gaat, geeft 43% aan met zijn of haar partner te gaan. Een derde gaat samen met het gezin. Ook vrienden/vriendinnen (10%) en overige familie scoren hoog (9%). Opvallend is dat ook 5% alleen naar de bergen trekt. Een overduidelijke meerderheid van 92% geeft aan meestal of het meest naar de bergen te gaan met de auto. De trein en camper zijn met 2% even populair.

 

Wandelen nog altijd ongekend populair

Het is met 74% heel duidelijk: wandelen is voor een groot deel respondenten hun hoofdactiviteit tijdens de bergvakantie. Daarna volgt met 9% bezienswaardigheden bezoeken en 6% ontspant vooral wanneer ze op vakantie zijn in de bergen. Wanneer we vragen naar de activiteiten die men onderneemt naast de hoofdactiviteit, zijn de antwoorden zeer divers. 20% bezoekt graag bezienswaardigheden, maar ook ontspannen (16%) en dagtrips naar dorpen en steden zijn populair (16%). Verder rijden we graag bergpassen (11%) en gaan we graag zwemmen (11%) tijdens de bergvakantie. Ook stappen we wel eens op de fiets of mountainbike (8%) of bezoeken een attractiepark of dierentuin (8%).

 

Op de vraag wat men wel eens zou willen doen tijdens een bergvakantie, is fietsen/mountainbiken met 16% het meest genoemd. Hierna volgt klimmen met 13%. Ook wellness is met 9% een activiteit die respondenten wel eens zouden willen doen tijdens hun bergvakantie, maar nog nooit hebben gedaan.

Wandelen Fiss
Wandelen is de populairste activiteit tijdens een bergvakantie

Oostenrijk onverslagen het populairste vakantieland

Net als vorig jaar is Oostenrijk met 52% nog steeds het meest genoemde land waar men naartoe wil gaan voor een bergvakantie. Dit percentage is zelfs met 2% gestegen ten opzichte van 2023. Italië bleef gelijk aan vorig jaar met 12%, terwijl Zwitserland met 10% één procent is gegroeid ten opzichte van 2023. Ook Duitsland steeg een procent vergeleken met 12 maanden geleden, maar Frankrijk komt dit jaar één procent lager uit. Respondenten konden overigens meerdere landen aangeven als antwoord.

 

Onder de deelnemers hebben we een aantal bol.com cadeaubonnen verloot. De winnaars hebben inmiddels een e-mail van ons ontvangen.

 

Iedereen die de tijd heeft genomen om onze vragen in te vullen: hartelijk dank! We hopen dat jullie volgend jaar weer meedoen.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.