De 10 mooiste wandelbestemmingen in Tirol op een rijtje

Wandelen in Tirol

19 augustus 2020

door Florien in Wandelen

Tirol is een fijne bestemming voor wandelaars. De bergwereld wordt gekenmerkt door een gevarieerde natuur met hoge bergtoppen, heldere beekjes, prachtige panorama’s, sfeervolle berghutten en gezellige bergdorpen. De regio telt in totaal ruim 25.000 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden, waardoor iedere type wandelaar het hart hier kan ophalen. Zowel ervaren wandelaars als families met kinderen en recreatieve wandelaars komen hier aan hun trekken. Lees in dit weblog meer over de mooiste wandelbestemmingen in Tirol.

#1. Zillertal

Het Zillertal is een zijdal van het Inntal en is bijna 30 kilometer lang. Zelf heeft het ook een aantal zijdalen, waardoor het op een soort boomstam is gaan lijken waar de takken ontspringen bij Mayrhofen. In totaal beschikt het Zillertal over maar liefst 1400 kilometer aan wandelpaden, die verdeeld zijn over 25 bergdorpen. Een aantal aanraders om te bezoeken tijdens een wandelvakantie zijn Mayrhofen, Fügen, Gerlos en Wald-Königsleiten. Het Zillertal beschikt over bergtoppen die reiken tot hoogtes boven de 3000 meter, waaronder de Tuxer Alpen, de Kitzbüheler Alpen en de Zillertaler Alpen. De rivier de Ziller stroomt door de gehele lengte van het dal.

#2. Alpbachtal Seenland

Het Alpbachtal Seenland is met ruim 900 kilometer aan wandelpaden een fijn wandelgebied voor verschillende type wandelaars. Je kunt hier terecht bij pittoreske bergdorpen, waaronder Alpbach, Kramsach en Reit im Alpbachtal. De bergwereld bestaat uit groene weides, donkere bossen en hoge bergtoppen. Het Albachtal Seenland wordt gekenmerkt door de drie kloven Kaiserklamm, Tiefenbachklamm en Kundlerklamm. Deze kloven getuigen van historische factoren van duizenden jaren geleden en lenen zich uitstekend voor mooie wandelingen. Het dal is een fijne uitvalsbasis voor gezinnen met kinderen en dat is terug te zien in het aanbod aan wandelroutes. Zo is er een wandelroute van drie dagen speciaal voor families. De wandeltocht bestaat uit drie etappes en is 19 km lang. Je overbrugt hierbij in totaal 1184 hoogtemeters en leert meer over de natuur van het Alpbachtal Seenland.

Wandelen in Tirol in het Alpbachtal
Er zijn hele mooie wandelroutes mogelijk in het Alpbachtal!

#3. Wilder Kaiser - Brixental

Wilder Kaiser - Brixental is een bekende bestemming onder wintersporters, maar ook in de zomer lenen de imposante bergtoppen van de Wilder Kaiser zich uitstekend voor een actieve vakantie. De bergwereld bestaat uit ruige, kalkstenen rotsen die reiken tot hoogtes van wel 2400 meter. Het landschap heeft dezelfde kenmerken als de ruige bergtoppen van de Italiaanse Dolomieten. Met ruim 700 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden kan ieder type wandelaar hier uit de voeten. Zo zijn er rustgevende wandelingen in het dal te vinden voor beginners en families en uitdagende tochten hoog in de bergen. Aanraders voor uitdagende wandeltochten zijn die naar de top van de Torhelm, de Schafsiedel of de Hohe Salve. Families vermaken zich in de Wilder Kaiser – Brixental onder meer met leuke themawandelingen, zoals in avonturenpark Alpinolino of de Windauer Wadl Weg en de Wohlfühlweg.

Tip: De Great Walks in Tirol!

#4. Ötztal

Het Ötztal is 65 kilometer lang en daarmee het langste zijdal van het Inndal. Het zijdal bestaat uit een gevarieerd landschap met rivieren, watervallen, gletsjers, drieduizenders, groene bergweides, bloemenvelden en rustgevende bergmeren. Er zijn maar liefst 1600 kilometer aan wandelroutes te vinden in de natuur. Het uitgebreide netwerk aan wandeltochten zorgt ervoor dat zowel recreatieve wandelaars als bergbeklimmers en ervaren wandelaars uit de voeten kunnen. Ook liefhebbers van meerdaagse wandeltochten komen in het Ötztal aan hun trekken. De moderne liften zorgen voor een goede verbinding en brengen je snel en eenvoudig de bergen in. Ook het dal biedt voldoende mogelijkheden, waaronder romantische wandelingen. Een tip is de wandeling rondom de Piburger See.

Pauzeren tijdens wandeling rondom Piburger See
De prachtige Piburger See

#5. Pillerseetal

Het Pillerseetal is te vinden in de Kitzbüheler Alpen en wordt omringd door de Loferer Steinbergen en de Steinplatte. Middenin het dal is de Pillersee te vinden. Het Pillerseetal telt ruim 500 kilometer aan goed gemarkeerde wandelpaden, geschikt voor verschillende type wandelaars. In het dal liggen 5 dorpen. Met name op de Steinplatte zijn schitterende wandelroutes te vinden. Ook families met kinderen vinden hier genoeg mogelijkheden voor wandelpret. Een tip: bezoek tijdens je wandeling met het gezin op de Steinplatte het Triassic Park. De wandelpaden in het Pillerseetal bevinden zich op een hoogte van 700 meter tot maar liefst 2500 meter hoogte.

Fijne wandelingen voor families met kinderen >

#6. Stubaital

Het Stubaital is 35 kilometer lang en telt vier bergwerelden, namelijk de Stubaier Gletscher, Serles, Schlich 2000 en Elfer. Het dal ligt niet ver van de grens van Italië en wordt omringd door een prachtige bergwereld. De natuur van het Stubaital wordt gekenmerkt door imposante bergtoppen, glooiende weides en lariksbossen. Daartussen liggen pittoreske dorpjes, zoals Telfes, Fulpmes en Neustift. Wandelaars vinden in het uitgebreide netwerk aan wandelpaden voldoende mogelijkheden. In totaal telt het Stubaital namelijk ruim 850 kilometer aan wandelroutes. Aanraders tijdens een wandelvakantie zijn wandelingen in het gebied Telfer Wiesen, een wandeling over de Stubaier Gletscher of het bezoeken van de Grawa waterval in combinatie met de WildeWasserWeg wandelroute.

Grawa Waterval wandelen Stubaital Tirol
Sla een wandeling naar de Grawa waterval niet over!

#7. Tuxertal

Het Tuxertal is slechts 3 kilometer lang, maar kent een ontzettend gevarieerd landschap. Het is een zijdal van het Zillertal en start op 630 meter hoogte. Aan het eind van het dal ligt op 1500 meter hoogte het dorpje Hintertux. Het Tuxertal wordt door veel mensen gezien als een van de mooiste dalen in Tirol. Dit heeft te maken met de diverse bergwereld bestaande uit drieduizenders, glooiende bergweides met bloemen, donkere bossen en natuurlijke waterbronnen. In het dal en de bergen zijn ongeveer 350 kilometer aan goed gemarkeerde wandelroutes te vinden. Ook zijn er wandelmogelijkheden op de Hintertuxer Gletscher. Het Tuxertal is geschikt voor een familievakantie met kinderen. Zo zijn er meerdere avonturenparken met verschillende thema’s en daarbij behorende themawandelingen te vinden voor jong en oud.

#8. Tiroler Zugspitz Arena

De Tiroler Zugspitz Arena is een populaire vakantieregio onder wandelaars en telt meer dan 150 wandelpaden van verschillende niveaus. Het gebied is vooral populair om de Zugspitze, een berg die op de grens ligt met de Duitse deelstaat Beieren en de Oostenrijkse deelstaat Tirol. De Zugspitze staat met 2961 meter te boek als de hoogste berg van Duitsland. De Tiroler Zugspitz Arena beschikt naast uitdagende wandelingen naar de top van de Zugspitze over nog veel meer wandelmogelijkheden. Ontdek bijvoorbeeld ook de toppen van de Lechtaler Alpen en de Mieminger Kette.

wandelen in de Tiroler Zugspitz Arena in Tirol
Wandel langs naar de vele prachtige bergmeren in de Tiroler Zugspitz Arena.

#9. Nationaal Park Hohe Tauern

Nationaal Park Hohe Tauern is het grootste beschermde natuurgebied van Oostenrijk en één van de grootste beschermde natuurgebieden in Europa. Het natuurpark beslaat niet alleen een deel van Tirol, maar ook delen van Karinthië en het Salzburgerland. Wandelaars kunnen het hart hier ophalen, want het nationaal park beschikt over een heel gevarieerd landschap en een netwerk van duizenden wandelkilometers. Zo telt het Hohe Tauern gebergte meer dan 250 drieduizenders, waaronder de Großlockner. Dit is de hoogste berg van Oostenrijk. Er zijn hier wandelroutes op ieder niveau te vinden. Een deel van de Alpe-Adria-Trail loopt door het nationaal park. Verder zijn er verschillende mogelijkheden voor dagtochten en themawandelingen in Nationaal Park Hohe Tauern. Op een educatieve wijze leert jong en oud hierdoor meer over de natuur en alle flora en fauna in de omgeving. Wie geluk heeft, komt nog oog in oog te staan met een aantal dieren die leven in Nationaal Park Hohe Tauern.

Wandelen naar de Jagdhausalm in Tirol
Tip: de wandeling naar de Jagdhausalm!

#10. Virgental

Het Virgental ligt in Osttirol, in het hart van Nationaal Park Hohe Tauern. Het dal ligt tussen de Grossvenediger en Grossglockner en vlakbij de stad Lienz. Wandelaars kunnen zich uitleven op honderden kilometers aan wandelpaden. De Lienzer Dolomieten, Romeinse geschiedenis, gevarieerde bergwereld en schattige bergdorpen maken het Virgental een fijne wandelbestemming. Ontdek de groene bergweides, bossen, heldere rivieren en imposante bergtoppen te voet. Struin langs de oude houten huisjes en laat je wandelvakantie in het teken staan van cultuur en sportieve ervaringen. Vanaf het plaatsje Matrei kun je gebruikmaken van de berglift en bereik je snel en eenvoudig andere delen van het Virgental.

Meer tips voor wandelen in Tirol >

Staat jouw favoriete wandelbestemming in Tirol ook in dit lijstje?

Zomervakantie tips