Skip to navigation Skip to main content

De 10 mooiste wandelbestemmingen in Tirol op een rijtje

Wimmertal
© Spalder Media Group

Tirol is een fijne bestemming voor wandelaars. De bergwereld wordt gekenmerkt door een gevarieerde natuur met hoge bergtoppen, heldere beekjes, prachtige panorama’s, sfeervolle berghutten en gezellige bergdorpen. De regio telt in totaal ruim 25.000 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden, waardoor iedere type wandelaar het hart hier kan ophalen. Zowel ervaren wandelaars als families met kinderen en recreatieve wandelaars komen hier aan hun trekken. Lees in dit weblog meer over de mooiste wandelbestemmingen in Tirol.

1. Pillerseetal

In het PillerseeTal, waar Fieberbrunn, St. Jakob in Haus, St. Ulrich am Pillersee, Waidring en Hochfilzen toe behoren, liggen 400 kilometer aan wandelpaden in alle moeilijkheidsgraden klaar. Zoek de wandelpaden van de Steinplatte op, wandel naar het Jakobskreuz op de Buchensteinwand of kies voor en van de tochten in het dal. Ook de Wildseelodersee of een van de andere meren in het waterrijke PillerseeTal zijn mooie wandeldoelen. Op de interactieve wandelkaart van de regio kun je de verschillende wandeltochten uitzoeken, de GPS-gegevens downloaden en de hoogteprofielen bekijken. Wil je de uitdaging van een meerdaagse tocht aangaan? Waag je aan de 3-daagse WaiWi wandeling (50 km, 3200 m hoogteverschil).

Wandeltips: wandel naar de Wildseelodersee (2118 m). 4-5 uur wandelen vanaf dalstation Streuböden of ideaal doel voor een bike&hike tocht. (let op: in 2024 blijft de Streuböden gondel gesloten wegens nieuwbouw).

Wandelen in het PillerseeTal
© Andi Frank

2. Alpbachtal Seenland

Het Alpbachtal Seenland is met ruim 900 kilometer aan wandelpaden een fijn wandelgebied voor verschillende type wandelaars. Je kunt hier terecht bij pittoreske bergdorpen, waaronder Alpbach, Kramsach en Reit im Alpbachtal. De bergwereld bestaat uit groene weides, donkere bossen en hoge bergtoppen. Het Albachtal Seenland wordt gekenmerkt door de drie kloven Kaiserklamm, Tiefenbachklamm en Kundlerklamm. Deze kloven getuigen van historische factoren van duizenden jaren geleden en lenen zich uitstekend voor mooie wandelingen. Het dal is een fijne uitvalsbasis voor gezinnen met kinderen en dat is terug te zien in het aanbod aan wandelroutes. Zo is er een wandelroute van drie dagen speciaal voor families. De wandeltocht bestaat uit drie etappes en is 19 km lang. Je overbrugt hierbij in totaal 1184 hoogtemeters en leert meer over de natuur van het Alpbachtal Seenland.

3. Wilder Kaiser - Brixental

Wilder Kaiser - Brixental is een bekende bestemming onder wintersporters, maar ook in de zomer lenen de imposante bergtoppen van de Wilder Kaiser zich uitstekend voor een actieve vakantie. De bergwereld bestaat uit ruige, kalkstenen rotsen die reiken tot hoogtes van wel 2400 meter. Het landschap heeft dezelfde kenmerken als de ruige bergtoppen van de Italiaanse Dolomieten. Met ruim 700 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden kan ieder type wandelaar hier uit de voeten. Zo zijn er rustgevende wandelingen in het dal te vinden voor beginners en families en uitdagende tochten hoog in de bergen. Aanraders voor uitdagende wandeltochten zijn die naar de top van de Torhelm, de Schafsiedel of de Hohe Salve. Families vermaken zich in de Wilder Kaiser – Brixental onder meer met leuke themawandelingen, zoals in avonturenpark Alpinolino of de Windauer Wadl Weg en de Wohlfühlweg.

4. Ötztal

Het Ötztal is 65 kilometer lang en daarmee het langste zijdal van het Inndal. Het zijdal bestaat uit een gevarieerd landschap met rivieren, watervallen, gletsjers, drieduizenders, groene bergweides, bloemenvelden en rustgevende bergmeren. Er zijn maar liefst 1600 kilometer aan wandelroutes te vinden in de natuur. Het uitgebreide netwerk aan wandeltochten zorgt ervoor dat zowel recreatieve wandelaars als bergbeklimmers en ervaren wandelaars uit de voeten kunnen. Ook liefhebbers van meerdaagse wandeltochten komen in het Ötztal aan hun trekken. De moderne liften zorgen voor een goede verbinding en brengen je snel en eenvoudig de bergen in. Ook het dal biedt voldoende mogelijkheden, waaronder romantische wandelingen. Een tip is de wandeling rondom de Piburger See.

Wandelen Piburger See
Wandelen bij de Piburger See

5. Zillertal

Het Zillertal is een zijdal van het Inntal en is bijna 30 kilometer lang. Zelf heeft het ook een aantal zijdalen, waardoor het op een soort boomstam is gaan lijken waar de takken ontspringen bij Mayrhofen. In totaal beschikt het Zillertal over maar liefst 1400 kilometer aan wandelpaden, die verdeeld zijn over 25 bergdorpen. Een aantal aanraders om te bezoeken tijdens een wandelvakantie zijn Mayrhofen, Fügen, Gerlos en Wald-Königsleiten. Het Zillertal beschikt over bergtoppen die reiken tot hoogtes boven de 3000 meter, waaronder de Tuxer Alpen, de Kitzbüheler Alpen en de Zillertaler Alpen. De rivier de Ziller stroomt door de gehele lengte van het dal.

6. Stubaital

Het Stubaital is 35 kilometer lang en telt vier bergwerelden, namelijk de Stubaier Gletscher, Serles, Schlich 2000 en Elfer. Het dal ligt niet ver van de grens van Italië en wordt omringd door een prachtige bergwereld. De natuur van het Stubaital wordt gekenmerkt door imposante bergtoppen, glooiende weides en lariksbossen. Daartussen liggen pittoreske dorpjes, zoals Telfes, Fulpmes en Neustift. Wandelaars vinden in het uitgebreide netwerk aan wandelpaden voldoende mogelijkheden. In totaal telt het Stubaital namelijk ruim 850 kilometer aan wandelroutes. Aanraders tijdens een wandelvakantie zijn wandelingen in het gebied Telfer Wiesen, een wandeling over de Stubaier Gletscher of het bezoeken van de Grawa waterval in combinatie met de WildeWasserWeg wandelroute.

Stubaital 1
Wandeling op hoogte in het Stubaital

7. Tuxertal

Het Tuxertal is slechts 3 kilometer lang, maar kent een ontzettend gevarieerd landschap. Het is een zijdal van het Zillertal en start op 630 meter hoogte. Aan het eind van het dal ligt op 1500 meter hoogte het dorpje Hintertux. Het Tuxertal wordt door veel mensen gezien als een van de mooiste dalen in Tirol. Dit heeft te maken met de diverse bergwereld bestaande uit drieduizenders, glooiende bergweides met bloemen, donkere bossen en natuurlijke waterbronnen. In het dal en de bergen zijn ongeveer 350 kilometer aan goed gemarkeerde wandelroutes te vinden. Ook zijn er wandelmogelijkheden op de Hintertuxer Gletscher. Het Tuxertal is geschikt voor een familievakantie met kinderen. Zo zijn er meerdere avonturenparken met verschillende thema’s en daarbij behorende themawandelingen te vinden voor jong en oud.

8. Tiroler Zugspitz Arena

De Tiroler Zugspitz Arena is een populaire vakantieregio onder wandelaars en telt meer dan 150 wandelpaden van verschillende niveaus. Het gebied is vooral populair om de Zugspitze, een berg die op de grens ligt met de Duitse deelstaat Beieren en de Oostenrijkse deelstaat Tirol. De Zugspitze staat met 2961 meter te boek als de hoogste berg van Duitsland. De Tiroler Zugspitz Arena beschikt naast uitdagende wandelingen naar de top van de Zugspitze over nog veel meer wandelmogelijkheden. Ontdek bijvoorbeeld ook de toppen van de Lechtaler Alpen en de Mieminger Kette.

Blindsee
Wandelen bij de Blindsee

9. Nationaal Park Hohe Tauern

Nationaal Park Hohe Tauern is het grootste beschermde natuurgebied van Oostenrijk en één van de grootste beschermde natuurgebieden in Europa. Het natuurpark beslaat niet alleen een deel van Tirol, maar ook delen van Karinthië en het Salzburgerland. Wandelaars kunnen het hart hier ophalen, want het nationaal park beschikt over een heel gevarieerd landschap en een netwerk van duizenden wandelkilometers. Zo telt het Hohe Tauern gebergte meer dan 250 drieduizenders, waaronder de Großlockner. Dit is de hoogste berg van Oostenrijk. Er zijn hier wandelroutes op ieder niveau te vinden. Een deel van de Alpe-Adria-Trail loopt door het nationaal park. Verder zijn er verschillende mogelijkheden voor dagtochten en themawandelingen in Nationaal Park Hohe Tauern. Op een educatieve wijze leert jong en oud hierdoor meer over de natuur en alle flora en fauna in de omgeving. Wie geluk heeft, komt nog oog in oog te staan met een aantal dieren die leven in Nationaal Park Hohe Tauern.

10. Virgental

Het Virgental ligt in Osttirol, in het hart van Nationaal Park Hohe Tauern. Het dal ligt tussen de Grossvenediger en Grossglockner en vlakbij de stad Lienz. Wandelaars kunnen zich uitleven op honderden kilometers aan wandelpaden. De Lienzer Dolomieten, Romeinse geschiedenis, gevarieerde bergwereld en schattige bergdorpen maken het Virgental een fijne wandelbestemming. Ontdek de groene bergweides, bossen, heldere rivieren en imposante bergtoppen te voet. Struin langs de oude houten huisjes en laat je wandelvakantie in het teken staan van cultuur en sportieve ervaringen. Vanaf het plaatsje Matrei kun je gebruikmaken van de berglift en bereik je snel en eenvoudig andere delen van het Virgental.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.