Skip to navigation Skip to main content

De 10 hoogstgelegen campings in de Alpen

Wandern mit dem Zelt

Bergliefhebbers die middenin de bergen willen overnachten moeten naar de hoogstgelegen campings van de Alpen. Hier kampeer je met uitzicht op de meest imposante toppen en liggen de bergen letterlijk aan je voeten. Neem wel dikke kleding en een warme slaapzak mee, want ’s avonds kan het op deze plekken flink afkoelen! In dit weblog de tien hoogstgelegen campings in de Alpen.

Hoog, hoger, hoogstgelegen campings in de Alpen

Het is een geweldige ervaring om hoog in de bergen te kamperen. Je wordt omgeven door indrukwekkende toppen en voelt je een met de natuur. Verwacht niet dat deze hoogstgelegen campings over uitgebreide voorzieningen beschikken. Zoek niet naar een zwembad of uitgebreid restaurant, hier is eenvoud meestal troef. Wie kritisch naar de onderstaande lijst kijkt zal opmerken dat het niet de tien allerhoogste zijn, we wilden echter een camping uit ieder Alpenland opnemen. 

1. 1981 m. Camping Pont Breuil, Valsavarenche

Camping Pont Breuil tikt bijna de magische grens van de 2000 meter aan. Hier bevind je je op de boomgrens in het Valsavarenche, een smal zijdal van het Val d’Aosta dat onderdeel uitmaakt van natuurgebied Gran Paradiso. De camping wordt veel bezocht door fanatieke bergwandelaars en klimmers voor tochten naar bijvoorbeeld de Rifugio Vittorio Sella en Rifugio Chabod.

2. 1950 m. Camping Arolla

Camping Arolla ligt op een hoogte van 1950 meter middenin de Zwitserse Alpen. De camping wordt omgeven door gletsjers, imposante toppen en ruige rotsen. Op het gebied van voorzieningen doe je geen concessies; de meeste plekken hebben elektriciteit, er is een modern sanitair gebouw en je kunt gebruik maken van WiFi.

3. 1900 m. Camping Aire Naturelle Chanterane, Molines en Queyras

Camping Aire Naturelle Chanterane ligt diep in de Franse Alpen en in het hart van Regionaal Natuurpark van de Queyras. Het is een uitzonderlijke kampeerplaats waar je zowel met je tent als caravan welkom bent. Reserveren is niet mogelijk, maar vrijwel altijd is er wel een plekje vrij. Camping Aire Naturelle Chanterane is doorgaans van half juni tot half september geopend. Andere hooggelegen campings in Frankrijk zijn Camping de L'Izoard (1877 m), Camping Municipal de Fontcouverte (1866 m) en Camping Municipal de Valpreveyre (1857 m).

4. 1865 m. Camping Morteratsch, Pontresina

4-sterrencomfort te midden van de ongerepte natuur in het Engadin. Camping Morteratsch in Pontresina laat het hart van iedere kampeer- en bergliefhebber sneller kloppen. Ligging aan twee meertjes, drie sanitair gebouwen, campingwinkel, kantine, sauna, snackbar, hier vind je het allemaal. Het fenomenale uitzicht krijg je er gratis bij.

5. 1820 m. Camping Zeinissee, Galtür

Met een hoogte van 1820 meter is Camping Zeinissee de hoogstgelegen camping van Oostenrijk. De camping ligt direct aan het gelijknamige meer en vlakbij de route van de Silvretta Hochalpenstraße. Wees er wel snel bij wanneer je hier wilt kamperen, want er zijn slechts 20 plaatsen (voor caravans) met elektriciteit en nog 10 plekken direct aan het meer.

6. 1820 m. Camping Gran Paradiso, Valsavarenche

Mocht camping #1. van deze lijst onverhoopt zijn volgeboekt, dan kun je altijd nog uitwijken naar de iets lager gelegen Camping Gran Paradiso. Eigenaar Franco Caviglio, die vele bergen in Europa, Nepal en Zuid-Amerika beklom, ontvangt je met open armen. De camping wordt omgeven door naaldbomen en ligt bij een waterval die uitmondt in de Savara.

Berglandschap in nationaal park Gran Paradiso
© Unsplash / Rowan Manning

7. 1750 m. Camping La Forêt, La Rosière

Veel campings die op grote hoogte in de bergen liggen beschikken meestal over weinig voorzieningen. Camping La Forêt in La Rosière vormt hier een uitzondering op! Er is een zwembad om in af te koelen, je kunt diverse accommodaties huren en er is WiFi. Veel belangrijker is dat je je hier in het hart van de Tarentaise in de Savoie bevindt.

8. 1550 m. Camping Zermatt

Overnachten aan de voet van de Matterhorn, wie wil dat nou niet? Op de gelijknamige camping in Zermatt is het mogelijk! Houd er echter wel rekening mee dat je deze camping alleen per trein of taxi kunt bereiken en niet met de auto (Zermatt is autovrij). Heb je dit er voor over dan kun je genieten van een onvergetelijke vakantie te midden van een adembenemend decor.

Zermatt Uitzicht Matterhorn

9. 1453 m. Alpencamping Nauders

Alpencamping Nauders ligt op een steenworp afstand van de Italiaanse grens en beschikt over 35 plekken. Het berglandschap hoef je dus maar met een paar mensen te delen! Rond de camping die het hele jaar is geopend liggen 300 kilometer aan wandelroutes. Een uitstekende plek voor natuurliefhebbers die belang hechten aan rust.

10. 950 m. Caravanpark Tennsee

Caravanpark Tennsee ligt aan de poorten van het Natuurpark Karwendel. Zo kun je 's morgens een prachtige bergwandeling maken en 's middags een duik nemen in het water van de Tennsee. Bij de campingwinkel kun je dagelijks terecht voor vers brood en levensmiddelen. Restaurant 'Beim Mini' serveert heerlijke Beierse specialiteiten en internationale klassiekers. Alles voor een heerlijke kampeervakantie in Zuid-Duitsland is aanwezig bij Caravanpark Tennsee.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.