Skip to navigation Skip to main content

10 van de mooiste grotten in de Alpen

53641 - 10 van de mooiste grotten in de Alpen (2)

Wie houdt van spectaculaire natuurverschijnselen, moet eens een bezoekje brengen aan een of meer van deze 10 mooiste grotten in de Alpen. In de bergen liggen wel honderden van deze mysterieuze plekken, sommige ontdekt, veel nog onontdekt. Wandelen door een grot is spannend en ontzettend interessant. Meestal word je begeleid door een gids en leer je al wandelend meer over de achtergrond van ondergrondse plek. Welke van deze 10 mooiste grotten in de Alpen heb jij al eens bezocht?

#1. Lamprechtshöhle - Sankt Martin bei Lofer, Oostenrijk

Met een lengte van 56 kilometer is de Lamprechtshöhle bij Sankt Martin bei Lofer een van de langste grotten van Europa. Echter kun je niet door deze hele grot lopen, want slechts een kilometer hiervan is toegankelijk voor bezoekers. Een wandeling door dit deel maak je onder begeleiding van een gids en duurt ongeveer anderhalf uur. Aanrader is om de grottenwandeling te combineren met een bezoekje aan de Seisenbergklamm en de Vorderkaserklamm.

#2. Hundalm ijs- en druipsteengrot - Angerberg/Mariastein, Oostenrijk

Absoluut een van de mooiste grotten in de Alpen is de ijs- en druipsteengrot Hundalm. Je vindt deze plek net boven Angerberg/Mariastein in de vakantieregio Hohe Salve, op een hoogte van 1520 meter. Via uitstekend gezekerde trappen een smalle doorgang in een kloof wandel je naar binnen en ontdek je samen met een gids de grot. Hij of zij weet alles van de bijzondere plek en gaandeweg leer je meer over het ontstaan ervan. Denk eraan je warm genoeg te kleden, want zelfs in de zomer ligt de temperatuur hier rond het vriespunt.

#3. Lac Soutterain - St. Leonard, Zwitserland

In het Zwitserse kanton Wallis ligt Lac Soutterain, een plek dat absoluut toebehoort tot de mooiste grotten de Alpen. Wat het zo bijzonder maakt? Hier vind je het grootste bevaarbare ondergrondse meer van Europa. Het meer is een waar natuurfenomeen te noemen, want het kent een lengte van 300 meter en een breedte van zeker 20 meter. Je kunt hier een tocht maken met een bootje over het kraakheldere water, de vele forellen spotten en gaandeweg de grot ontdekken.

#4. Eisriesenwelt - Werfen, Oostenrijk

De grootste ijsgrot ter wereld is de Eisriesenwelt in Werfen en heeft een lengte van ruim 40 kilometer. Hoewel de grot al miljoenen jaren geleden ontstaan is, ligt het moment van ontdekking pas aan het eind van de 19e eeuw. Het ijs in de grot smelt continu en bevriest net zo vaak, waardoor er spectaculaire ijssculpturen ontstaan. Samen met de inval van het licht vormt dat een geweldig schouwspel. Het is als vanzelfsprekend goed koud in de grot, dus het is van belang dat je je warm aankleedt. Ook hier betreed je samen met een gids de grot.

53641 - eisriesenwelt oostenrijk (2)
© Pixabay / dirgiS22

#5. La Grotte aux Fees - St. Maurice, Zwitserland

Nog een van de mooiste grotten in de Alpen is in het Zwitserse Wallis te vinden en heet La Grotte aux Fees, ook wel de Feeëngrot genoemd. Het begin van de grot ligt bij een versmalling van de Rhône en in totaal is deze formatie ruim een halve kilometer lang. Je kunt de hele 500 meter van de grot wandelend ontdekken middels een houten wandelpad. Verken het ondergrondse meer met bijbehorende 50 meter hoge waterval en bewonder de feeënbron.

#6. Grotte et Cascade de Seythenex - Seythenex, Frankrijk

Vlak bij het meer van Annecy in Frankrijk ligt een geweldig mooie grot, de Grotte et Cascade de Seythenex. Deze rotsachtige plek heeft een diepte van een kilometer, waarvan je ongeveer 250 meter kunt betreden. Dat doe je samen met een gids, die je een rondleiding van zo'n 40 minuten geeft. Niet alleen de grot is spectaculair, ook vind je hier een prachtige waterval.

#7. Le Grotte di Pradis - Clauzetto, Italië

In de Italiaanse Karnische Alpen ligt het plateau van Pradis, waar je tevens een van de mooiste grotten in de Alpen vindt: Le Grotte di Pradis. Ook deze plek kent een lange geschiedenis en in het bijzondere stukje natuur zijn verschillende sporen uit de prehistorie gevonden. Je kunt de binnenkant van de grot middels een wandeling bekijken. Ben je benieuwd naar de achtergrond van dit natuurspektakel, bezoek dan Museo della Grotta. Daar kun je onder andere opgravingen uit de grot bekijken.

#8. De Spannagelhöhle - Hintertux, Oostenrijk

Ben je op vakantie in de buurt van de Hintertuxer Gletscher, dan mag een bezoekje aan de Spannagelhöhle zeker niet worden overgeslagen. Dit is naast de hoogstgelegen grot van Europa, ook met recht een van de mooiste grotten van Alpen door alle bijzondere druipstenen en gletsjerspleten. De plek heeft een lengte van zo'n 12,5 kilometer, waarvan ongeveer 500 meter de ontdekken valt. Dit doe je samen met een gids, wie je eventueel kunt verzoeken de tour iets te verlengen om meer van de interessante grot te kunnen verkennen.

#9. Grottes de l’Orbe - Vallobre, Zwitserland

Vlak bij de Franse grens en het Lac de Joux, in het kanton Vaud, ligt Grottes de l’Orbe. Door alle stalagmieten en stalactieten die elkaar afwisselen is het een uiterst indrukwekkende grot om te bezoeken. Het ontstaan van de grot komt door de rivier de Orbe. Dat is ook meteen de plek waar je de rondleiding door de grot begint. Vroeger kon je alleen duikend de grot bezoeken, vandaag de dag wandel je door aangelegde gangen en hoef je niet het water in.

#10. La Grotte de Choranche - Choranche, Frankrijk

Laatste in het rijtje van de 10 mooiste grotten in de Alpen, maar absoluut niet de minste, is de La Grotte de Choranche. Dit natuurfenomeen behoort sinds 2000 tot de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De grot wordt gevormd door spectaculaire rotsformatie, een kristalhelder ondergronds meer, lange en dunne stalactieten en diverse gesteenten. Met gids maak je een tour door de grot en ontdek je in ongeveer een uur al het moois dat deze bijzondere plek in de natuur te bieden heeft.

Zomer Marlous

Over Marlous

Hoewel Marlous al flink bereisd is, blijven vooral de bergen haar betoveren. Continu verschillende uitzichten, het natuurgeweld, de kristalheldere meren en watervallen, ze krijgt er geen genoeg van. Met name de Noorse fjorden hebben haar gegrepen, maar eigenlijk vindt ze alle bergbestemmingen prachtig en gaat ze er graag heen om te wandelen.