Skip to navigation Skip to main content
Alpenmarmot
© Pixabay / Franz

Als je een wandeling maakt door de Alpen, dan kun je veel verschillende dieren tegenkomen. Niet alleen op de grond, maar ook hoog in de lucht. Het is soms een kwestie van geluk, maar ook vaak een kwestie van goed opletten. Wil je de kans op het zien van de dieren vergroten, dan is het aan te raden om met een gids op stap te gaan. Hij of zij kent de omgeving goed en weet waar de dieren te vinden zijn. In dit weblog hebben we 10 dieren op een rijtje gezet die je tegen kunt komen in de Alpen.

1. Alpenkauw

De Alpenkauw komt in grote getallen voor in de Alpen. Het dier lijkt veel op de Alpenkraai, maar is te herkennen aan de gebogen gele snavel. De dieren hebben zich helemaal aangepast aan de toeristen en voeden zich vaak met het voedsel dat de mens achterlaat. Soms zijn de dieren zelfs zo tam dat je ze aan kunt raken.

Alpenkauw
© Pixabay / Michael

2. Steenarend

Roofvogels zijn altijd indrukwekkend om te zien. Of ze nou trots op een paal naast de weg staan, of al ‘biddend' in de lucht zweven op jacht naar iets eetbaars op de grond. Zie je in de Alpen een grote roofvogel, dan is de kans groot dat het gaat om een Steenarend. Al cirkelend in de lucht is de steenarend op zoek naar het juiste moment om een duikvlucht naar beneden te maken.

Steenarend
© Pixabay / Manfred Richter

3. Alpensteenbok

Er leven verschillende soorten geitachtigen in de Alpen. De Alpensteenbok herken je aan de lange, naar achter wijzende horens. Ze leven samen in een groep en zijn vaak pas boven de 2000 meter te vinden.

Alpensteenbok
© Pixabay / FelixMittermeier

4. Alpensalamander

In het hele Alpengebied heb je kans om de Alpensalamander te spotten. Het dier is helemaal zwart van kleur en leeft in (kalkstenen) grotten en droge bergstreken. Naast deze soort bestaat ook de Alpenwatersalamander en die is, uiteraard, in het water te vinden.

Alpensalamander
© Pixabay / Kathy Büscher

5. Gems

Gemsen lopen tegen de bergwand omhoog en maken daarbij vaak elegante sprongen van rots naar rots. Het dier leeft een stuk lager dan de steenbok en net iets boven de boomgrens. De gems komt bijna in het gehele Alpengebied voor.

Gems
© Pixabay / Mario

6. Alpenmarmot

Persoonlijk is de Alpenmarmot één van onze favorieten. De Alpenmarmot is een schattig knaagdier dat leeft rond de boomgrens. De dieren graven holen en een groot ondergronds gangenstelsel. Breng je een bezoek aan de Hohe Tauern, dan kun je Alpenmarmotten tegenkomen die tam zijn en uit je hand eten.

Alpenmarmot 2
© Franz / Pixabay

7. Wolf

Wolven komen steeds vaker voor in de Alpen. De dieren zijn vanuit Italië naar Frankrijk getrokken en leven vervolgens ook in Oostenrijk, Zuid-Duitsland en Zwitserland. Wel is het zo dat de kans op het spotten van wolven vrij klein is. De dieren zijn schuw en zullen contact zoveel mogelijk vermijden.

Wolf
© Pixabay / Christel SAGNIEZ

8. Beer

Helaas is de kans op het zien van een beer vrij klein. De dieren waren rond de jaren ’90 bijna helemaal uitgestorven in het Alpengebied, maar gelukkig groeit de populatie inmiddels weer door een succesvol fokprogramma. Zo heeft men inmiddels beren in Oostenrijk, Zwitserland en Zuid-Duitsland waargenomen.

Bruine Beer
© Pixabay / Janko Ferlic

9. Moeflon

De naam Moeflon zegt je misschien niet veel, maar als je de onderstaande foto ziet, dan gaat er vast een belletje rinkelen. Eén van de kenmerken van de moeflon zijn de gekrulde horens. Men noemt de Moeflon ook wel het wilde schaap van Europa.

Moeflon
© Pixabay / Robert Lischka

10. Lynx

Ook de lynx kwam voorheen in veel meer delen van Europa voor. De populatie werd alleen steeds kleiner en om die reden is het dier nu beschermd. Met resultaat, want sindsdien loopt de populatie op sommige plaatsen toch weer een beetje op. Je hebt onder andere in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland kans op het zien van lynxen.

Lynx
© Pixabay / Markus Wittmann
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.