10 dieren die u in de Alpen kunt tegenkomen

10 dieren die u in de Alpen kunt tegenkomen

24 april 2017

door Thijs in Algemeen

Als u een wandeling maakt door de Alpen, dan kunt u veel verschillende dieren tegenkomen. Niet alleen op de grond, maar ook hoog in de lucht. Het is soms een kwestie van geluk, maar ook vaak een kwestie van goed opletten. Wilt u de kans op het zien van de dieren vergroten, dan is het aan te raden om met een gids op stap te gaan. Hij of zij kent de omgeving goed en weet waar de dieren te vinden zijn. In dit weblog hebben we 10 dieren op een rijtje gezet die u tegen kunt komen in de Alpen.

#1. Alpenkauw

De Alpenkauw komt in grote getallen voor in de Alpen. Het dier lijkt veel op de Alpenkraai, maar is te herkennen aan de gebogen gele snavel. De dieren hebben zich helemaal aangepast aan de toeristen en voeden zich vaak met het voedsel dat de mens achterlaat. Soms zijn de dieren zelfs zo tam dat u ze aan kunt raken.

#2. Steenarend

Roofvogels zijn altijd indrukwekkend om te zien. Of ze nou trots op een paal naast de weg staan, of al ‘biddend' in de lucht zweven op jacht naar iets eetbaars op de grond. Ziet u in de Alpen een grote roofvogel, dan is de kans groot dat het gaat om een Steenarend. Al cirkelend in de lucht is de steenarend op zoek naar het juiste moment om een duikvlucht naar beneden te maken.

#3. Alpensteenbok

Er leven verschillende soorten geitachtigen in de Alpen. De Alpensteenbok herkent u aan de lange, naar achter wijzende horens. Ze leven samen in een groep en zijn vaak pas boven de 2000 meter te vinden.

#4. Alpensalamander

In het hele Alpengebied heeft u kans om de Alpensalamander te spotten. Het dier is helemaal zwart van kleur en leeft in (kalkstenen) grotten en droge bergstreken. Naast deze soort bestaat ook de Alpenwatersalamander en die is, uiteraard, in het water te vinden.

#5. Gems

Gemsen lopen tegen de bergwand omhoog en maken daarbij vaak elegante sprongen van rots naar rots. Het dier leeft een stuk lager dan de steenbok en net iets boven de boomgrens. De gems komt bijna in het gehele Alpengebied voor.

#6. Alpenmarmot

Persoonlijk is de Alpenmarmot één van mijn favorieten. De Alpenmarmot is een schattig knaagdier dat leeft rond de boomgrens. De dieren graven holen en een groot ondergronds gangenstelsel. Brengt u een bezoek aan de Hohe Tauern, dan kunt u Alpenmarmotten tegenkomen die tam zijn en uit uw hand eten.

marmot
De marmot is ontzettend schattig om te zien (Foto: © pixabay)

#7. Wolf

Wolven komen steeds vaker voor in de Alpen. De dieren zijn vanuit Italië naar Frankrijk getrokken en leven vervolgens ook in Oostenrijk, Zuid-Duitsland en Zwitserland. Wel is het zo dat de kans op het spotten van wolven vrij klein is. De dieren zijn schuw en zullen contact zoveel mogelijk vermijden.

wolven
Wolven komen steeds meer voor in de Alpen (Foto: © pxhere.com)

#8. Beer

Helaas is de kans op het zien van een beer vrij klein. De dieren waren rond de jaren ’90 bijna helemaal uitgestorven in het Alpengebied, maar gelukkig groeit de populatie inmiddels weer door een succesvol fokprogramma. Zo heeft men inmiddels beren in Oostenrijk, Zwitserland en Zuid-Duitsland waargenomen.

#9. Moeflon

De naam Moeflon zegt u misschien niet veel, maar als u de onderstaande foto ziet, dan gaat er vast een belletje rinkelen. Eén van de kenmerken van de moeflon zijn de gekrulde horens. Men noemt de Moeflon ook wel het wilde schaap van Europa.

moeflon
De Moeflon wordt ook wel het wilde schaap van Europa genoemd (Foto: © PickPic)

#10. Lynx

Ook de lynx kwam voorheen in veel meer delen van Europa voor. De populatie werd alleen steeds kleiner en om die reden is het dier nu beschermd. Met resultaat, want sindsdien loopt de populatie op sommige plaatsen toch weer een beetje op. U heeft onder andere in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland kans op het zien van lynxen.

lynx
Gelukkig loopt de populatie lynxen op sommige plaatsen toch weer op (Foto: © pixabay)

Welk dier heeft u wel eens gespot in de Alpen? Laat een reactie achter!

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips