Skip to navigation Skip to main content

Goed slapen in de bergen? Check deze vier handige tips

Stapelbed slaapzaal berghut
© Spalder Media Group

Ga jij deze zomer op wandelvakantie in de bergen? Dan kom je al gauw op grote hoogte. In de bergen is de lucht meestal ijler omdat er minder zuurstof in de lucht zit. Hierdoor neemt je lichaam minder zuurstof op en dit kan er ook voor zorgen dat je ‘s nachts minder goed slaapt. Voldoende nachtrust heb je juist hard nodig bij een pittige bergwandeling. Daarom geven we je vier handige tips om goed te slapen in de bergen.

Tip 1: drink voldoende

In de bergen ben je al gauw op drie kilometer hoogte en daar zakt het zuurstofgehalte in de lucht van 21 procent naar ongeveer 13 procent. Een gebrek aan zuurstof kan voor een onregelmatige ademhaling zorgen. Je lichaam denkt namelijk dat je minder zuurstof binnenkrijgt en daardoor ga je sneller ademen.

Door het snelle ademen verlies je veel vocht en kan je zelfs uitdrogen. Je lichaam maakt hierdoor meestal minder van het bekende slaaphormoon melatonine aan en daardoor slaap je minder goed. Het is daarom belangrijk om goed gehydrateerd te blijven als je op hoogte slaapt. Drink dus veel water om hoogteziekte te voorkomen.

Tip 2: neem je eigen hoofdkussen mee

Als je op vakantie bent slaap je in een vreemd bed en weet je niet of je het juiste hoofdkussen hebt voor bij je slaaphouding. Soms is er waar je verblijft zelfs helemaal geen hoofdkussen. Neem daarom je eigen kussen mee, zodat je zeker weet dat je niet zonder zit. Je eigen kussen is daarnaast fijn en vertrouwd en zorgt ervoor dat je lekker ligt en goed slaapt. Ga je backpacken of slaap je elke nacht ergens anders? Neem dan een opblaasbaar kussen mee, zodat hij niet teveel ruimte inneemt.

Berghut Hooggebergte
© Spalder Media Group

Tip 3: draag oordopjes

In berggebieden heb je geen stadsgeluiden, maar kun je wel te maken krijgen met andere geluiden die je wakker kunnen houden. Denk bijvoorbeeld aan een haan die vroeg in de morgen kraait of een blaffende hond. En heb je geen kamer voor jezelf of hele dunne muren? Dan kan het gesnurk van je buurman of buurvrouw je nachtrust verstoren. Goede oordopjes zijn daarom geen overbodige luxe tijdens een vakantie in de bergen.

Tip 4: doe ademhalingsoefeningen

Op grote hoogte kan het lastig zijn om in slaap te vallen. Het helpt dan als je ontspannen bent. Met ademhalingsoefeningen breng je je lichaam en geest tot rust. Er zijn veel verschillende soorten ademhalingsoefeningen.

Een voorbeeld is de langzame buikademhaling. Adem twee tot drie seconden in door je neus en naar je buik toe. Laat daarna twee tot drie seconden de lucht ontsnappen via je neus. Neem een seconde pauze en herhaal de oefening daarna een paar keer. Zo raak je ontspannen, val je makkelijker in slaap en slaap je lekkerder. Welterusten!

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.