Skip to navigation Skip to main content

Overnachten in een berghut: 8 redenen waarom dit een goed idee is

Stuttgartner Hutte

Overnachten in een berghut is populair onder vele berg- en wandelliefhebbers. Toch kiezen de meeste bergwandelaars ervoor om aan het einde van de dag weer terug te keren naar een accommodatie in het dal. Ja, het is wat gemakkelijker, want je hoeft je rugzak niet te vullen met de benodigdheden voor een overnachting en het is natuurlijk erg comfortabel in je appartement, hotel of op de camping . Veel berghutten zijn toch een beetje primitief en je moet meestal de douche, of zelfs de slaapkamer, delen met anderen. Toch zijn wij fan van overnachten in een berghut, aangezien het een unieke ervaring is. Daarom bij deze 8 redenen waarom het een goed idee is eens in een berghut te blijven slapen.

1. Je kunt hoog in de bergen blijven

Ken je dat gevoel dat je ’s middags heerlijk zit te lunchen bij een knusse berghut, maar dat je op een gegeven moment toch weer terug moet lopen naar het dal? Je hebt eigenlijk zin in nog een Apfelstrudel, een koffietje of een Schnapps, maar het wordt al laat en je moet nu toch echt beginnen aan de afdaling. Wanneer je in een berghut blijft slapen, hoef je je hier nooit druk over te maken. Alle andere mensen moeten naar beneden, maar jij blijft lekker hangen om vervolgens te genieten van een heerlijk avondmaal hoog in de bergen!

2. Lekker op tijd naar bed

Het kan 's avonds erg gezellig worden in een berghut, maar dat betekent niet dat iedereen laat naar bed gaat. Integendeel, rond 22.00 uur zoeken de meeste mensen hun bed op en keert de stilte terug. Iedereen wil de volgende ochtend natuurlijk fris en fruitig aan de volgende wandeling beginnen, dus een goede nachtrust is erg belangrijk!

Bedden Berghut

3. Prachtige zonsondergangen en -opkomsten

Wanneer de avond valt verdwijnt de zon langzaam achter de bergen, wat maakt dat de lucht een prachtige kleur krijgt. Roze, paars, rood, oranje; het is een bijzonder spektakel. Ook ’s ochtends word je getrakteerd op een geweldige zonsopkomst. De zon komt 's zomers natuurlijk erg vroeg op, maar het is absoluut de moeite waard om hier de wekker voor te zetten.

4. Het maakt niet uit wat je draagt

Veel kleding meenemen als je in een berghut slaapt is niet erg handig, aangezien je niet al te veel ruimte in een wandelrugzak hebt. Natuurlijk is het wel zo fijn om ’s avonds een fris shirt aan te trekken, maar of je nou in je korte broek of wandelbroek aan het avondeten verschijnt: niemand die zich er druk om maakt. Daarnaast draag je ook allemaal dezelfde huttensloffen, wel zo makkelijk!

5. Sfeervolle avonden

De avondmaaltijd eet je in berghutten meestal aan lange tafels samen met andere gasten. Iedereen spreekt een andere taal, maar toch vliegen allerlei spannende avonturen en vele anekdotes over tafel. Terwijl je geniet van simpel, maar heerlijk bergeten met een biertje of een wijntje, maak je snel nieuwe vrienden en binnen no-time is het erg gezellig.

Berghut sfeer

6. Sterrenkijken in het donker

In de bewoonde wereld kun je sterren vaak niet om hun best zien vanwege het vele licht door de huizen en straatlantaarns. Bovenop de berg is dat natuurlijk anders: het is er ’s avonds en ’s nachts echt pikkedonker. Het enige licht wat je ziet komt van de maan en de sterren. Trek dus vooral weer even je jas aan en ga naar buiten om van de prachtige sterrenhemel te genieten. Een van de mooiste belevenissen als je in een berghut overnacht.

7. Je kunt langere wandeltochten maken

Wanneer je in een berghut overnacht, kun je je wandelingen gemakkelijk langer maken. Van het ene naar het andere dal lopen, of van bergtop naar bergtop lopen met één of meerdere nachten in een hut. Doordat je niet meteen dezelfde dag terug moet naar het punt waar je gestart bent in het dal, zie en beleef je een stuk meer en kom je op plekken waar je anders misschien niet had gekomen.

Berghut Hooggebergte
© Spalder Media Group

8. Overnachten in een berghut is een unieke ervaring

Natuurlijk kunnen we nog veel meer redenen bedenken waarom je echt eens moet overnachten in een berghut, maar de belangrijkste is toch dat het een unieke ervaring is die je als bergliefhebber minimaal één keer in je leven meegemaakt moet hebben. Het is echt niet nodig om je af te laten schrikken door verhalen over snurkende medegasten of het gebrek aan een warme douche, want de bijzondere ervaring is het meer dan waard! De volgende nacht kun je toch weer rustig slapen in je comfortabele hotelbedje ;-).

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.