Skip to navigation Skip to main content

Bucketlist: wat ga jij in 2023 in de bergen doen?

Bergtop

Heb jij al plannen voor 2023? Misschien zijn er wel activiteiten die je nu toch echt een keer wilt doen! En dan heb ik het niet over het beklimmen van onmogelijke toppen. Nee, activiteiten die je met het hele gezin kunt doen of eenvoudig zelf kunt ondernemen. Hier een lijstje met de leukste tips om in 2023 toch vooral te ondernemen. Kortom: de bucketlist in de bergen voor het nieuwe jaar!

1. Overnachten in een berghut

Altijd al een keer in een berghut willen slapen? Laat het in 2023 werkelijkheid worden! Er zijn zoveel berghutten dat er altijd wel een is die geschikt is voor jouw eerste bezoek. Bedenk wel, dat als de berghut direct bereikbaar is met een lift, deze vaak nogal druk is. Kies je voor een hut, waar je op zijn minst een paar uurtjes naar toe moet lopen, krijg je eerder het authentiek gevoel. Wanneer de dag op z'n einde loopt gaan de dagjesmensen naar het dal en heb je de bergen voor je alleen. Deze bijzondere avond en nacht zal je niet snel vergeten!

Berghut (1)

2. Wandel naar een mooie bergtop

Altijd al eens op een bergtop willen staan? Dit hoeft echt geen zwarte beklimming te zijn, nee, echt een wandeling. Maar dan wel zo'n tocht waar je stiekem ook een beetje tegenop ziet, door de lengte en de hoogt. Je kunt bijvoorbeeld een drieduizender uitzoeken die voor wandelaars geschikt is, zoals de Piz Boé, Barrhorn of Schönbichler Horn. Maar kies gerust een lagere top uit. Het moet een uitdaging zijn, maar wel binnen jouw mogelijkheden liggen. Overdrijf het dus ook niet.

3. Leg een mooie of beroemde route af

Of je nou op de fiets gaat of met een auto, het is bijzonder om een pasweg op te rijden. Steil omhoog, net zolang, tot je het hoogste punt hebt bereikt en opeens aan de andere kant naar beneden kunt kijken. Wie met de fiets gaat, heeft direct de uitdaging van het jaar te pakken. Maanden trainen om in de Alpen een geweldige ervaring te beleven. Denk bijvoorbeeld aan de Stelvio of de Grossglockner Hochalpenstrasse.

Racefiets Klimmen
© Spalder Media Group

4. Zwemmen in een bergmeer

Een duik in een bergmeer geeft een heerlijk gevoel! Geniet van het frisse water en het uitzicht op het omringende berglandschap. Breng een picknick mee en duik er na het opdrogen gewoon nog een keer in!

5. Ga sneeuwschoenwandelen

Ga jij ook in de winter naar de bergen? Het knisperen van de sneeuw, de stilte op de hellingen en liefst ook nog het glinsteren van de zon in je ogen, magisch! Als wandelaar zou je dat graag een keer willen meemaken. Ga daarom echt een keer sneeuwschoenwandelen. Ga samen met een gids op pad of kies voor een uitgepijlde route! Er is tegenwoordig een groot aanbod, met zelfs veel Nederlandstalige gidsen. Dit nieuwe jaar is het jaar dat jij gaat sneeuwschoenwandelen!

Winterwandelen (1)
© Spalder Media Group

6. Eten zoals in de bergen

Hiervoor hoef je niet eens de bergen in. Je kunt natuurlijk gewoon in België elke maand een bergmaaltijd voorbereiden. KaiserschmarrenSchnitzel of Tiroler Gröstl, de recepten vind je gewoon op deze site. Hiermee breng je direct je familie en vrienden in de stemming voor een vakantie in de bergen.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.