Skip to navigation Skip to main content
16559 - Het recept voor Wiener Schnitzel

Een schnitzel staat in veel Duitse en Oostenrijkse restaurants op de menukaart. Vaak is de schnitzel groter dan het bord waarop deze geserveerd wordt. Het vlees is dun en mals en het gepaneerde laagje lekker knapperig. Ideaal in combinatie met een portie goudgele friet met mayonaise. Natuurlijk is een echte schnitzel niet compleet zonder een partje citroen, preiselbeeren compote en een frisse salade. Deze voedzame maaltijd smaakt niet alleen lekker na een wandeltocht in de bergen, maar ook thuis op je eigen terras. Daarom vind je hier het recept voor Wiener Schnitzel.

Ingrediënten Wiener Schnitzel (4 personen)

Om de Wiener Schnitzel zelf thuis te maken, heb je een aantal ingrediënten nodig. Schnitzels worden traditioneel gemaakt van mager kalfsvlees, maar omdat dit een duur product is, wordt kalf in veel restaurants vervangen voor varken. Uiteraard kun je thuis ook deze keuze maken. Beide varianten zijn namelijk ontzettend lekker. Dit heb je nodig voor 4 personen:

 • 2 eieren
 • 4 ongepaneerde kalfsschnitzels van ongeveer 150 gram per stuk
 • Zout en peper
 • Bloem
 • Paneermeel
 • 1 citroen in vieren
 • Olie om in te bakken
 • 75 gram boter
 • Preiselbeeren- of cranberrycompote
 • Naar keuze: friet, gebakken aardappelen of gekookte aardappelen met boter en peterselie
 • Salade van gemengde bladsla, tomaat, mais en komkommer met dressing naar keuze

Bereiding van de Wiener Schnitzel

Stap 1: Leg de schnitzels tussen twee lagen plasticfolie en sla deze plat. Tip: heb je geen vleeshamer? Gebruik een stevige steelpan of deegroller. Pak drie diepe borden van dezelfde grootte en zet deze klaar. Doe in het linker bord een paar flinke eetlepels bloem. Doe de eieren in het middelste bord en klop deze los. In het rechter bord doe je de paneermeel.
Stap 2: Strooi zout en peper op de schnitzels. Nu kun je beginnen met paneren. Het makkelijkst is om één hand te gebruiken voor de droge ingrediënten en één hand voor het ei. Werk van links naar rechts. Haal de schnitzels eerst door de bloem, dan door het ei en vervolgens door de paneermeel. Zorg ervoor dat allebei de kanten goed bedekt zijn.
Stap 3: Verhit boter en olie in de pan. Je kiest voor deze combinatie, omdat boter zorgt voor smaak en de olie voor extra verhitting zonder dat de boter verbrand. Bak de schnitzels op middelhoog vuur aan beide kanten goudbruin en krokant. Pak ondertussen een groot bord en bedek deze met keukenrol. Hierop kun je de schnitzels na het bakken laten uitlekken.
Stap 4: Serveer de schnitzels met een partje citroen, compote, salade en aardappels naar keuze. Om het geheel echt Duits/Oostenrijks te maken, kun je er nog een takje krulpeterselie opleggen.

Wiener Schnitzel met patat en salade op het terras in Oostenrijk
Een Wiener Schnitzel smaakt thuis ook erg lekker!

Eet smakelijk!

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.