Skip to navigation Skip to main content
Croute
© Spalder Media Group

Croûte au fromage is een typisch berggerecht dat je in veel Franse en Zwitserse berghutten kunt bestellen. Het is een stevige maaltijd met veel kaas, brood, wijn, ham en ei. Ontzettend lekker én voedzaam. Hierna kun je gegarandeerd nog een paar uur op wandelen of fietsen! Uiteraard kun je dit overheerlijke gerecht ook thuis maken. In dit weblog vind je het recept voor Croûte au fromage.

Ingrediënten Croûte au fromage

Lang leve berggerechten uit de Franse en Zwitserse keuken. Over het algemeen bevatten ze veel kaas. Een hemel voor kaasliefhebbers! Als je gek bent op kaas, dan is Croûte au fromage een gerecht dat je echt zelf eens moet maken. Het is helemaal niet moeilijk en je tovert het binnen mum van tijd op tafel. De volgende ingrediënten heb je nodig voor 4 personen:

  • 400 gram bergkaas, bijvoorbeeld raclette, Emmentaler, Gruyère of een mix
  • 100 dl droge witte wijn
  • 4 dikke sneeën rustiek brood, bijvoorbeeld zuurdesem of boerenbrood
  • 4 plakken ham
  • 4 eieren
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olie
  • 40 gram boter plus een extra klontje
  • Vers gemalen peper en zout naar smaak
  • Optioneel: zoetzure cocktail augurken en zilveruitjes
Recept Croûte au Fromage

Bereiding Croûte au fromage

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit een koekenpan op laag vuur en smelt hierin 40 gram boter. Snijd ondertussen de ui in halve ringen en bak die heel langzaam goudbruin en gaar. Dit duurt minimaal 15 minuten!

Stap 2: Pak een grote ovenschaal en vet die in met een klontje boter. Snijd de knoflookteentjes doormidden en wrijf de sneetjes brood ermee in. Leg deze vervolgens in de ovenschaal.

Stap 3: Besprenkel het brood met de witte wijn. Leg op elke snee brood een plak ham en zo'n 100 gram bergkaas per persoon. Strooi er wat versgemalen zwarte peper overheen en schuif de ovenschaal in de oven. Bak minimaal 10 minuten of tot de kaas gesmolten is, lekker bubbelt en goudbruin begint te worden.

Stap 4: Terwijl het brood in de oven staat, verhit je een tweede koekenpan op middelhoog vuur met twee eetlepels olie. Bak hierin vier spiegeleieren en breng op deze smaak met een beetje zout.

Stap 5: Verdeel de Croûte au fromage over vier borden en leg op elke snee brood een spiegelei en een lepel van de gebakken uien. Serveer er eventueel wat zilveruitjes en zoetzure cocktailaugurkjes bij. Ook lekker erbij: een zelfgemaakte Krautsalat. Het recept vind je hier >

Guetä mitenand! / Ä Guete / En Guete / Bon appétit!

Welke kaas voor Croûte au Fromage?

De meestgebruikte kazen voor een Croûte au Fromage zijn Appenzeller, Emmentaler en Gruyère. Appenzeller is een kaas die wordt geproduceerd in het Appenzellerland, in het noordoosten van Zwitserland. De rijping van Appenzeller duurt minimaal drie maanden en gedurende deze periode wordt de kaas meerdere malen met 'Kräutersulz' behandeld. Een geheim kruidenmengsel die de kaas een karakteristieke smaak geeft. Emmental komt oorspronkelijk uit het Emmental in Zwitserland, maar ook in de Franse Alpen wordt de kaas geproduceerd. Kenmerkend voor Emmentaler zijn de gaten. Gruyère is een uitstekende kaas om te smelten en heeft een zoete smaak met zoute bijsmaak. Wanneer de Gruyère wat jonger is, is hij iets romiger, naarmate de kaas meer gerijpt is, wordt hij droger. Andere lekkere kazen voor Croûte au Fromage zijn: raclette kaas, Comté en Reblochon.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.