Skip to navigation Skip to main content

Het recept voor Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn is een populair gerecht in Oostenrijk. Iedereen die wel eens in het land op vakantie is geweest, heeft wel eens een bordje voorbij zien komen of een hapje geproefd. Deze Oostenrijkse pannenkoek wordt gemaakt met en zonder rozijnen. Soms met een gekarameliseerd suikerlaagje, maar altijd met een dikke laag poedersuiker, een bakje appelmoes en soms ook vruchtencompote. Kaiserschmarrn smaakt niet alleen perfect in de bergen, maar ook thuis. Bekijk hier het recept voor Kaiserschmarrn.

Ingrediënten Kaiserschmarrn (4 personen)

Om het gerecht Kaiserschmarrn zelf thuis te maken, heb je een aantal ingrediënten nodig. Je kunt natuurlijk valsspelen met een kant en klaar zakje van Knorr dat je hebt meegenomen uit Oostenrijk, maar eerlijk is eerlijk, zelfgemaakte Kaiserschmarrn smaken zo veel lekkerder! Dit heb je nodig voor vier personen:

Voor de Kaiserschmarrn
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 125 gram bloem
 • 3 eieren
 • 25 gram kristalsuiker
 • 50 gram rozijnen, geweld in Stroh Rum of water
 • 300 gram melk
 • 40 gram boter
 • Snuf zout
 • Poedersuiker
Voor de appelmoes
 • 1 kilo appels (bijvoorbeeld Elstar of Jonagold)
 • 100 ml kraanwater
 • 2 tot 3 eetlepels kristalsuiker
 • 1 volle theelepel kaneel

Bereiding van de Kaiserschmarrn

Stap 1: Start met de appelcompote. Deze heeft namelijk langer nodig dan de Kaiserschmarrn en moet ook even afkoelen. Schil de appels en snijd in stukjes. Doe de appel, suiker, kaneel en water in een kookpot. Zet deze op het vuur en wacht tot het mengsel kookt. Zet het vuur daarna laag en laat het mengsel zachtjes pruttelen. Na ongeveer 15 minuten is de appel zacht en kun je ervoor kiezen om het mengsel met een pureestamper fijn te stampen of te pureren. Voeg suiker en kaneel naar smaak toe. Laat het mengsel afkoelen.

Stap 2: Start nu met de Kaiserschmarrn. Splits de eieren en doe de eiwitten en eidooiers in een aparte mengkom. Klop eerst de eidooiers samen met de vanillesuiker, zout en kristalsuiker tot een schuimig mengsel. Voeg beetje bij beetje de bloem en de melk toe en meng het geheel tot een glad beslag.

Stap 3: Klop in de andere mengkom de eiwitten stijf. Let op: doe dit met een schone garde of mixer, anders lukt het niet! De eiwitten zijn goed als je de kom ondersteboven kunt houden, en het eiwit blijft zitten.

Stap 4: Schep eerst een flinke lepel eiwit bij het eigeelmengsel. Spatel dit er rustig doorheen. Je doet dit om beide mengsels 'familie te maken'. Voeg vervolgens de rest van de eiwitten toe en spatel alles rustig door elkaar. Let op: doe dit niet met een mixer of garde, je wilt het mengsel zo luchtig mogelijk houden.

Stap 5: Smelt boter in de pan en voeg ongeveer een kwart van het beslag toe, zodat er een dikke pannenkoek ontstaat. Bak op laag vuur en draai om als de onderkant goudbruin is. Gaat de pannenkoek stuk? Geen enkel probleem! Als beide kanten goudbruin en gaar zijn, breek je de pannenkoek in stukjes met een vork of spatel. Bak het geheel nog even door en zet daarna apart. Je kunt de Kaiserschmarrn eventueel warm houden in een voorverwarmde oven van 70 graden. Herhaal deze stap tot de rest van het beslag op is.

Stap 6: Verdeel de Kaiserschmarrn over de borden, bestrooi rijkelijk met poedersuiker en serveer met zelfgemaakte appelmoes.

Eet smakelijk!

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.