Skip to navigation Skip to main content

7x de leukste steden van Zuid-Duitsland

Freiburg Weinberge
© TMBW Duepper

Duitsland is niet voor niets een populaire vakantiebestemming onder Nederlanders, zowel voor een weekendje weg als voor een langere vakantie. Het zuiden van Duitsland kenmerkt zich door dichte bossen, heuvels en bergen. Naast prachtige natuur vind je hier ook meerdere leuke steden, welke een bezoekje waard zijn. In dit artikel hebben we de leukste steden in Zuid-Duitsland op een rijtje gezet.

München

In het rijtje leuke steden in Zuid-Duitsland hoort natuurlijk de stad München thuis. München is onder andere bekend vanwege Oktoberfest (bier en pretzels!) FC Bayern München en de 99 meter hoge Frauenkirche. Waarschijnlijk ben je ook al weel eens via München gereden onderweg naar een bestemming in de Alpen? De stad zelf is ook zeker een bezoekje waard. Bezoek het Marienplatz met het beroemde klokkenspel in de raadhuistoren, het Oude en Moderne kunstmuseum, het BMW museum, de Engelse tuin en de vele winkelstraten.

Heilig Geist Kirche
© GNTB / Saskia Wehler
De Heilig Geist Kirche in München

Oberstdorf

Van een heel ander kaliber dan München, maar zeker niet minder leuk: Oberstdorf. Deze stad ligt centraal in de Zuid-Duitse streek de Allgäu, tegen de Oostenrijkse grens. De Allgäu is één van de mooiste natuurstreken van Duitsland. Oberstdorf werkt nauw samen met het Kleinwalsertal (dit Oosenrijkse dal bereik je alleen via Oberstdorf), waardoor de regio eigenlijk één is. Oberstdorf biedt een leuke winkelstraat, marktjes, een kerk, het Heimatmuseum en Galerie AndO. In het centrum kun je de gondel nemen naar de Nebelhorn.

Freiburg

Op slechts 6 uurtjes rijden van Utrecht, in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg ligt het middeleeuwse stadje Freiburg. Freiburg heeft een gezellig stadscentrum, dat aan de ene kant middeleeuws is maar, dankzij de vele studenten, ook een moderne 'feel' heeft. In het centrum is een ruime keus aan knusse boetiekjes, winkeltjes en horeca. Ook de markten zijn leuk om te bezoeken. Bijzonder zijn de 'Bächle', middeleeuwse mini-beekjes in de straten van Freiburg. De stad ligt in het Zwarte Woud, waardoor je een stedentrip in Freiburg perfect kunt combineren met een outdooractiviteiten in het Zwarte Woud.

Garmisch-Partenkirchen

Het echte bergvakantie gevoel krijg je in Garmisch-Partenkirchen, dat direct onder de hoogste berg van Duitsland ligt, de Zugspitze. Deze berg is meteen de opvallendste bezienswaardigheid in de omgeving. In Garmisch-Partenkirchen zijn antiekwinkels, souvenirwinkeltjes en galerieën die zowel traditionele handwerken als leuke souvenirs aanbieden. Kunst en cultuur overheersen in Garmisch-Partenkirchen. Het dorp is een fantastische uitvalsbasis voor bezienswaardigheden in de omgeving.

Ludwigstraße in Partenkirchen
© Gapa Tourismus Gmbh, Marc Hohenleitner
De Ludwigstraße in Garmisch-Partenkirchen

Friedrichshafen

Een bijzondere plaats aan het water is Friedrichshafen. Deze stad ligt aan de Bodensee en dankt zijn bekendheid aan de productie van de Zeppelin. Natuurlijk heeft Friedrichshafen een Zeppelinmuseum. Geniet van de Bodensee terwijl je heerlijk struint over de promenade of luncht op één van de terrasjes. Geen zin om te wandelen? Friedrichshafen biedt ook voorzieningen voor fietstochten of boottochtjes over de Bodensee.

Kempten

Eén van de oudste steden van Duitsland: Kempten! Deze stad ligt centraal in de regio Allgäu, in het zuidwesten van Beieren. Kempten is een bruisende stad met een lange geschiedenis, wat aan de hele stad te zien is. Kerken, ruïnes en musea in overvloed. Denk hierbij aan het Römische Museum met het archeologische park Cambodunum, een opgravingsterrein en een museum. Ook winkelliefhebbers zitten in Kempten goed met een ruime keus aan boetiekjes, speciaalzaken en warenhuizen.

Rathaus in Kempten
© GNTB, 360º Photography Maren Krings
Rathaus in Kempten

Tübingen

Een knusse en gemoedelijke universiteitsstad. In Tübingen vind je steile trappen, smalle steegjes en kleurrijke huizen. Dankzij de vele studenten vind je hier een mooi opgeknapt stadscentrum, met winkeltjes, terrasjes en eetcafés. Een bijzonder evenement is de jaarlijkse gondelrace, waarbij de winnaar een vat bier krijgt. Bezienswaardigheden zijn de Neptunes-fontein, de Neckar rivier, de Hölderintoren en de Kunsthalle van Tübingen.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.