Skip to navigation Skip to main content

Deze 10 dingen doe je alleen als je in de bergen bent

53849 - Deze 10 dingen doe je alleen als je in de bergen bent (2)

Op de een of andere manier zijn we in de bergen even in een andere dimensie, en doen we soms dingen die we thuis niet zouden doen. Thuis eet je één keer per dag warm, in de bergen eet je rustig twee keer per dag een grote warme maaltijd. Soms ga je in de bergen om 21.00 uur al slapen. En waarschijnlijk verschijn je in België ook niet in je sportkleren in een restaurant. Tijdens een vakantie in de bergen doen we dat gewoon allemaal. En, niemand kijkt er van op.

#1. Iedereen onderweg groeten

Grott! Grüezi! Bonjour! Grüß! Of gewoon: Hallo. Als je in de bergen wandelt groeten de mensen elkaar allemaal. Het is een goede gewoonte om de mensen die je tegenkomt een prettige dag te wensen. Ook al is het maar een klein knikje, elkaar passeren zonder elkaar aan te kijken en iets van hallo te zeggen gebeurt weinig.

#2. In je sportkleding een restaurant binnen stappen

In je thermoshirt en wandelbroek het restaurant in gaan? Tijdens een vakantie in de bergen kan dat gewoon. Thuis kun je het je waarschijnlijk niet voorstellen dat je zoiets doet, vooral als je net lekker gezweet hebt in je sportkleren.

#3. Twee keer per dag warm eten

Na een tijdje gewandeld te hebben in de bergen krijg je trek. En als je trek hebt is niks fijner dan lunchen in een berghut met een Tiroler Gröstl, Wiener Schnitzel of Käsespätzle. Maar wat moet je dan in de avond eten? Ach, nog maar een keertje warm eten dan!

53849 - kasespatzle eten in de bergen (2)

#4. Je wekker zetten tijdens je vakantie

Tijdens een strandvakantie zullen maar weinig mensen ’s ochtends een wekker zetten. In de bergen is het anders. De zonsopkomst is er prachtig en wanneer je een lange wandeling gaat maken, is vroeg vertrekken vaak een must. Daarvoor zet je graag je wekker, geen probleem!

#5. Bij andere mensen aan tafel schuiven

We kennen het allemaal wel, een vol terras bij die gezellige stube. Wanneer je met z’n tweeën binnenloopt vindt niemand het gek als je aanschuift bij andere mensen die wel een tafeltje hebben. “Kunnen wij hier zitten?”, vraag je eerst nog even, maar daarna kan de gezelligheid beginnen.

#6. Met de (wandel)bus

Als je thuis ergens heen moet pak je waarschijnlijk de auto. Post- of wandelbussen zijn in de bergen vaak een uitkomst. Ze brengen je naar het startpunt van die mooie wandeling die je gaat maken, en aan het einde van de dag brengen ze je weer terug naar je accommodatie. Handig toch?

#7. Om 21.00 uur naar bed

Thuis zeg je ook wel eens tegen jezelf dat je vroeg naar bed wilt gaan, ook al lukt het meestal niet. Maar in de bergen lukt dit vaak wel, want rond 21.00 uur beginnen je oogleden wat zwaar te worden, en wil je maar al te graag onder de wol kruipen.

#8. Om 12.00 uur aan de alcohol

Als je lekker in een berghut zit en de huttenwaard komt eraan met een dienblaadje vol met Schnaps, kun hem bijna niet afwijzen. Dus ondanks dat je misschien niet wilt en het nog vroeg is, neem je het drankje aan. Terwijl je thuis rond deze tijd nog niet eens moet denken aan alcohol.

53849 - schnapps drinken in de bergen (2)

#9. Twee dagen dezelfde sokken aan

Als je op vakantie gaat in de bergen, neem je waarschijnlijk maar drie paar wandelsokken mee. En dan ontkom je er niet aan om een paar meerdere dagen te gebruiken. Terwijl je van tevoren nog zo gezegd had dat je ze zou gaan wassen, maar ach…

#10. Drie keer per week friet eten

Lekkere zoute frieten, in de bergen smaken ze ontzettend goed. Daarnaast krijg je ze bij gerechten als schnitzel, Wurstel of een Cordon Bleu erbij geserveerd. En uiteraard kan de mayonaise of ketchup niet ontbreken. Aanvallen maar…