Skip to navigation Skip to main content
Kasespatzle

Käsespätzle is een traditioneel Alpengerecht. Zoals de naam al doet vermoeden zit er veel kaas in. Bij elke hap die je neemt, trek je van die lange kaasdraden mee. Heerlijk! In de meeste bergrestaurants is dit gerecht wel op de menukaart te vinden. Het is dan ook een ideaal gerecht om jezelf weer helemaal mee op te laden voor die laatste paar kilometers van je bergwandeling. Wel kunnen we je garanderen dat je hierna sowieso geen honger meer hebt, al helmaal niet met de Oostenrijkse porties. Zin in een gerecht met veel kaas? Probeer dan ons recept voor de Käsespätzle uit!

Recept Käsespätzle (2 pers.)

Käsespätzle staat ook wel bekend als Kasnocken. Als je ook zo'n kaasliefhebber bent en dit nog nooit geprobeerd hebt, dan moet je dat echt een keer doen! Normaal gesproken wordt dit gerecht opgediend in een traditionele pan in combinatie met gebakken uitjes, verse kruiden en een frisse salade. De frisse salade is een goede tegenhanger voor zo'n machtig kaasgerecht. Een voordeel van de Käsespätzle is dat het relatief makkelijk te maken is, in je eigen keuken tover je dit gerecht in een uurtje op tafel. Dit heb je nodig voor het recept Käsespätzle:

  • 250 gram bloem
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 1 snufje kurkuma
  • 2 eetlepels olie
  • +/- 100 ml bronwater (zonder bubbels)
  • 3 eieren
  • zout en peper naar smaak
  • 150 gram belegen bergkaas (bijvoorbeeld een mix van Emmentaler en Gruyère)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • Half bosje peterselie, fijngehakt
  • Half bosje bieslook, fijngehakt
  • Gebakken uitjes, naar smaak
  • 1 el boter
  • Optioneel: frisse salade (bijvoorbeeld bladsla met een friszure dressing)
Kasespatzle

De Spätzlerasp

De basis van de Käsespätzle is de Spätzle. Traditioneel wordt de Spätzle gemaakt met een Spätzlerasp. Dit is een rasp met ronde gaatjes met daarboven een bakje dat je heen en weer kunt schuiven. Door het beslag in dit bakje te gieten en het vervolgens heen en weer te schuiven boven een pan kokend water, ontstaan de Spätzle. Te veel gedoe? Je kunt ook een vergiet met grote gaten gebruiken, de rasp werkt enkel wat makkelijker. Lees verder voor de bereiding in stappen!

Spätzlehobel
© Spalder Media Group

Käsespätzle recept: de bereiding

Stap 1: Pak een grote kom om het Spätzlebeslag in te maken. Meng hierin de bloem, nootmuskaat, kurkuma, zout en peper. Roer goed door en voeg vervolgens de eieren en 1 el olie toe. Meng goed door elkaar. Giet beetje voor beetje het water bij het mengsel, zodat er een vloeibaar en niet te dunne constantie wordt. Laat het beslag vervolgens 15 minuten rusten.

Stap 2: Zet een grote pan met water op het vuur. Voeg ongeveer 1 theelepel zout toe. Zet zodra het water kookt de Spätzlerasp op de pan en laat het beslag er rustig in vallen. Doe dit eventueel in tweeën. De Spätzle is gaar, zodra deze boven komt drijven. Schep uit de pan en spoel af met koud water om het garingsproces te stoppen.

Stap 3: Zet een grote koekenpan op het vuur. Verhit hierin 1 el olie en 1 el boter. Fruit de ui en knoflook totdat ze glazig zijn. Voeg nu de Spätzle toe en bak even kort mee. Roer vervolgens de kaas erdoor tot alles gesmolten is.

Stap 4: Roer de bieslook en peterselie door de Käsespätzle. Houd een beetje achter ter garnering. Verdeel de Käsespätzle over twee borden of serveer in een traditionele pan. Strooi de gebakken uitjes erover, naar smaak. Salade erbij en het genieten kan beginnen!

Guten appetit!

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.