Skip to navigation Skip to main content

Wandelschoenen: hoe lang gaan ze mee

53312 - Wandelschoenen: hoe lang gaan ze mee (2)

Stel jij jezelf ook weleens de vraag hoe lang je wandelschoenen eigenlijk mee gaan? Het antwoord op dit vraagstuk is geen gemakkelijke. Wat we wel weten, is dat dit van een aantal factoren afhangt. Ten eerste telt natuurlijk de kwaliteit van je schoenen, maar ook het terrein waar je op loopt, je gewicht, hoe je loopt en de weersomstandigheden waaraan ze worden blootgesteld spelen een belangrijke rol. Hieronder lees je meer over de levensduur van je wandelschoenen.

Je kunt 1000 tot 2000 km lopen op je wandelschoenen

De vuistregel over hoe lang je wandelschoenen meegaan stelt dat je er zo'n 1000 km op kunt wandelen. Echter, heb je goede hoogwaardige schoenen, dan is zou je dit aantal zelfs kunnen verdubbelen. We kunnen dus zeggen dat dure merkschoenen van betere kwaliteit zijn en langer meegaan dan hun goedkopere tegenhangers. Toch is het niet verstandig om je blind vast te houden aan deze vuistregel, er zijn namelijk nog veel meer factoren die de levensuur van je wandelschoenen kunnen beïnvloeden.

Handig: 10 tips voor het kopen van nieuwe wandelschoenen >

53312 -  (4)
Je hebt hoge en lage wandelschoenen. Afhankelijk van het type wandeling dat je maakt, kies je voor de een of de ander.

Wandelschoenen onderhouden en controleren op slijtage

Het is belangrijk om de conditie van je wandelschoenen goed in de gaten te houden. Als je ze namelijk goed onderhoudt, gaan ze ook langer mee. Controleer ze daarom regelmatig op mogelijke slijtage:

  • Zolen: versleten zolen kun je beter vervangen. Als het bovenwerk van je schoen nog goed is, kun je alleen de zool laten vervangen. Dit kost zo'n € 75,-. Wees er in dit geval wel zeker van dat het bovenwerk echt nog even mee kan. Het zou zonde zijn van je investering als je een jaar later alsnog je hele schoen moet vervangen.
  • Stootranden: controleer regelmatig of er scheurtjes in je stootranden zijn ontstaan of dat deze loslaat. Is dit het geval, dan is dat een teken dat je wandelschoenen aan vervanging toe zijn. Helemaal wanneer de stootrand loslaat. Dan kan het namelijk gebeuren dat je zolen ook meekomen.
  • Bovenwerk: ook het bovenwerk van je wandelschoenen moet je regelmatig controleren. Denk hierbij aan losse stiksels, doorgeroeste ringen van je veters of barsten en uitdroging. En zijn je schoenen niet meer waterdicht, ook dan is de kans groot dat ze vervangen moeten worden.
  • Tussenzool: de slijtage en kwaliteit van je tussenzool kun je controleren door de schoen op een vlakke tafel te zetten. Dan kun je de tussenzool van alle kanten bekijken. Als deze is samengedrukt, is de demping van je schoenen beperkt, wat als gevolg heeft dat je knieën en rug meer belast worden. Het blijkt dat de tussenzool al na 500 km zo'n 30% minder dempt.
53312 -  (6)
Bij deze bergschoenen zijn de stootranden zichtbaar gescheurd

Slijtage die je niet ziet

Naast de duidelijke vormen van slijtage die hierboven beschreven zijn, is er ook slijtage die je niet direct opvalt. In dit geval lijken je wandelschoenen nog goed te zijn, maar vertonen ze toch opeens gebreken. Voorbeelden hiervan zijn het wegvallen van stevigheid en de schokdemping die minder wordt. Ook kan het gebeuren dat je schoenen na verloop van tijd wijder worden of futloos aanvoelen. Dit kan resulteren in rugpijn en knieklachten.

Overige factoren die invloed hebben op de levensduur van je wandelschoenen

Het aantal kilometers dat je loopt hebben de meeste invloed op hoe lang je wandelschoenen meegaan, maar dat is niet de enige factor. Ander factoren die hierin een rol spelen zijn je gewicht en loopstijl, maar ook hoe je je voeten neerzet. Dit laatste is vaak te zien aan de slijtage van de zolen. Ook het terrein waar je op loopt, is van invloed op de levensduur. Tijdens het klauteren in de bergen en het op flink tempo afdalen, waarbij je schoenen flinke klappen moeten opvangen, hebben je wandelschoenen meer te lijden dan wanneer je op een vlakke ondergrond loopt. Ook de omgeving waar je wandeling doorheen gaat, kan van invloed zijn. Loop je veel in de duinen en langs zee, dan zullen het zout en zeewater ook je schoenen aantasten.

53312 - wandelschoenen rotspad (2)
Zo'n rotspad heeft meer effect op je wandelschoenen dan een paadje over een groene alm.

Vervang je wandelschoenen op tijd

Het belangrijkste is natuurlijk dat je je wandelschoenen op tijd vervangt en dit kan alleen maar als je ze regelmatig controleert. Je zal niet de eerste zijn bij wie de hele zool loslaat tijdens het wandelen. Mocht je toevallig een rolletje stevige tape in je rugzak hebben, dan kun je het misschien nog tijdelijk oplossen, maar ideaal is het niet. Zorg dus dat je je schoenen goed onderhoudt, de kwaliteit in de gaten houdt en tijdig een paar nieuwe koopt.

Zomer Auteur2

Over Lucas

Lucas is gek op de bergwereld en alles wat daarbij hoort. Hij houdt van de vele mooie uitzichten, geniet van de natuur en strijkt graag neer op een terras. Met een enorme schnitzel en een biertje voor z'n neus, natuurlijk!