Wandelstokken: tips, techniek en voordelen

Wandelen in de bergen met stokken

24 februari 2021

door Miranda in Materiaal

Steeds meer mensen wandelen met wandelstokken. Ik wist tot kortgeleden niet zo goed wat ik ermee moest, maar inmiddels loop ik bijna niet meer zonder. Om me heen zie ik ook steeds meer mensen met trekkingstokken in de bergen. Mijn kijk op wandelen veranderde nadat ik rugklachten kreeg. Ik werd getipt om te gaan hiken met stokken en sindsdien ben ik om. Als je wandelt met stokken en deze goed gebruikt, kent het lopen met wandelstokken vele voordelen. Hieronder kun je over deze voordelen lezen en geef ik je tips voor het gebruik en de aanschaf van wandelstokken.

De voordelen van wandelstokken

Om gelijk maar meteen het belangrijkste te noemen en je misschien al te overtuigen, hierbij de belangrijkste voordelen van wandel- of trekkingstokken op een rijtje:

 • Wandelstokken helpen bij het ritme, je evenwicht en balans, al helemaal wanneer je met een volle rugzak loopt.
 • Ze verlichten de druk je spieren, rug en knieën tijdens het lopen tot 30%.
 • Dankzij de ondersteuning en ontlasting is het lopen minder zwaar en kun je het langer volhouden.
 • Je loopt rechter op met wandelstokken, wat beter is voor je rug en houding.
 • Wandelstokken kunnen je ondersteunen op moeilijk en/of glad terrein.
 • Je kunt jezelf opvangen met de wandelstokken als je uitglijdt of een misstap maakt. Zo kun je een echte val vaak voorkomen.
 • Je traint je complete lijf, omdat je ook je armen actief gebruikt tijdens het lopen.

Wandelstokken voor je bergwandeling

Voor een wandeling in een ruige en bergachtige omgeving is de telescopische trekkingstok het meest geschikt. Deze wandelstok is verstelbaar en bestaat uit twee of drie delen. Ook een extra lang handvat kan handig zijn. In plaats van dat je je stok steeds verstelt, pak je deze tijdelijk iets hoger of lager vast. Gebruik je je wandelstokken alleen voor bepaalde delen van je wandeling, kies dan voor een driedelige wandelstok. Deze kun je inschuiven tot een klein pakketje, zodat je ze eenvoudig in je rugzak kunt doen of aan je rugzak vast kunt maken. 

wandelen met wandelstokken
Pas bij dalen en stijgen de lengte van de wandelstokken aan

Het materiaal van je wandelstokken

Wandelstokken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en prijsklassen. Zo zijn aluminium stokken stevig, licht en prima betaalbaar. Carbon en titanium zijn sterker en nog lichter, maar aanzienlijk duurder. Kies je voor verstelbare stokken, dan is het belangrijk dat het blokkeersysteem goed functioneert; over het algemeen werkt een kliksysteem beter dan een draaisysteem. Het is ook aan te raden om bij goedkopere stokken in de winkel goed te testen of de stok niet inschuift als je er druk op zet. Qua handvaten zit je goed met rubber, kurk of foam. Dit houdt prettig vast en heeft genoeg grip. Plastic handvaten zijn niet aan te raden, deze zorgen vaak voor zwetende handen.

Wat is de juiste lengte van de wandelstok?

De juiste lengte van je wandelstok meet je door je arm in een hoek van 90 graden te houden als je de stok vasthoudt. Je kunt dit ook iets lastiger aanpakken, door je lichaamslengte met 0,66 te vermenigvuldigen. Let wel op, want deze lengte geldt voor (relatief) vlakke wandelpaden. Ga je dalen of stijgen, dan moet je je stokken bijstellen. Voor het omhoog lopen maak je ze 5 of 10 cm korter en bij het dalen juist 5 of 10 cm langer, afhankelijk van de steilte van de berg. Je voelt hierbij snel genoeg wat prettig voor je is. 

Wandelen met wandelstokken: de techniek

Tijdens het wandelen met wandelstokken, pas je de volgende techniek toe. Je pakt de wandelstok losjes vast en knijpt dus niet. Je armen bewegen mee met je schouders en wanneer je een stap zet met rechts, steek je je linkerstok in en andersom. Blijf soepel, ontspannen en natuurlijk bewegen. Tijdens het lopen til je je stok niet te hoog op, maar beweeg je 'm net iets boven de grond. Je zet de stok schuin voor je neer, op ongeveer 45 graden en laat je polsen het zware werk verrichten. Vervolgens leun je bij het naar voren komen goed op de stok, zodat je je gewrichten en benen ontlast. Mocht het te steil worden, kun je de dubbelinzet techniek gebruiken bij zowel het klimmen als dalen. Dan zet je bij elke tweede stap beide stokken voor je neer. In het geval dat je de helling moet traverseren, zorg je ervoor dat de stok aan de bergkant iets korter is dan de stok aan de kant van het dal. Je kunt hiervoor, indien je dat hebt, ook het verlengde handvat gebruiken en de stok wat lager vastpakken.

Wandelstokken vasthouden
Met een verlengd handvat kun je de stok aan één kant lager vastpakken (Foto @ Mini Expedities)

Wel of geen lussen gebruiken?

Over het gebruik van de lussen hoor je verschillende meningen. Sommige berggidsen knippen ze eraf, omdat ze deze bij een val gevaarlijk vinden. Aan de andere kant zijn er ook experts die zweren bij het gebruik ervan. Kies je ervoor om de lussen te gebruiken, steek dan je hand van onderen af erin en pak dan je handvat vast. Zo kan je pols rusten in de lus en het meest werk verrichten, terwijl je hand rustig het handvat vasthoudt. Daarom is het belangrijk dat de lus niet te los zit, dan zit je hand te laag bij de grip. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het gebruik van de lussen op makkelijke paden, maar op moeilijkere en gevaarlijkere stukken laat ik ze los. In dat geval kan ik bij een val de stokken meteen laten vallen.

Wel of niet gebruik van de lussen van de wandelstok
Haal je hand van onder door de lus en pak vervolgens het handvat (Foto; © Mini Expedities)

'Extra' functies van de wandelstok

Natuurlijk zijn je wandel- of trekkingstokken in eerste instantie  een hulp bij het lopen. Toch kan de stok ook enkele andere functies vervullen als het nodig is: 

 • EHBO: vroeger gebruike men de stok nog wel eens bij een arm- of beenbreuk. Tegenwoordig heeft (bijna) iedereen een mobiel mee en is het verstandiger om de bergredding te bellen. En heb je je wel bezeerd, maar kun je nog doorlopen, dan kun je de stokken als krukken gebruiken.
 • Tentstok: de fanatieke avonturiers onder ons kunnen met een paar wandelstokken en een zeiltje een prima tentje/afdakje bouwen.
 • Fotostatief: al die prachtige momenten in de bergen wil je natuurlijk vastleggen. Heb je geen statief bij je? Een wandelstuk kan prima gebruik worden als eenpootstatief.
 • Zelfverdediging: deze hoef ik verder niet te veel toelichten. Hopelijk hoef je je stok hiervoor nooit te gebruiken.

Nadelen van de wandelstok

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat wandelstokken handig zijn en je energie kunnen besparen. Toch hebben ze ook een paar nadelen:

 • Door een verkeerde stokinzet kun je vallen. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld over je stokken struikelen.
 • Sommige deskundigen raden je aan om niet altijd met stokken te lopen, omdat deze je natuurlijke balans zouden kunnen verstoren.
 • Op lastige passages in de bergen, waar je bijvoorbeeld een kabel moet vasthouden of moet klauteren, zijn wandelstokken erg onhandig.
 • Je hebt je handen niet vrij, waardoor je niet even snel iets kunt pakken of jezelf op kunt vangen als je valt.
 • Vertrouw nooit 100% op het materiaal. Ook wandelstokken kunnen breken.

Zomervakantie tips