Skip to navigation Skip to main content

Verkoeling zoeken in de bergen: 10 tips

53421 - Verkoeling zoeken in de bergen: 10 tips (2)

Niet alleen in eigen land hebben we te maken met stijgende temperaturen (eindelijk!), ook in de bergen is het volop zomer. Plekken waar de temperatuur soms wel de 30 graden aantikt in combinatie met intensieve wandel- of fietstochten, zorgt voor hitte. Bloedhitte. Gelukkig zijn er in de Alpen tal van mogelijkheden en manieren om het hoofd koel te houden en stoom af te blazen. Bijvoorbeeld door een verfrissende duik in een bergmeer te nemen. Hoe en waar je verkoeling kunt zoeken in de bergen tijdens je zomervakantie? Dit zijn onze 10 tips!

#1. Ga de hoogte in

De bergen bieden uitkomst tijdens een hete zomervakantie, want hoog in de bergen is het altijd kouder. Waar het in het dal warm, plakkerig en benauwd kan zijn, is de temperatuur op grote hoogte aangenaam. Zeker als je gaat wandelen in de bergen is het fijn om de lift naar de toppen te nemen, zodat je niet snel oververhit raakt maar lekker in de zon je tocht kunt maken. En plof je neer op het terras van een knusse berghut, ook dan is het vaak niet te heet. Zoek het dus lekker hogerop in de bergen!

#2. Drink (regelmatig) iets verfrissends

En als je dan toch bent neergestreken op zo'n gezellig terras, of het nou boven of in het dal is, bestel dan een lekker koud drankje. Onze favoriete manier van verkoeling zoeken, want er zijn zoveel heerlijke alpendrankjes die je zeker eens moet proberen. Een Aperol Spritz, een verfrissende Radler en een Almdudler zijn altijd lekker, zeker als het buiten warm is.

53421 - aperol spritz zomer (2)

#3. Neem een duik in een bergmeer

Met al die schitterende bergmeren die je in de Alpen kunt vinden is het leuk, vooral op hete dagen, om een bezoek te brengen aan een bergmeer. Enkele favorieten zijn de Achensee, de Millstättersee en natuurlijk het Gardameer. Nergens vind je zulk schoon en fris water waar je lekker kunt zwemmen en afkoelen als in de bergen. Houd je van kamperen, dan zijn er overigens ook veel mooie campings aan een bergmeer te vinden. Maar je kunt natuurlijk ook in een fijn vakantiehuis direct aan het water verblijven. Ideaal voor een warme zomervakantie!

Bekijk vakantiehuizen aan het Gardameer van Interhome >

#4. Doe leuke watersporten

Nog zo'n leuke tip om verkoeling te zoeken is het uitoefenen van watersporten. Bij de meeste bergmeren kun je diverse activiteiten doen, zoals boottochten maken, suppen, waterfietsen, raften, windsurfen of kajakken. Vaak is er ter plekke de mogelijkheid om materiaal te huren. Op zoek naar meer actie en avontuur? Een leuke activiteit die je met het hele gezin kunt doen is canyoning. Hierbij trotseer je verschillende obstakels in een kloof of bergbeek door te springen, zwemmen, abseilen en klimmen.

53421 - canyoning bergen (2)

#5. Paragliden over het dal

Een activiteit waarbij de hitte geen rol speelt, maar je je hoogtevrees ook beter achterwege kunt laten, is paragliden. Met de wind door je haren tijdens een tandemvlucht over het dal heen zweven is een onvergetelijke ervaring. Een plek die bekend staat om de goede paragliding-omgeving is bijvoorbeeld Niederau, waar veel vakantiegangers en ervaren paragliders heen gaan voor het maken van een vlucht. Een goede activiteit als het heet is, want hoog tussen de bergen merk je daar niets van en het is ook nog eens heel bijzonder!

#6. Maak een wandeling naar een waterval

Je zult het ongetwijfeld ontzettend warm krijgen als je een wandeltocht gaat maken in de bergen, zeker als je regelmatig bergop wandelt. Een tip om verkoeling te zoeken in de bergen tijdens het maken van een bergwandeling, is door te wandelen naar een waterval. Niet alleen staat je een natuurspektakel te wachten, ook wacht er verkoeling op je. Een leuk voorbeeld is de Krimmler Wasserfälle in het Nationaal Park Hohe Tauern, waar je het water dat met fors geweld naar beneden klettert kunt bewonderen. Bovendien ontstaat hierdoor veel nevel waardoor je lekker even af kunt koelen.

53421 - waterval oostenrijk (2)

#7. Breng een bezoek aan een (ijs)grot

Ontzettend leuk en een absolute tip als je verkoeling wilt zoeken in de bergen, is het bezoeken van een grot. In de Alpen zijn er op veel plekken ijsgrotten te bezoeken waar de temperatuur permanent onder het vriespunt ligt. Hier kun je prachtige geologische schatten, kristallen en sculpturen aanschouwen. Een voorbeeld van een dergelijke grot vind je bij de Hintertuxer Gletscher, waar je een bezoekje kunt brengen aan het Eis Palast. Een bijzondere excursie en uniek inkijkje aan de binnenkant van een gletsjer! En over koel gesproken, het is wel aan te bevelen een warme trui mee te nemen...

#8. Ga naar een gletsjer

Verblijf je in een gebied met een gletsjer die je kunt bezoeken, dan is het een aanrader om daar naartoe te gaan. Dat je hier de eeuwige sneeuw vindt is natuurlijk het ultieme bewijs dat het er aardig koud is. Terwijl je 's zomers in het dal in je korte broek loopt, kun je hier gewoon nog sneeuwpoppen maken. Zoals op de Kitzsteinhorn in Kaprun, waar er op de gletsjer ook het uitzichtpunt 'Top of Salzburg' te vinden is. Vanaf dit punt op de gletsjer heb je een waanzinnig uitzicht over de omliggende bergwereld en de gehele vallei. Andere leuke gletsjers zijn de Aletschgletscher of de Dachstein.

53421 - aletsch gletscher (2)

#9. Een dagje naar een waterpark

Extra leuk tijdens een zomervakantie met kinderen in de bergen is om een uitje naar een waterpark te maken. Er zijn bijvoorbeeld ontzettend veel waterparken in Oostenrijk te vinden, waar kinderen een heus waterparadijs vinden. Reuzenglijbanen, speeltoestellen en allerlei andere faciliteiten maken dat je je hier met gemak de hele dag kunt vermaken. Een leuk voorbeeld is Area 47 in het Ötztal, waar er een enorm waterspeelpark te vinden is. En dat niet alleen, want ook voor talloze andere outdooractiviteiten kun je hier terecht, zoals klimmen, raften en mountainbiken.

#10. Smeer je goed in, draag een petje en drink (veel) water!

De laatste tip om jezelf koel te houden tijdens hete zomerdagen in de bergen komt eigenlijk elke dag van pas. Bescherm jezelf goed tegen de zon door je regelmatig in te smeren met een hoge factor, zeker ook als je de gletsjer op gaat. Daar weerkaatst de zon namelijk en komt de UV-straling extra hard aan. Ook is het goed om een petje of hoedje op te zetten, bijvoorbeeld als je gaat wandelen en je de hele dag in de zon bent. En naast pauzes met zo'n heerlijk verfrissend alpendrankje is het belangrijk om veel water te drinken, zodat je niet uitdroogt en je je lichaamstemperatuur koel houdt.

Deze leuke drinkflessen kun je gemakkelijk onderweg bijvullen >

Zomer Marlous

Over Marlous

Hoewel Marlous al flink bereisd is, blijven vooral de bergen haar betoveren. Continu verschillende uitzichten, het natuurgeweld, de kristalheldere meren en watervallen, ze krijgt er geen genoeg van. Met name de Noorse fjorden hebben haar gegrepen, maar eigenlijk vindt ze alle bergbestemmingen prachtig en gaat ze er graag heen om te wandelen.