Hoe was je een wandeljas? Vaak zijn outdoorjassen gemaakt van speciale materialen, waardoor je wel even op moet letten hoe je de jas kan wassen en drogen. In dure wandeljassen is vaak een technisch membraan verwerkt dat zorgt voor water- en winddichtheid, maar ook voor het ademend vermogen. Je wilt natuurlijk dat je mooie wandeljas zijn fijne kenmerken behoudt, ook na een wasbeurt. Daarom in dit artikel tips om je wandeljas te wassen.
Hoe vaak was je een wandeljas?
Hoe vaak je een wandeljas moet wassen, hangt natuurlijk af van de frequentie dat je de jas draagt en de omstandigheden waarin je deze gebruikt. Feit is wel dat je een wandeljas zeker niet te vies moet laten worden. Een paar jaar niet wassen, wat sommige mensen toch echt doen, is niet goed voor het membraan. De piepkleine gaatjes die zorgen voor het ademend vermogen van de jas kunnen namelijk verstopt raken, waardoor je sneller gaat zweten. Regelmatig wassen is dus goed voor de functionaliteit van je wandeljas.
Het wasprogramma en wasmiddel
Lees het etiket van je jas goed, voordat je deze in de wasmachine gooit. De meeste wandeljassen kunnen prima op 30 of 40 graden gewassen worden. Zorg ervoor dat alle ritsen dichtzitten voor je de jas in de wasmachine stopt. Controleer tevens of er geen oude zeepresten in je machine aanwezig zijn. Een wandeljas wassen met een normaal wasmiddel is echt een 'no-go'. In outdoorwinkels is speciaal technisch wasmiddel te koop, van bijvoorbeeld Nikwax. Maar veel andere vloeibare wasmiddelen speciaal voor fijnwas en wol, voldoen ook prima en zijn een stuk voordeliger. Zelf was ik mijn Gore-Tex jassen al jaren met Robijn Wol & Fijn en dat gaat prima, bovendien ruiken ze ook nog eens lekker (en nee, dit is geen reclame ;-)).
Impregneren
Verliest je wandeljas zijn waterdichtheid, dan kun je de jas opnieuw impregneren. Ook dit kan weer met bijvoorbeeld Nikwax uit de outdoorwinkel. Nadat je de jas gewoon gewassen hebt, doe je dit nogmaals op hetzelfde programma, maar dit keer met het impregneermiddel als wasmiddel. Er zijn ook speciale spuitbussen te koop om de jas weer waterdicht te maken. Hiervoor moet je de jas eerst laten drogen en daarna inspuiten.
Drogen
Kijk op het etiket van je wandeljas of deze in de droger kan. Sommige fabrikanten raden zelfs aan om je technische jas te drogen in de droger, omdat dit goed is voor de functionaliteit van het membraan. En ja, de eerste keer dat je je dure jas in de droger doet, is heel eng. Bij mij is het altijd goed gegaan, dus inmiddels heb ik alle vertrouwen in het advies van de fabrikant. Staat er niets op het etiket, of heb je geen droger, dan kun je de jas het beste op een hangertje laten drogen. Het spreekt voor zich dat 'ie goed droog moet zijn voor je hem weer in de kast hangt, om muffe geurtjes te voorkomen.