Skip to navigation Skip to main content

De beste redenen om naar de bergen op vakantie te gaan

53251 - De beste redenen om naar de bergen op vakantie te gaan (3)

Bergen, we houden ervan! Hoewel je natuurlijk naar de Ardennen kunt gaan om bijvoorbeeld te wandelen op hoogte, kent dit gebied niet echt grote hoogtes zoals er in de Alpen zijn. Veel mensen noemen een vakantie in de bergen in één adem met sport, maar een trip naar de bergen is echt niet alleen weggelegd voor sportieve vakantiegangers. Een zomervakantie in de bergen is heerlijk om allerlei verschillende redenen. De knusse dorpen, het lekkere regionale eten, de schone berglucht en de vriendelijke bevolking... En zo zijn er nog veel meer redenen waarom een zomervakantie in de bergen geweldig is. De beste hebben we op een rijtje gezet. Wat vind jij het fijnste aan een vakantie in de Alpen?

#1. Eén met de natuur

Verblijf je in de Alpen, dan bevind je je vrijwel altijd midden in de ongerepte natuur. In de Alpenlanden zijn er tal van kleinschalige, mooie dorpjes die in een kleurrijk landschap liggen en waardoor je dus altijd omringd bent door niets anders dan puur natuur. In welk seizoen je ook gaat, de Alpen zijn het hele jaar door een mooie plek om naartoe te gaan.

#2. Rust, rust en nog eens rust

Inderdaad. Veel rust zul je hebben als je naar de bergen op vakantie gaat. Ook al kenmerken sommige plaatsen in de Alpen zich als toeristische trekpleisters die vakantiegangers uit alle uithoeken trekken, toch hoef je die niet tegen te komen in de enorme natuurgebieden. Voor een rustgevende zomervakantie zit je in de bergen dus altijd goed. Heerlijk, zeker als je het stadse leven gewend bent!

#3. Fantastische uitzichten

Het maakt eigenlijk niet uit wat je doet of waar je heen gaat. Of je een lift naar de top neemt, of je nu gaat fietsen of wandelen in de omgeving: je hebt overal gegarandeerd een mooi uitzicht. Zeker vanaf een bergtop kun je je ogen uitkijken met panoramische uitzichten over het dal, maar ook tijdens een tocht door het dal zelf kom je vaak langs prachtige plekken. Aan fotografische spots zijn er in de bergen geen gebrek!

53251 - uitzicht dal bergen (3)

#4. Geen last van de hitte

Want in de bergen is het namelijk nooit bloedverzengend heet. Is het wel een snikhete dag? Dan ga je gewoon de hoogte in, want daar is het vaak een stuk frisser. De temperatuur daalt zelfs met 0,6 tot 1 graden per 100 meter die je stijgt. Tijdens een vakantie in de bergen hoef je dus absoluut geen last te hebben van de hitte, omdat je de verkoeling eenvoudig op kunt zoeken.

#5. De vriendelijke lokale bevolking

Gastvrijheid als nooit tevoren ervaar je in de knusse bergdorpjes. De lokale bevolking verwelkomt je vaak met open armen en zijn trots om hun plaatsje en gebied te laten zien aan toeristen. Met een vriendelijke 'Servus!' word je door iedereen begroet en ze geven het gevoel dat je deel uit maakt van de gemeenschap. Bovendien doet de bevolking er alles aan om jou een onvergetelijke tijd in 'hun' mooie bergen te geven.

#6. De hectiek ontvluchten

Waar kan dat beter dan in de Alpen? Hier kom je geen hordes mensen tegen, is er van haast en stress geen sprake en telt de overvolle agenda even niet mee. Ook van drukke snelwegen en bomvolle steden ben je in de bergen even weg, waardoor je de hectiek van het alledaagse leven heel goed kunt ontvluchten. Heerlijk ontspannen in de bergen!

53251 - wellness alpen (3)

#7. Regionale delicatessen

Käsespätzle, Tiroler Gröstl, raclette, kaiserschmarrn, bergkaas of lokale worsten... Er zijn een flink aantal regionale gerechten die overheerlijk zijn, maar die je eigenlijk alleen in de bergen eet. Daar weten ze immers toch het beste hoe je deze lokale specialiteiten kunt bereiden: met verse biologische producten die vaak rechtstreeks van de boer af komen. Puur voedsel van een uitstekende kwaliteit, lekker hoor! Alleen hierom is een reis naar de bergen al de moeite waard.

#8. Altijd in de buitenlucht

Nog zo'n goede reden: tijdens een bergvakantie ben je bijna de hele dag in de buitenlucht. En naast dat dat ontzettend fijn is, is de berglucht ook nog eens heel schoon en fris waardoor het extra lekker is om je in de buitenlucht te begeven. Thuis komt dat er vaak niet van terwijl je hier toch van oplaadt. Of het nou een stralend zonnige dag is of bewolkt, tijdens een zomervakantie in de Alpen ben je bijna altijd buiten.

#9. Kinderen vinden het fantastisch

Ga je op vakantie met het hele gezin, dan is een trip naar de bergen een goede keuze. Kinderen vinden het heerlijk in de bergen! In de Alpen zijn er tal van avonturenparken, bergmeren om te zwemmen, speeltuinen en gethematiseerde wandel- en/of speurtochten speciaal georganiseerd voor kids. Zij vermaken zich zonder meer in de bergen, en dan is een vakantie sowieso geslaagd, toch?

53251 - wandelen met kinderen (2)

#10. Op tijd je bed in duiken

Dat is helemaal niet raar tijdens een bergvakantie. En stiekem ook wel eens lekker... De berglucht en de vele dingen die er te doen zijn vergen vaak veel energie, waardoor je het 's avonds op tijd voor gezien houdt en je bed in duikt. Heerlijk! Lekker op tijd gaan slapen en rust pakken om de volgende dag weer fris en fruitig aan een nieuwe dag te beginnen.

#11. Prachtig wandelen

Nee, je hoeft niet heel sportief te zijn om op zomervakantie naar de bergen te gaan. Je kunt er ook gewoon mooie wandelingen maken! Er zijn tal van wandelroutes in de Alpen te vinden. Van eenvoudige wandeltochten die op vlakke wandelpaden lopen, tot uitdagende routes waarbij je moet klimmen. Er is voor ieder wat wils! Elke dag kun je een andere tocht maken en keer op keer ben je verzekerd van een mooi uitzicht. Heerlijk!

#12. Even terug in de tijd

In sommige kleine bergdorpjes lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. De boeren produceren hun melk die vervolgens wordt vervoerd in oude blikken, traditionele kleding wordt soms nog gedragen door de lokale inwoners en niemand maakt zich druk om een moderne alledaagse gang van zaken. Zelfs de snelheid van het internet is absoluut geen onderwerp van gesprek!

53251 - oud dorp alpen (2)

#13. Geen verveling

Verveling komt er niet aan te pas tijdens een zomervakantie in de bergen. Naast dat je er eindeloos veel activiteiten kunt doen zoals wandelen, fietsen, zwemmen of klimmen, zijn er genoeg andere dingen te doen. Zo kun je omliggende dorpjes bezoeken, zijn er musea om een bezoek aan te brengen of kun je tochten maken naar bijzondere architectonische of natuurbezienswaardigheden. Er is altijd wat te doen!

#14. De bergen zijn een grote 'speeltuin'

Jong en oud kan zich vermaken in de bergen. Het heuvelachtige landschap, de rivieren en bergmeren zijn bijzonder uitnodigend voor (sportieve) activiteiten en om te genieten van de natuur. Klimmen, zwemmen, kajakken, mountainbiken, je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk in de Alpen. Eerlijk is eerlijk: eigenlijk is het gewoon één grote speeltuin.

53251 - mountainbiken alpen (2)

#15. Bijtanken

Dat is natuurlijk precies waar vakantie voor bedoeld is. Ook als je geen zin hebt om van alles te ondernemen en gewoon wilt genieten van de zomerse temperaturen en uit wilt rusten, zijn de bergen een heerlijke omgeving. Languit aan de rand van een meer een boek lezen, een dag wellness of bij een berghut genieten van een panoramisch uitzicht met een lekker drankje en een hapje, de bergen bieden een fijn decor voor een ontspannen vakantie.

Wat vind jij het fijnste aan een zomervakantie in de bergen?

Zomer Marlous

Over Marlous

Hoewel Marlous al flink bereisd is, blijven vooral de bergen haar betoveren. Continu verschillende uitzichten, het natuurgeweld, de kristalheldere meren en watervallen, ze krijgt er geen genoeg van. Met name de Noorse fjorden hebben haar gegrepen, maar eigenlijk vindt ze alle bergbestemmingen prachtig en gaat ze er graag heen om te wandelen.