Skip to navigation Skip to main content

10 tips: Wandelschoenen kopen

50179 - 10 tips: Wandelschoenen kopen (2)
© Indebergen.nl

Als je gaat wandelen heb je wandelschoenen nodig. Wandelschoenen kopen doe je niet vaak, ze gaan lang mee. Maar af en toe moet je je oude schoenen vervangen; de zool is versleten, het leer vertoont barsten, of de gaten vallen overal in. Je kunt natuurlijk wachten tot je onderweg een zool verliest, of je gaat op zoek naar een nieuw paar wandelschoenen. Waar moet je dan op letten? Hier 10 tips om aan te denken als je nieuwe wandelschoenen gaat kopen.

#1. Welk type wandelschoen heb je nodig?

Wandel- en bergschoenen worden ingedeeld in categorieën, van A tot D. Om te bepalen welke schoen jij nodig hebt, moet je eerst de categorie bepalen.

  • A: een lichte wandelschoen met een soepele zool. Geschikt voor kortere wandelingen over goede paden.
  • B: hogere wandelschoenen met een ondersteuning voor de enkel. Geschikt voor bergachtig terrein.
  • C: hoge wandelschoenen met een stevige en stugge zool. Geschikt voor oneffen terrein en meerdaagse wandeltochten.
  • D: een zware, hoge bergschoen met een zeer stijve zool, waar stijgijzers onder gemonteerd kunnen worden. Geschikt voor hooggebergte, minder comfortabel.
  • Naast deze categorieën heb je ook ‘trail running’ schoenen. Dit zijn sportieve schoenen, die eigenlijk gemaakt zijn om een berg op te rennen.

Zoek je schoenen voor in de bergen, dan zullen de meeste wandelaars een B/C schoen nodig hebben. Voor je naar een winkel gaat moet je voor jezelf bepalen waar je de schoen voor gaat gebruiken.

#2. Bezoek een specialist

Het is verleidelijk om een aanbieding te zoeken op internet. Doe dit niet! Een paar wandelschoenen kost vaak tussen de €100 en €250. Ze gaan dan ook lang mee. Om echt plezier van deze investering te hebben is het belangrijk de schoen uit te kiezen die het best bij jou past. Hiervoor ga je naar een specialist. Een goede verkoper helpt je door de juiste vragen te stellen met een goed advies. Of het nou een schoen is van leer of nylon, mét of zonder Gore-tex, met hulp van de specialist kom je met de juiste schoen thuis.

#3. Ga op een doordeweekse, rustige, middag

Het is verstandig om een dag uit te zoeken dat het niet druk is in de winkel. Vermijd de zaterdag of de koopavond, door de drukte heeft de verkoper minder tijd om jou te helpen. Ga op een rustige doordeweekse dag. Tijdens het wandelen zetten je voeten uit. Je voeten zijn 's middags vaak ook wat dikker. Kies er dus voor om in de middag schoenen passen.

#4. Neem je oude wandelschoenen mee

Neem je oude wandel- of bergschoenen mee als je nieuwe gaat kopen. Als je er erg tevreden mee bent kan de verkoper kijken naar een vergelijkbaar model. De slijtage geeft de verkoper ook informatie over jouw looppatroon.

50179 -  (4)

#5. Laat je voeten opmeten

Veel mensen kopen schoenen die te klein zijn. Dat merk je pas als je een berg afdaalt. Je teen drukt tegen de voorkant van de schoen, dit kan echt flink zeer doen. Laat je voeten dus opmeten, in de lengte en de breedte, zodat je de juiste maat koopt. Daarna ga je een aantal modellen uitproberen.

  • Als de winkel een parcours heeft; loop dan over de stenen en maak een kleine afdaling.
  • De schoenen mogen niet knellen en je tenen mogen de voorkant niet raken (test dit bij het afdalen op het parcours in de winkel)
  • De hiel dient goed gefixeerd te zijn.
  • Wandelschoenen zijn meestal een maat groter dan gewone schoenen. Je moet nog een vinger achter de hak kunnen steken als de veters los zijn.
  • Uiteraard mogen de schoenen niet te groot, te breed of te smal zijn.
  • Als ze lekker zitten loop je gerust nog wat langer rond.

#6. Pas met de juiste sokken

Het is handig om je teennagels geknipt te hebben voor je nieuwe schoenen gaat passen. Door te lange teennagels zit een schoen niet lekker en is het lastig de juiste maat te vinden. Pas de schoenen met sokken die je tijdens de wandeling gebruikt. Goede wandelsokken zijn er in verschillende diktes. Neem het paar dat jij waarschijnlijk het meeste zal dragen.

#7. De looks of het merk zijn niet leidend

Er zijn veel goede merken voor berg- en wandelschoenen. Het ene merk valt smaller, het andere merk vaak breder. Een verkoper weet van elk merk of deze bij jouw voet past of juist niet. Laat je niet leiden door de kleur of looks van de nieuwe schoenen. Het gaat er echt om dat de wandelschoen past bij jouw voeten en wandelstijl. Een wandelschoen die net niet lekker zit, maar, oh, zo mooi is kan je wandeldag behoorlijk verpesten. Terwijl dat paar schoenen, dat er niet uit ziet, maar helemaal op jouw voet gesneden is, je enorm veel wandelplezier zal geven.

#8. Probeer ze thuis uit

Schoenen die je gekocht hebt, kun het best thuis uitproberen. Trek ze aan en loop af en toe de trap op. Als ze dan toch niet prettig zitten, kun je bij een goede speciaalzaak gewoon ruilen. Zitten ze wel goed? Ga dan een paar keer een wandeling(etje) maken in Nederland. Eigenlijk hoeven alleen leren schoenen ingelopen te worden, maar het is prettig om alvast aan je schoenen te wennen.

50179 -  (6)

#9. Koop een inlegzool

De standaard zolen in berg- en wandelschoenen zijn vaak erg simpel. Een speciale inlegzool geeft je voet de ondersteuning die het nodig heeft. Hierdoor loop je prettiger en krijg je minder last van vermoeide of zere voeten. Een inlegzool is dan ook een goede investering.

#10. Hoe onderhoud je de schoenen?

Als je eenmaal fijne schoenen hebt gekocht, wil je natuurlijk dat ze lang meegaan. Zorg dat je je wandelschoenen goed onderhoud. Na een wandeling maak je ze schoon. Wrijf het leer en de naden af en toe in. Gore-tex schoenen geef je af en toe een sopje, zodat het membraan niet door vuil verstopt raakt. De veters en binnenzolen haal je er natuurlijk even uit. Belangrijk: met de rubber zolen en stootranden doe je niets. Je kunt ze hooguit schoonmaken met een borstel en water. Hierdoor houd je lang plezier van je nieuwe berg- of wandelschoenen.

Heb jij nog tips voor het kopen van wandelschoenen?


Zomer Joanne

Over Joanne

Joanne is dol op de bergen. Als er pieken opduiken aan de horizon krijgt ze al bijna tranen in haar ogen. Misschien is het de frisse berglucht, misschien de ruige toppen, misschien zelfs het afzien of de rust die Joanne krijgt in haar hoofd. Ze gaat zo vaak mogelijk op pad: wandelen, fietsen, klimmen, zwemmen of kanoën. Lekker buiten spelen.