Skip to navigation Skip to main content

De 7 hoogste bergtoppen in Oostenrijk

17111 - De 7 hoogste bergtoppen in Oostenrijk

Door: Lies. Waarom bergbeklimmers zo graag naar Oostenrijk trekken? Hier kunnen ze talloze toppen trotseren, tot meer dan 3000 meter hoog! In dit blogartikel krijg je een mooi overzicht van de 7 hoogste bergtoppen in Oostenrijk. Ruwe rotspartijen, eeuwige sneeuw, machtige 360°-panorama’s… dat staat hier allemaal op het programma!

#1. Groβglockner (3798 m)

Deze berg is iedereen wel bekend. De hoogste bergtop in Oostenrijk is inderdaad de Groβglockner. De berg ligt op de grens tussen Karinthië en Tirol in Nationaal Park Hohe Tauern en kan in zijn volle glorie bewonderd worden langs de Groβglockner Hochalpenstraβe. De Groβglockner is bekend om de Pasterze gletsjer, met een lengte van ongeveer 8 kilometer de grootste gletsjer van Oostenrijk. Wist je dat de top van deze berg voor het eerst werd bereikt in 1800? De bekendste ijsklimroute op de Groβglockner, de Pallavicini, gaat langs de noordoostelijke kant. Deze route werd vernoemd naar Alfred von Pallavicini, de eerste die deze kant van de berg, samen met drie berggidsen, beklom.

#2. Wildspitze (3774 m)

De op één na hoogste bergtop van Oostenrijk is de Wildspitze. Deze berg ligt in de Ötztaler Alpen in Tirol en is de allerhoogste van deze deelstaat. De Wildspitze heeft een zuid- en een noordtop. De noordtop was eeuwenlang de hoogste, maar door afsmelting is de zuidtop nu hoger gelegen. De kortste weg om de Wildspitze te bereiken is via de Mittelbergbahn. Vanaf daar is het nog ongeveer 2,5 uur klimmen tot de top. Opgelet: ervaring met gletsjerklimmen vereist!

Uitzicht op de tweede hoogste berg van Oostenrijk: Wildspitze
(Foto: © Pixabay)

#3. Weiβkugel (3739 m)

De Weiβkugel sluit de top 3 van de hoogste bergen in Oostenrijk af en ligt net als de Wildspitze in de Ötztaler Alpen in Tirol. Deze top is centraal gelegen op de grens tussen Oostenrijk en Italië, waardoor je hier een mooi panorama krijgt over de Alpen. De gemakkelijkste manier om de Weiβkugel te beklimmen, is langs de zuidkant. Deze route start bij de Oberetteshütte. Ook hier is klimervaring vereist!

#4. Groβvenediger (3666 m)

Op nummer 4 staat de Groβvenediger, de hoogste bergtop van het Salzburgerland. Deze berg ligt in Nationaal Park Hohe Tauern, op de grens met Tirol. De top werd pas 40 jaar na de eerste beklimming bereikt en bestaat volledig uit ijs. De naam zou afkomstig zijn van het feit dat Italiaanse handelaren vanuit Venetië over de berg trokken. Sommigen zeggen dan weer dat de berg deze naam kreeg omdat je vanop de top de stad Venetië (Venedig in het Duits) zou kunnen zien. De Groβvenediger is een geliefde bestemming bij toeristen waardoor het er in de zomer soms erg druk kan zijn.

Uitzicht op de Groβvenediger in Oostenrijk
(Foto: © Pixabay)

#5. Hinterer Brochkogel (3635 m)

Over de hoogte van de Hinterer Brochkogel bestaat wat onenigheid. Sommige bronnen zeggen 3628 meter terwijl anderen beweren dat de top 3635 meter hoog is. Het is hoe dan ook de op vier na hoogste berg van Oostenrijk. De Hinterer Brochkogel situeert zich in de Ötztaler Alpen in Tirol. Deze berg wordt vaak beklommen in combinatie met de Wildspitze. Je kan de top langs 4 kanten bereiken: zuidoostelijk vanaf de Breslauer Hütte, zuidwestelijk vanaf de Vernagthütte, noordoostelijk vanaf de Braunschweiger Hütte of noordwestelijk vanaf het Taschachhaus.

#6. Hintere Schwärze (3628 m)

De Hintere Schwärze is de op drie na hoogste berg van de Ötztaler Alpen. Hij ligt op de grens tussen het Oostenrijkse Tirol en het Italiaanse Zuid-Tirol. Opmerkelijk aan deze berg: de noordwand is volledig vergletsjerd, terwijl de zuidwand uit rotsen bestaat. Wil je de Hintere Schwärze beklimmen? Reken dan op een tocht van wel 7 uur vanuit Vent. Drie uur klimmen tot de Martin-Busch-Hütte en van daaruit nog eens 4 uur tot aan de top van deze berg. Een hoogteverschil van ruim 1700 meter!

#7. Similaun (3607 m)

Ook de Similaun ligt in de Ötztaler Alpen in Tirol, op de grens tussen Oostenrijk en Italië. Ervaren alpinisten kunnen deze berg beklimmen voor een fantastisch uitzicht over het gebergte. Een tocht van 9 uur, waarin je wel meer dan 1900 hoogtemeters trotseert. Ten westen van de Similaun ligt de Niederjoch, de bergpas waarover Italiaanse schaapherders jaarlijks naar Oostenrijk trekken om de zomer door te brengen met hun kudde. Wist je dat in de buurt van de Similaun de ijsmummie Ötzi werd gevonden?

Uitzicht op een besneeuwde top van de Similaun (3607 m)
(Foto: © Pixabay)

Kende jij deze bergen allemaal? Of heb je misschien al een van deze bergtoppen beklommen? Laat het ons hieronder weten in een reactie.