Skip to navigation Skip to main content
Vorarlberg
© Spalder Media Group

Vorarlberg ligt in het meest westelijke puntje van Oostenrijk, tussen de Bodensee en de Arlberg. Het is de kleinste deelstaat van het land, maar wel eentje met ontzettend veel mogelijkheden voor een fijne zomervakantie. Vorarlberg staat vooral bekend om de veelzijdige natuur en het bijzondere contrast tussen traditionele en moderne architectuur. In Vorarlberg vind je vijf prachtige vakantieregio's, met elk hun eigen bijzonderheden en specialiteiten. In dit weblog zetten we ze op een rijtje.

Alpenregion Vorarlberg: drie prachtige bergdalen om te ontdekken

Onder de vakantieregio Alpenregion Vorarlberg behoren de drie bergdalen Brandnertal, Biosferenpark Großes Walsertal en het Klostertal. Alpenstad Bludenz wordt gezien als het bruisende centrum. Ben je in de buurt van de stad, dan mag een bezoek aan het authentieke centrum zeker niet ontbreken. Een tip is om vanaf daar de gondel naar de Muttersberg te nemen (1400 meter). Hier geniet je van een schitterend uitzicht op de stad en de omgeving. Alpenregion Vorarlberg staat vooral bekend om de vele mogelijkheden voor families en de indrukwekkende natuur. Je kunt hier allerlei leuke themawandelingen maken, waarbij je onderweg meerdere info- en speelstations passeert. Er worden zelfs speciale expedities georganiseerd door de wildernis.

  • Zwembaden: Freibad Dalaas, Almwasserpark Klösterle, Freibad Braz, Val Blu
  • Wandeltips: Mason waterval Braz, Muttersberg, Wangspitze
  • Familietips: Klimpark Brand, Bärenland Sonnenkopf
  • Biketips: 5 Täler Mountainbike-Tour, Bikepark Brandnertal
  • Wellness: Val Blu

Accommodaties: Booking.com

Wandelroute langs de Lunersee
© Vorarlberg Tourismus / Herbert Flatz
Lünersee, Brandnertal

Bregenzerwald: natuur, cultuur en gastronomie

Het Bregenzerwald is een perfecte bestemming voor liefhebbers van natuur, cultuur en gastronomie. De vakantieregio ligt in het noordoosten van Vorarlberg en is een bijzondere bestemming. Je komt hier namelijk het eerdergenoemde contrast tussen de moderne en traditionele hout-architectuur duidelijk tegen en dat kun je op een bijzondere manier ontdekken. In 12 dorpen heeft men speciale Umgang Bregenzerwald wandelroutes uitgezet. Elk dorp heeft een ander hoogtepunt, waarmee je kennis maakt tijdens de wandeling. Een voorbeeld: het Frauenmuseum in Hittisau en de enorme kaaskelder in Lingenau. Wat ook leuk is, is om de omgeving te verkennen via een culinaire wandeltocht.

  • Zwembaden: Waldbad Schoppernau, Familienbad Hittisau, Schwarzenberg, Mellau, Egg, Bezau, Au. 
  • Wandeltips: Tobelweg Sibratsgfäll, Andelsbuch Flugmeile, Mohnenfluh, Kanisfluh.
  • Familietips: Aktiv Zentrum Bregenzerwald, Outdoor BIG 5 Warth-Schröcken, Wälderbähnle.
  • Biketips: Achtalweg, Radweg Bregenzerwald, MTB Trailcenter Au-Schoppernau.
  • Eventtip: Bregenzer Festspiele

Accommodaties: Booking.com | Interhome

Landschap van het Bregenzerwald
© Vorarlberg Tourismus / Markus Gmeiner
Bregenzerwald

Kleinwalsertal: een wandelparadijs

Bijzonder aan het Kleinwalsertal is dat het dal alleen vanuit Duitsland te bereiken is, maar wel bij Vorarlberg hoort. Samen met het Duitse Oberstdorf vormt Kleinwalsertal de tweelanden wandelregio. Je geniet hier van meer dan 185 kilometer aan wandelpaden van verschillende niveaus. Van een rustige wandeling in het dal, tot een uitdagende of meerdaagse wandeltocht in de bergen. Een voordeel is dat je bij veel accommodaties het Bergbahnen Unlimited Ticket ontvangt. Met dit ticket kun je onder andere gratis gebruik maken van de stoeltjesliften en gondels. Natuurlijk is wandelen niet de enige mogelijkheid. Je kunt in Kleinwalsertal bijvoorbeeld ook zwemmen, mountainbiken, paardrijden, klimmen en vissen.

  • Zwembaden: Riezlern
  • Wandeltips: Gottesacker, 3-Gipfel Tour, Gemsteltal, Schwarzwasserbach
  • Familietips: Burmiweg, Burmiwasser-Weg, Breitachklamm, zomerrodelbaan Söllereck. 
  • Eventtip: Alphoornfestival

Accommodaties: Booking.com 

Wandelen in het Kleinwalsertal
Kleinwalsertal

Lech Zürs am Arlberg: 'Best of the Alps'

Lech Zürs am Arlberg ligt op een hoogte van 1450 meter, aan de voet van de Arlberg. 's Winters kun je deze berg verkennen op ski's en zomers te voet of met de mountainbike. Het dorp zelf is charmant en door de jaren heen maar weinig veranderd. Het is dan ook niet vreemd dat Lech Zürs am Arlberg, samen met 12 andere dorpen, de titel 'Best of the Alps' heeft mogen ontvangen. In het dal waarin het dorp gelegen is, liggen tal van mooie wandelpaden voor alle leeftijden en niveaus. Wandel door bloemenvelden met tientallen soorten orchideeën, ontdek het 200 jaar oude oermeer met allerlei fossielen of geniet van de culinaire specialiteiten in de berghutten.

  • Zwembaden: Waldschwimmbad Lech
  • Wandeltips: Formarinsee, Rote Wand, Lechweg, Grüne Ring, Arlberg Trail
  • Familietips: Boogschieten in Oberlech, canyoning

Accommodaties: Booking.com | Interhome

Zomer in Lech am Arlberg
© Lech Zürs Tourismus
Lech am Arlberg

Het Montafon: in alle rust genieten

De laatste vakantieregio in het rijtje is het Montafon. Het 39 kilometer lange dal wordt omringd door de bergketens Silvretta, Rätikon en Verwall. Het hoogtepunt is de 3312 meter hoge Piz Buin. Niet alleen in het dal, maar ook in de bergen, vind je meer dan 1100 kilometer aan wandelpaden. Je kunt eindeloos variëren, waarbij meerdaagse wandeltochten ook tot de mogelijkheden behoren. De 11 dorpen in het dal bieden de hele dag door genoeg vertier. 's Middags voor een drankje op de terrassen of een wandeling door het centrum en 's avonds voor een diner met lokale specialiteiten.

  • Zwembaden: Alpenbad Montafon, Aquarena Montafon
  • Wandeltips: Alpguesalpe, Gauertaler AlpkulTour, Rätikon tocht, Gargellner Fenster
  • Familietips: Freizeitpark Mountainbeach, Aktivpark Montafon, Alpine Coaster Golm, klimpark Golm. 
  • Biketip: M³ Montafon Mountainbike Marathon

Accommodaties: Booking.com | Montafon

Glijbaanparcours op de Golm in het Montafon
© Golm Silvretta Lünersee Tourismus GmbH / Stefan Kothner
Waldrutschenpark, Golm
Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.