Skip to navigation Skip to main content

6x tips voor wandelen in de herfst

53577 - 6x tips voor wandelen in de herfst (2)

De herfst in de bergen is prachtig: de vele kleuren in de bossen, de heldere dagen en vaak al de eerste sneeuw op de toppen! Wanneer je de tijd hebt, is het zeker een aanrader om de Alpen ook in de herfst te ontdekken. Ga jij deze herfst(vakantie) richting de bergen en ben je van plan om te gaan wandelen? Lees dan snel verder, want in dit artikel delen we belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden als je op een herfstdag de bergen ingaat. Zo zijn de dagen natuurlijk korter, maar kan het op hoogte ook al flink koud zijn.

#1. Kortere dagen

De dagen worden in de herfst steeds korter en in de Alpen zijn ze zelfs nog korter dan bij ons. Dat betekent dat je hier goed rekening mee dient te houden als je een wandeling plant. Vertrek ’s ochtends op tijd en zorg dat je voor het donker weer terug bent in het dal. Check dus altijd even het tijdstip dat de zon onder gaat en neem eventueel een zak- of hoofdlampje mee in je wandelrugzak, mocht je onverhoopt toch te laat terug zijn.

53577 -  (4)
In de herfst moet je je aanpassen aan de omstandigheden.

#2. Koudere dagen

De herfstdagen zijn niet alleen korter, maar ook een stuk frisser. Zeker wanneer je de hoogte in gaat, kan het behoorlijk koud en ook vochtig zijn. Houd hier rekening mee met je kleding. Zorg naast een wind- en waterdichte wandeljas voor een warme fleece of een donsjasje. Ook heb je soms handschoenen en een muts nodig. Zorg tevens voor goede waterdichte wandelschoenen, want door de kortere dagen kunnen ook wandelpaden lang vochtig blijven. Regent het? Lees hier onze tips voor wandelen in de regen!

#3. Sneeuwval op hoogte

De temperaturen in de Alpen zijn tot op heden, net als bij ons, nog behoorlijk mild. Maar dit kan snel omslaan. Aan het eind van de zomer zijn er soms al een aantal dagen waarop de sneeuwvalgrens onder de 1000 meter duikt en dit is geen uitzondering in de herfst. Houd het weerbericht dus goed in de gaten en houd rekening met sneeuwvelden op grote hoogte.

53577 -  (5)
Sneeuwvelden tegenkomen is niet gek wanneer je in de herfst gaat wandelen!

#4. Geopende berghutten

Niets is fijner dan halverwege je wandeldag heerlijk lunchen in een gezellige berghut of er ’s avonds zelfs slapen. Maar houd er rekening mee dat niet alle berghutten meer open zijn in de herfst. Voor veel hutten eindigt het seizoen namelijk eind september/begin oktober. Check dus van tevoren of de hut waar je heen wilt gaan nog open is en of ze eventueel een dag per week gesloten zijn (Ruhetag).

#5. Gladde wandelpaden

Zoals reeds genoemd bij punt 2, kunnen wandelpaden lang nat blijven in de herfst. Boomstronken en stenen kunnen hierdoor flink glad zijn. Daarnaast kunnen de vele bladeren zorgen voor glijpartijen. Een goede profielzool met voldoende grip zorgt ervoor dat je veilig kunt lopen. Lees hier onze tips voor het kopen van de juiste wandelschoenen.

#6. Geopende liften

Tijdens de herfst is het aantal geopende bergliften beperkt. Controleer dus voor je gaat of de liften geopend zijn en zo ja, welke dat precies zijn. Check daarnaast de openingstijden en of er eventueel een middagpauze is. Vooral belangrijk als je van plan bent om een lift te nemen op de terugweg. Niets vervelender dan er op het laatste moment achter te komen dat de lift niet geopend is...

Zomer Gina

Over Gina

Gina is gek op alles dat met reizen te maken heeft. Ze ontdekt graag nieuwe plekken, en als er dan ook nog bergen zijn, is ze verkocht. Van tochten door de Italiaanse Dolomieten tot wandelingen over de glooiende Alpen van Oostenrijk; ze wordt overal warm van.