Skip to navigation Skip to main content

Aan deze 10 kenmerken voldoet een goede wandeljas

53266 - Aan deze 10 kenmerken voldoet een goede wandeljas (3)

Een goede wandeljas is een van de belangrijkste onderdelen van je wandeluitrusting. Natuurlijk zijn de juiste wandelschoenen en een wandelrugzak ook onmisbaar tijdens het wandelen, maar de wandeljas beschermt je tijdens je tocht tegen diverse weersomstandigheden. Wandeljassen zijn er in veel verschillende soorten en prijsklassen. Meestal geldt: hoe duurder de jas, hoe functioneler en des te meer belangrijke kenmerken erin verwerkt zijn. Hieronder de 10 belangrijkste kenmerken van een goede wandeljas.

#1. Winddicht

Weersomstandigheden kunnen snel wisselen in de bergen. Terwijl het in het dal heerlijk rustig is, kan er bovenop de berg ineens een (koude) wind waaien. Zorg er dus voor dat je wandeljas winddicht is, dan sta je een stuk aangenamer te genieten van het uitzicht op de berg.

#2. Waterdicht of waterafstotend

Een wandeljas dient je ook te beschermen tegen onverwachte regenbuien. (Bijna) niemand kiest ervoor om te gaan wandelen wanneer het al flink regent, maar het weer kan in de bergen snel omslaan. Zo loop je in het zonnetje en zo komen er donkere wolken aandrijven, gevolgd door een fikse regenbui. Het is dan wel fijn als je een beetje droog (en warm!) blijft.

#3. Ademend

Wandelen in de bergen kan behoorlijk inspannend zijn. Tijdens een beklimming zal je soms flink zweten. Daarom is het fijn als je wandeljas ademend is en het vocht afvoert. Vaak is het zo dat de meest waterdichte jassen minder goed ademen, dus het is hier vaak even zoeken naar de juiste balans.

53266 - wandeljas waterdicht (2)
Een waterdichte wandeljas inclusief capuchon is een echte must!

#4. Sneldrogend

Wanneer je die (onverwachte) regenbui over je heen krijgt, is het wel zo fijn als je niet de hele dag in een natte wandeljas loopt. Veel materialen, zoals bijvoorbeeld Gore-Tex, hebben de eigenschap snel te drogen. Hierdoor is je jas vaak na een klein half uurtje weer helemaal droog.

#5. Optimale bewegingsvrijheid

Een wandeljas moet je voldoende bewegingsvrijheid geven en prettig zitten. Een grote jas geeft je bewegingsvrijheid, maar draagt minder prettig. Een goede wandeljas sluit mooi aan, maar geeft je toch de mogelijkheid om ongestoord je armen te bewegen. Wanneer de stof een beetje elastisch is verhoogt dit het comfort van je wandeljas.

#6. Lichtgewicht

Tijdens het wandelen in de bergen wil je niet teveel onnodig gewicht meesjouwen. Daarnaast wil je je wandeljas eigenlijk niet 'voelen'. Kies voor een lichtgewicht jas, want dit draagt niet alleen prettig, maar het scheelt ook gewicht als je de jas uitrekt en in je rugzak stopt.

#7. Compact

Je wandelrugzak zit vaak al vol spullen. Wanneer je - omdat je het warm krijgt - je wandeljas er ook nog in moet proppen, is het fijn als je je jas compact op kunt vouwen. Zo past hij altijd nog net in dat kleine gaatje in je tas of bind je hem gemakkelijk aan je rugzak.

53266 - lichtgewicht wandeljas (2)
Zon, bewolking, zon, regen.. Het weer in de bergen kan snel veranderen

#8. Zichtbaar

Zeker op dagen met mist, bewolking en regen is het prettig wanneer je goed zichtbaar bent. Kies voor een wandeljas met reflectie of een felle kleur, zo zorg je ervoor dat mens en dier je goed kunnen zien in de bergen.

#9. Passende capuchon

Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar test ook even je capuchon wanneer je een nieuwe wandeljas aanschaft. Kun je je hoofd goed draaien als je de capuchon op hebt? Is deze verstelbaar, zodat je niet 'in' je capuchon kijkt als je je hoofd draait? Wanneer het regent zul je jezelf dankbaar zijn, dat je een fijne capuchon op je jas hebt.

#10. Ventilatie

Soms krijg je het behoorlijk warm tijdens het wandelen, maar is je wandeljas uittrekken nog geen optie omdat er bijvoorbeeld een fris windje staat. Het is dan fijn wanneer je ventilatieritsen onder je armen hebt die je kunt openen. Dit zorgt voor een frisser gevoel.

Looks?

Wanneer je alle kenmerken die voor jou belangrijk zijn op een rijtje hebt, kan de speurtocht naar jouw ideale wandeljas beginnen. Hoewel de functionaliteit eigenlijk op nummer 1 zou moeten staan, is het natuurlijk ook leuk als je jas een beetje mooi is en goed staat. Het is dus helemaal niet erg om ook een beetje op de looks te letten ;-)

Zomer Gina

Over Gina

Gina is gek op alles dat met reizen te maken heeft. Ze ontdekt graag nieuwe plekken, en als er dan ook nog bergen zijn, is ze verkocht. Van tochten door de Italiaanse Dolomieten tot wandelingen over de glooiende Alpen van Oostenrijk; ze wordt overal warm van.