Skip to navigation Skip to main content

Wandelen in de regen: 9 tips

53565 - Wandelen in de regen: 9 tips (2)

Wandelen in de regen: niemand zit er op te wachten, maar het kan ons allemaal overkomen. Het weer in de bergen kan nu eenmaal snel omslaan, dus het kan zomaar gebeuren dat je getrakteerd wordt op een onverwachte regenbui. Hoe je je hier het best op kunt voorbereiden, vertellen we je in dit blog. Uiteraard spelen goede regenkleding en het volgen van het weerbericht een rol, maar er komt nog meer bij kijken. Meer tips voor een bergwandeling in de regen zet ik hier voor je op een rijtje. Zo ga je volgende keer goed voorbereid op weg en maak je van je wandeling in de regen een leuk avontuur!

#1. Kies het juiste materiaal

Je wandeling in de regen wordt een heel stuk aangenamer als je het juiste materiaal hebt. Dit begint bij je onderkleding. Als je regenkleding aan hebt, kun je extra gaan zweten en is het dus belangrijk dat je goed vocht-afvoerende onderkleding aanhebt. Kies bij voorkeur voor technische sportkleding in plaats van katoenen kleding. Over je onderkleding draag je een waterdichte wandeljas en -broek. Hiervoor is kleding van Gore-Tex, een waterdicht materiaal, aan te raden. Tip: zorg voor een jas met een capuchon met een klepje erop. Zo blijft je gezicht beter droog. Tot slot is het ook van belang dat je rugzak niet drijfnat wordt, dus zorg voor een goede regenhoes voor je rugzak. Andere handige materialen zijn een pet of hoedje en handschoenen voor als je te koud wordt.

#2. Bereid je materiaal goed voor

Heb je al eigen regenkleding en goede wandelschoenen? Bereid deze dan ook goed voor op een (onverwachte) regenbui. Je schoenen kun je inspuiten met een speciale spray en je kleding maak je met een technisch wasmiddel weer waterdicht. Laat je in de winkel adviseren welke spray en welk wasmiddel voor jouw schoenen en kleding geschikt zijn.

53565 - waterdichte jas voor wandelen in de regen (2)
Bij een goede waterdichte jas blijven de druppels er gewoon op liggen!

#3. Volg de (lokale) weerberichten

Een onverwachte regenbui kan natuurlijk altijd een keer gebeuren, maar vaak wordt het weer wel redelijk goed voorspeld. Check daarom even de voorspellingen voordat je gaat wandelen in de bergen. En dan bedoelen we niet de weerapp op je iPhone, maar de website van de lokale VVV of bijvoorbeeld Wetter.at of Bergfex.com.

#4. Ga voor een geschikte wandelroute

Wandelen in de regen kan ook prima in de bergen, je moet alleen een geschikte wandelroute kiezen. Ga niet voor een hoog alpinewandeling, maar eentje die wat korter is en langs verschillende berghutten loopt. Zo heb je onderweg de mogelijkheid om te schuilen en kun je een kortere wandeling maken op het 'beste' moment van de dag.

53565 - regenkleding aantrekken (2)
Mocht het te hard gaan regenen, schuil dan bij een hut onderweg.

#5. Breng het juiste materiaal ook daadwerkelijk mee

Het is natuurlijk wel zo handig om je materiaal ook daadwerkelijk mee te nemen als je gaat wandelen in de regen. Sowieso is een regenjas eigenlijk altijd handig om bij je te hebben, maar zeker op dagen dat regen voorspeld wordt. Maak van tevoren een klein lijstje zodat je niks vergeet. Tip: breng ook een paar droge sokken mee en stop wat zakdoekjes in een plastic zakje in je rugzak. Je kunt er ook voor kiezen om alles eerst in een plastic tas te doen en vervolgens in je rugzak te stoppen. Zo weet je zeker dat alles droog blijft.

#6. Trek je regenkleding op tijd aan

Niets is zo vervelend als je regenkleding aantrekken over natte kleding, dus wacht niet tot het al stortregent voordat je alles aantrekt. Natte kleding onder je regenkleding gaat dampen en stinken, dat wil je voorkomen. Bovendien wil je ook niet in een stortbui op zoek gaan naar je regenkleding. Zorg er dus voor dat je het op tijd aantrekt, maar ook dat je het boven in je rugzak hebt zitten.

53565 - kleding wisselen bergen (2)
Verwacht je een bui, trek dan alvast je regenkleding aan zolang je nog droog bent!

#7. Houd jezelf warm onderweg

Door wandelen in de regen koel je af, niet alleen omdat de temperatuur vaak daalt, maar ook omdat je toch wat nat wordt. Zorg daarom dat je jezelf onderweg warm houdt. Eet bijvoorbeeld bij een berghut een kom soep en bestel een beker thee. Weet je van tevoren dat het gaat regenen, dan kun je ook thee meenemen in een thermoskan.

#8. Houd rekening met gladde stenen en wortels

Houd er tijdens het wandelen in de regen rekening mee dat natte stenen en wortels erg glad kunnen zijn. Let daarom goed op waar je je voeten neerzet als je deze veel tegenkomt op je route. Niemand wordt blij van uitglijden in de bergen.

#9. Ontspan en warm op na je wandeling in de regen

Na een wandeling in de regen is het tijd om te ontspannen en op te warmen. Je spieren hebben hard moeten werken en zijn waarschijnlijk redelijk afgekoeld, dus die kunnen wel wat ontspanning gebruiken. Heeft je accommodatie een sauna? Ga daar dan even naartoe na je wandeling, goed voor de spieren en je warmt er heerlijk op.

Zomer Jahna

Over Jahna

Zodra Jahna de eerste toppen ziet verschijnen, wordt ze enthousiast. Hoewel ze een echte skiër in hart en nieren is, kan Jahna ook ontzettend genieten van de bergen in de zomer. Pittige wandeltochten, mountainbiken of een ritje in een zomerrodelbaan: je kunt Jahna ervoor bellen.