Skip to navigation Skip to main content

9 redenen om de Alpen in de herfst te bezoeken

Herfstkleuren in de Alpen bij Kirchberg

De dagen worden steeds korter en dat betekent ook dat de zomer langzamerhand plaats gaat maken voor de herfst. Misschien denk je dan niet meteen aan een vakantie in de Alpen, maar ook in de herfst zijn de bergen prachtig! Daar waar het in België veel regent en stormt, heb je in de Alpen veel meer kans heldere, zonnige dagen. Daarnaast is het een stuk rustiger dan normaal, en kun je je vakantie voor een aangename prijs boeken.

1. Het is lekker rustig

Natuurlijk is het in de Alpen meestal heerlijk rustig, maar rond de herfstperiode is dat helemaal het geval. Er zijn een stuk minder vakantiegangers dan in de zomer en dat maakt dat je tijdens het wandelen soms wel helemaal niemand tegenkomt. Zo fijn!

 

Lees ook de specialHerfstvakantie in Zwitserland

2. Vier Almabtrieb

Van september tot begin oktober vindt er bijna overal in de Alpen Almabtrieb plaats. Na de zomer keert het vee vanaf de almen terug naar de stallen en dit wordt feestelijk gevierd. Men dankt de schepper voor het veilig terugkeren van het vee en viert daarbij het succes van de zomer. De dieren worden kleurrijk versierd en het is één groot feest.

Almabtrieb 16
© Spalder Media Group

3. Heldere dagen

Zomers loopt de temperatuur af en toe behoorlijk op in de Alpen. De lucht is hierdoor vaak heiig en mistig. Omdat de temperaturen lager liggen in de herfst en er af en toe een buitje valt, is de lucht een stuk helderder. Je kunt veel verder kijken en de lijnen van de bergen zijn mooi scherp.

4. Prachtige herfstkleuren

De bomen verliezen hun bladeren en de bergen kleuren daardoor geel, rood en bruin. De meren en bergen krijgen daardoor een bijzondere kleur en zijn prachtig om te zien. Wandel over bergpaden vol met bladeren en geniet van het geluid onder je voeten.

5. De prijzen liggen lager

Voor een vakantie in het hoogseizoen betaal je de hoofdprijs. In de herfst liggen de prijzen een stuk lager. Hotel- en appartement eigenaren willen toch hun kamers graag verhuren en stunten daarom vaak met leuke aanbiedingen. Zo boek jij voor een prikkie je vakantiebestemming in de herfst!

Herfstwandeling Bergen

6. Het is niet zo heet

Zomers lopen de temperaturen vaak op tot een graad of 30 en dan is het niet altijd even fijn om actief bezig te zijn. Qua temperatuur is de herfst een fijn tussenseizoen. Vergeet alleen geen waterdichte wandelkleding, want je kunt zo nu en dan wel getrakteerd worden op een bui.

7. Herfsttradities

Naast Almabtrieb zijn er nog meer tradities in de herfst. Zo doet men bijvoorbeeld in het Italiaanse Zuid-Tirol aan törgellen. Na een stevige wandeling geniet je in een knusse berghut van wijn en geroosterde kastanjes. Vaak begeleid met nog veel meer lekkers.

Törggelen 2
© IDM Südtirol-Alto Adige / Manuel Ferrigato

8. De kinderen hebben herfstvakantie

Ook voor families met kinderen is een herfstvakantie in de Alpen geschikt. De kinds zijn immers toch een week vrij. Wat is beter om die week niet binnen, maar lekker in de bergen door te brengen. Wandelen, avonturenwerelden en rodelen, het is allemaal mogelijk! Er is zoveel te doen in de bergen!

9. Je wilt elk seizoen in de Alpen zijn!

Niet alleen zomers, maar ook ’s winters, in de lente en in de herfst, is het heerlijk in de Alpen. De witte bergtoppen in de winter, het groene landschap vol bloemen in de lente, zwoele zomeravonden in de zomer en de prachtige kleuren van de herfst. Je wilt het eigenlijk allemaal een keer meemaken!

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.