Skip to navigation Skip to main content
1015090
© Switzerland Tourism / Jan Geerk

Geniet van de schitterende herfsttinten van Zwitserland

De groene kleur van de kilometerslange naaldbossen maakt plaats voor goudtinten, de bergwereld wordt in een roodoranje jasje gestoken en er hangt een romantische gloed over het landschap… De herfsttinten van Zwitserland verrassen je in allerlei opzichten! Van geweldige wandelingen door een fraaie natuuromgeving en het ontdekken van dieren in het wild, tot een culinaire tour langs de beste wijn- en kaasregio’s en het bezoeken van indrukwekkende kastelen. Eén ding is zeker, een herfstvakantie in Zwitserland verveelt nooit. Benieuwd waarom juist deze bestemming zo bijzonder is in het najaar? Dit kun je in de herfst allemaal beleven in Zwitserland!

Beleef een herfstvakantie in Zwitserland

Van alle jaargetijden is de herfst het kleurrijkste en misschien wel het mooiste seizoen in Zwitserland. De omgeving wordt gesierd in allerlei tinten rood, oranje, geel en goud en vormt een schitterend kleurenspel voor welke activiteit dan ook. Of je nu het liefst heerlijke wandelingen maakt of op de fiets stapt, een treinreis wilt maken door de majestueuze bergomgeving of wilt genieten van de lekkerste Zwitserse kazen… Een herfstvakantie in Zwitserland is uniek op heel veel manieren! Waarom dat zo is en wat je hier allemaal kunt beleven tijdens een vakantie in het najaar? Dit zijn een aantal van de leukste activiteiten en beste tips tijdens de herfst in Zwitserland!

1015099
© Switzerland Tourism / Jan Geerk

De mooiste panorama-treinreizen

Een treinreis was nog nooit zo bijzonder als in Zwitserland, en dan met name in de herfst. Hier gaat het niet eens per se om de bestemming, maar meer nog om de reis ernaartoe. Geniet van een tour in een van de panoramatreinen en verwonder je de gehele weg over de adembenemende aanzichten die als een schilderij aan je voorbijflitsen.

1015104
© Switzerland Tourism / Giglio Pasqua

Ga op culinaire tour door Zwitserland

Iets dat minstens net zo belangrijk is als genieten van het kleurenpalet in de herfst, is lekker eten en drinken. Zwitserland heeft naast vele overheerlijke kaassoorten, ook uitstekende wijnen. Proef de lekkerste regionale wijnen en ontdek hoe lokale kazen gemaakt worden tijdens een bezoek aan een van de traditionele makerijen… Het kan allemaal tijdens een culinaire tour in de herfstvakantie in Zwitserland.

1015105
© Switzerland Tourism / Andreas Gerth

Bezoek de Zwitserse wijngaarden

De enorme uitgestrekte wijngaarden zijn bijzonder uitnodigend en vragen om ontdekt te worden. De wijnbelevenissen zijn ontzettend uitgebreid. Proeverijen, wijnsafari’s, bike & wine, wandelingen door de wijnvelden en meer… Als fijnproever kun je een culinaire vakantie beleven in Zwitserland en genieten van de beste producten uit de regio. Aanrader: bezoek eeuwenoude kastelen midden in een wijnregio, zoals Château d'Aigle in Vaud.

Alle wijnbelevenissen
1015106
© Switzerland Tourism / Andre Meier

Proef de lekkerste Zwitserse kazen

Zwitserland wordt vaak in één adem genoemd met kaas, en dat is niet zonder reden. De lokale bevolking is er dol op! De kaasmakers zijn meesters in hun vak en produceren een aantal van de romigste kazen ter wereld. Deze kun je niet alleen proeven, je kunt verschillende leuke kaastours doen tijdens een herfstvakantie in het Alpenland. Hier leer je meer over de traditionele wijze van het kaasmaken en ontmoet je gepassioneerde boeren.

Op kaastour in Zwitserland
1015108
© Switzerland Tourism / Giglio Pasqua

Fietsen door de bontgekleurde natuur van Zwitserland

Een andere manier om het idyllische bergdecor te verkennen tijdens een herfstvakantie in Zwitserland is door op de fiets te stappen. Voor recreatieve fietsers zijn er een groot aantal relatief eenvoudige tochten door mooie herfstlandschappen, zoals door de wijnvelden. Maar je kunt ook downhillen in uitdagende bikeparken, zoals in Leysin. Bovendien kun je de mountainbike pakken, maar je kunt ook waanzinnige tochten maken op de e-bike, om het net even wat makkelijker te maken. Met de veelzijdigheid aan routes is er aan mogelijkheden in elk geval geen gebrek.

1015107
© Switzerland Tourism / Roland Gerth

Bezoek de mooiste natuurparken van Zwitserland in de herfst

Het landschap in al haar herfsttinten beleven? Bezoek een natuurpark! Op deze plekken wordt er alles aan gedaan om de natuur de natuur te laten. Ongerepter kan dus bijna niet. Door het hele land liggen schitterende plekken vol bossen, kabbelende beekjes, wild stromende rivieren en een ruig toneel van bergen. Ze vormen een natuurlijke leefomgeving voor tal van diersoorten. Ga je wandelen in de natuurparken van Zwitserland tijdens de herfstvakantie? Er valt een wereld aan flora en fauna te ontdekken!

1015112
© Switzerland Tourism / Jan Geerk

Wilde dieren spotten

Op safari tijdens de herfstvakantie in Zwitserland? Het natuurlandschap vormt een thuis voor verschillende diersoorten. Steenbokken, gemzen, marmotten, roofvogels, edelherten en een verscheidenheid aan andere dieren houden zich schuilen in de bossen en bergen van Zwitserland. Samen met een gids kun je op pad om ze te spotten. Neem je verrekijker en camera mee en wandel door de natuur, terwijl een gids je meeneemt naar de mooiste en beste plekken om de dieren in hun natuurlijke habitat te kunnen bewonderen.

1015113
© Switzerland Tourism / Jan Geerk

Terug in de tijd tijdens een herfstvakantie in Zwitserland

Met steden en dorpen die tot honderden jaren teruggaan, kent Zwitserland een rijke geschiedenis. En daarvan is nog altijd een hoop terug te zien. Steden als Chur, Neuchâtel en Thun worden geschetst door prominente kastelen die trots over de stad heen kijken, kloosters, historische huizen vol beschilderingen en kronkelige straatjes. Zeker de eeuwenoude burchten zijn meer dan de moeite waard om eens te bezoeken. Neem een kijkje bij Slot Kyburg, een van de belangrijkste middeleeuwse kastelen. Waan je ook even in de middeleeuwen bij de vesting van Bellinzona of dompel je onder in de historie van Château de Grandson tijdens een herfstvakantie in Zwitserland.

Deze special is geschreven in samenwerking met Zwitserland Toerisme