Almabtrieb, een bijzondere boerentraditie

Almabtrieb, een bijzondere boerentraditie

29 mei 2018

door Florien in Algemeen

Almabtrieb is een boerentraditie die al enkele eeuwen oud is. Het evenement vindt ieder jaar plaats in de Alpen rond september en is bijzonder om bij te wonen. Koeien, geiten en ander vee worden versierd en er vinden allerlei feestelijke gelegenheden plaats. Tijdens Almabtrieb viert men het succes van de zomer en dat het vee weer veilig is teruggekeerd naar de stallen. Ook bedankt men de schepper, omdat hij ook dit jaar de dieren van alle gevaren heeft weten te behoeden. In dit weblog vertel ik u alles over Almabtrieb.

Almabtrieb is een oude boerentraditie in de Alpen

Zodra de Alpen groen kleuren, de sneeuw is weggesmolten en het gras weer voedzaam is, is het tijd om het vee naar de almen te brengen. De hele zomer leven de dieren in de bergen en worden ze verzorgd door herders en herderinnen. Een dieet van voedzaam gras en verse Alpenkruiden zorgt dat de producten die daaruit voortvloeien hun bekende en karakteristieke smaak krijgen. Het klinkt allemaal als een film, maar helaas is er ook genoeg gevaar mogelijk. Het weer, het ruige landschap en alle andere invloeden van moeder natuur spelen daarbij een grote rol. Het is voor iedereen dan ook een grote opluchting als de dieren na de zomer weer veilig terugkeren naar de stallen. Tijdens Almabtrieb viert men niet alleen het succes van de zomer, maar ook dat de dieren weer veilig teruggekeerd zijn. Al eeuwenlang wordt dit feest gevierd. Het is een bijzonder spektakel, dat meer dan de moeite waard is om een keer bij te wonen.

Vee versierd in alle kleuren

Als de zomer ten einde komt en het steeds kouder begint te worden, dan is het voor het vee tijd om de bergweides te verlaten en terug te keren naar het dal. Oftewel: hét moment om Almabtrieb te vieren! Het vee wordt versierd met kleurige hoofdtooien, bellen en bloemen. Hoe meer de dieren versierd zijn, hoe succesvoller de zomer is geweest voor de boeren. Iedereen is gekleed in traditionele klederdracht en er vindt een kleurrijke optocht plaats. Publiek verzamelt zich langs de route en het is overal een groot feest. In de dorpen geniet men van livemuziek en er vinden verschillende boerenmarkten plaats. Genoeg proeven en een goed moment om deze bijzondere cultuur te leren kennen.

Almabtrieb
De koeien dragen kleurrijke hoofdtooien (Foto: © Dabernig Hannes)

Aanwezig zijn bij Almabtrieb

Van september tot en met begin oktober vindt Almabtrieb plaats in Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk. Meestal in het weekend, maar verstandig is om de exacte datum vooraf te controleren bij de lokale VVV. Iedereen is welkom tijdens Almabtrieb, maar wees voorbereid op extra drukte in de hotels en op de wegen. Een leuk weetje: Almabtrieb wordt ook wel Älplerchilbi, ‘Viehscheid’ of in het Frans ‘Désalpe’ genoemd.

Bekijk de foto's voor een indruk van Almabtrieb

Almabtrieb
De koeien dragen bellen (Foto: © Tirol Werbung / Kranebitter Klaus)

Almabtrieb
Het is een evenement voor jong en oud (Foto: © tat du Valais, François Perraudin)

Almabtrieb
In Zwitserland doet de St. Bernhardhond ook mee (Foto: © Etat du Valais, François Perraudin)

Almabtrieb
Het is gezellig druk in de dorpen (Foto: © Dabernig Hannes)

Heb jij wel eens een Almabtrieb bijgewoond?

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips