De 10 mooiste dorpen van Frankrijk in de bergen

 © Pixabay.com, lecreusois 
Mooiste dorpen van Frankrijk in de bergen

3 april 2021

door Marlous in Lijstje

Tussen de bergen liggen een aantal van de mooiste dorpen van Frankrijk. Met charmante chalets, eeuwenoude kerkjes en traditionele boerderijen, liggen er enkele parels van dorpen die de authentieke sfeer hebben weten te behouden. Ga je op zomervakantie naar de bergen, dan zijn er een aantal plekken waar je het karakter van een typisch Frans bergdorp kunt proeven. Welke plaatsjes echt de moeite waard zijn om te bezoeken? Hieronder vind je 10 van de mooiste dorpen van Frankrijk die in de bergen liggen op een rij!

#1. Sixt-Fer-à-Cheval - Haute Savoie

Het dorp Sixt-Fer-à-Cheval ligt in de regio Haute Savoie op een hoogte van 700 meter, en valt onder ‘Les Plus Beaux Villages de France’. Met recht kan er dus gezegd worden dat dit een van de mooiste dorpen in Frankrijk is. In het plaatsje staan onder andere karakteristieke kapellen en fonteinen, die voor een schilderachtig beeld zorgen. Daarnaast is het dorp omgeven door een prachtig natuurrijk gebied. Een bezoek aan de waterval 'Cascade du Rouget' mag tijdens een zomervakantie in dit bergdorp absoluut niet worden overgeslagen.

#2. Abondance - Haute Savoie

Abondance is bekend van de gelijknamige kaas die hier zijn oorsprong vindt, en zeker een bezoek waard dankzij het knusse dorpsbeeld. De huizen zijn ’s zomers versierd met kleurige bloemen en dat geeft het dorp de schattige uitstraling waar het over beschikt. De blikvangers van het plaatsje zijn de karakteristieke abdij Notre Dame, dat echt een historisch hoogtepunt is in de vallei, en ook het klooster van het dorp trekt onmiddellijk de aandacht. Op slechts 10 minuten rijden van het dorp ligt het meer Lac des Plagnes, dat uitkomst biedt voor activiteiten in de natuur tijdens de zomermaanden.

#3. Vernet-les-Bains - Pyrénées-Orientales

Vernet-les-Bains ligt helemaal in het zuiden van Frankrijk en bevindt zich aan de voet van de Mont Canigou. Al sinds ongeveer 1900 kenmerkt dit bergdorp zich als een populair kuuroord voor toeristen die hier hun zomervakantie komen vieren. Kleurige huizen schetsen de kern van het oude dorpscentrum en daarom mag een wandeling door de straatjes van het plaatsje niet ontbreken. Bovendien is het eeuwenoude kasteel van het dorp een bijzondere aanblik.

Blik op Vernet-les-Bains (Foto: © Pixabay.com, Flav66)

#4. Moustiers-Sainte-Marie – Alpes de Haute Provence

Het Franse dorp Moustiers-Sainte-Marie in de Provence ligt niet ver verwijderd van het bergmeer Lac de Sainte Croix. Het zijn geliefde plekken onder toeristen die tijdens een zomervakantie in de bergen hier verkoeling komen zoeken of willen genieten van het mooie weer. Een bijzondere plek om te bezichtigen is de kloof die zich aan de rand van het dorp bevindt. Halverwege de kloof staat een historische kapel, dat een interessante bezienswaardigheid van het dorpje is. Ook de unieke ligging van het plaatsje maakt dat dit dorp zonder twijfel tot een van de mooiste dorpen van Frankrijk behoort.

#5. Le Monal – Savoie

Le Monal is een typisch gehucht dat bestaat uit schattige boerderijen en authentieke bebouwing. Kenmerkend zijn de chalets in het dorp die direct uit de 18e en 19e eeuw stammen. Het dorpje maakt deel uit van de lijst van historische monumenten in Frankrijk, dus karakteristiek is het zeker. Het plaatsje valt niet alleen dankzij de idyllische identiteit onder het rijtje mooiste dorpen in Frankrijk, maar ook door de ligging. Met een uitzicht op de indrukwekkende bergtop van Mont Pourri en zijn gletsjers en omgeven door een bos van lariksen, word je hier begeven door een schitterende natuur.

#6. Bonneval sur Arc – Savoie

Bonneval sur Arc heeft een prachtige ligging midden in de ongerepte natuur van Parc National de la Vanoise, een kleurrijk gebied. Ook het dorpje zelf heeft karakteristieke elementen, zoals schattige straatjes en traditionele gevels van steen. Vooral mensen die op zoek zijn naar rust en zich willen begeven in de natuur kunnen goed in dit bergdorpje terecht. Het plaatsje telt nog geen 300 inwoners en beschikt over een authentieke aanblik dat regelrecht op een ansichtkaart zou kunnen staan. Geen wonder dat dit dorpje in het lijstje staat, want het is een van de best bewaarde geheimen van Frankrijk.

Idyllische omgeving nabij Bonneval sur Arc (Foto: © Pixabay.com, Christophe Barbault)

#7. La Grave – Haute-Alpes

La Grave is een pittoresk bergdorpje omgeven door een indrukwekkend decor van het gebergte La Meije, dat zich bevindt in het Nationaal park Écrins. Het plaatsje wordt niet alleen omringd door een weergaloze natuur, ook het dorp zelf beschikt over eigenschappen waardoor het tot een van de mooiste dorpen van Frankrijk behoort. De huizen zijn gemaakt van steen en er kronkelen door het plaatsje smalle straatjes. Er zijn enkele winkels en restaurants in het dorp te vinden en de prachtige Romaanse kerk kijkt trots over het plaatsje uit.

#8. Saint Véran - Hautes-Alpes

Saint Véran kan het hoogst bewoonde dorp van Europa worden genoemd met een ligging op een hoogte van 2042 meter. Deze unieke ligging zorgt voor een fantastisch uitzicht op onder andere het dal en tevens natuurpark Queyras. Het dorpje zelf telt een flink aantal authentieke plekken en historische monumenten. Neem bijvoorbeeld de dorpsovens om brood te bakken, de houten fonteinen en chalets en de antieke zonnewijzers. Allemaal tekenen van een lang bestaan en vandaag de dag een bijzondere aanblik. Tijdens een verblijf in dit interessante bergdorp, kom je gegarandeerd ogen tekort.

Houten fonteinen in het dorp Saint Verán (Foto: © Pixabay.com, kata220)

#9. Beaufort-sur-Doron – Savoie

Centraal gelegen in het Beaufortainmassief vind je het plaatsje Beaufort-sur-Doron. Het dorp kent een aantal bijzondere architectonische bezienswaardigheden, zoals de overblijfselen van een aantal eeuwenoude kastelen. Tevens zijn er in het sfeervolle dorpje oude gebouwen te vinden waar een smederij in heeft gezeten, een voormalig politiebureau en een antieke bakkerij. Bovendien staat ook dit Franse dorp bekend om de kaas die naar de gelijknamige streek vernoemd is.

#10. Hauteluce – Savoie

Hauteluce is een klassiek bergdorpje dat uit een verzameling aan oude gehuchten bestaat. Vanuit het dorp heb je een spectaculair uitzicht op de bekende Mont Blanc, en dat is een van de dingen die een verblijf in deze plaats zo speciaal maken. In het dorp vind je voornamelijk schattige kapellen en traditionele chalets en daardoor heerst er een gemoedelijke sfeer. Naast het plaatsje zelf en de waanzinnige omgeving, is ook het dal waar het dorp ligt een reden om deze plek eens te bezoeken. Het dal is namelijk een van de mooiste van de Alpen.

Bekijk de mooiste dorpen van Frankrijk op de kaart:

Dit is slechts een greep uit de mooiste dorpen van Frankrijk in de bergen. Welk Frans bergdorp vind jij nog in dit rijtje passen?

Zomervakantie tips