10x de mooiste bergdorpen in Italië

Lijstje met mooiste bergdorpen in Italië

1 mei 2021

door Marlous in Bestemmingen

La dolce vita beleef je niet alleen in de bekende steden, maar zeker ook in een aantal van de mooiste bergdorpen in Italië. Karakteristieke panden met kleurige huizen, smalle straatjes, mooie pleinen en uitstekend eten: dat is een typisch klein Italiaans bergdorpje in een notendop. Niet te vergeten is dat deze plaatsjes omringd zijn door een machtige berglandschap en je naast een knus verblijf, hier ook een waanzinnig uitzicht hebt. Welke sfeervolle dorpen echt de moeite waard zijn voor een zomervakantie? Dit zijn 10 van de mooiste bergdorpen in Italië op een rijtje!

#1. Ortisei

Ortisei, ook wel bekend als St. Ullrich, is een geliefd bergdorp in de noordelijke vakantieregio Val Gardena, en dat is niet voor niets. In het autovrije centrum vind je tal van fijne plekken waar je naar hartenlust kunt shoppen of kunt genieten van een regionaal gerecht. En dat niet alleen, de omgeving waarin het plaatsje zich bevindt is er ook één die zo op een ansichtkaart zou kunnen staan. Maak prachtige wandel- of fietstochten en keer vervolgens terug in een gezellig bergdorp waar een traditioneel karakter nog altijd in stand is gehouden.

Gezellige straten in Ortisei

#2. Misurina

Als je de bijnaam 'de parel van de Dolomieten' draagt, dan zegt dat eigenlijk al meer dan genoeg. Misurina is een prachtig bergdorpje dat deze naam misschien nog wel het meeste danken heeft aan de idyllische ligging. Het kleine plaatsje bevindt zich langs de oever van het gelijknamige meer, dat op een hoogte van 1754 meter ligt. Naast een bijzondere ligging kent het dorp ook nog eens een weergaloos uitzicht en kijkt het uit op maar liefst drie bergtoppen: de ruige Tre Cime di Lavaredo. 

#3. Santo Stefano di Sessanio

Waan jezelf even in de middeleeuwen in de karakteristieke stenen straatjes van Santo Stefano di Sessanio. Hier vind je op een hoogte van 1200 meter, midden in de ongeschonden natuur van het nationale park Gran Sasso e Monti della Laga in de Abruzzen, een goed bewaard 'geheim'. Tot een aantal jaar geleden was het dorp bijna verlaten omdat het was aangetast door aardbevingen. Inmiddels is er weer nieuw leven in het dorpje geblazen en is het een prachtige bestemming om een bezoek aan te brengen tijdens een zomervakantie in de bergen van Italië. 

Authenticiteit ten top in Santo Stefano di Sessanio

#4. Tirolo

Het dorpje Tirolo, of in het Duits gezegd, Tirol, is een knus bergdorp dat slechts een paar kilometer boven de mooie stad Merano ligt. Kenmerkend voor het dorp zijn de verschillende culturele bezienswaardigheden, zoals Schloss Tirol, of de andere historische burchten en kerken. Niet in de laatste plaats vormt het dorp ook een ideale uitvalsbasis om de natuur in te trekken en zijn er vanuit het plaatsje vele wandeltochten te maken. Hier geniet je van het sfeervolle karakter van het dorp, terwijl je een prachtig uitzicht hebt op het dal van Merano.

#5. Bressanone

Bressanone of in het Duits Brixen genoemd, is eigenlijk geen dorp maar meer een kleinschalige stad, maar mag toch zeker niet aan het rijtje van mooiste bergdorpen in Italië ontbreken. Omringd door de rotsformaties van de Dolomieten, vind je een charmante plaats vol mooie winkels in de sfeervolle straten. Kleurrijke gevels, historische kathedralen en pleinen of heerlijke wijnbarretjes: dat is nog maar een deel van wat je hier allemaal kunt vinden. Absoluut een plek om op je lijstje te zetten als je in Zuid-Tirol bent!

Bressanone staat vol met gekleurde panden

#6. Canale di Tenno

De regio tussen het Gardameer en de Brenta Dolomieten staat bol van prachtige bergdorpjes die eigenlijk stuk voor stuk de moeite waard zijn om te bezoeken, maar misschien is Canale di Tenno nog wel het allermooiste. Het lijkt hier alsof de tijd heeft stil gestaan en loop je rond door de kronkelende straten en langs de oude stenen panden, dan proef je vooral een middeleeuwse sfeer. Zelfs de wegen zijn nog in unieke staat gebleven, wat overigens niet makkelijk is om met slippers op te wandelen. Ben je in dit dorpje, dan kom je gegarandeerd ogen tekort.

#7. Molveno

Molveno is een populaire vakantiebestemming en dat heeft het plaatsje niet alleen te danken aan de ligging aan het gelijknamige meer. Het dorp in Trentino is een van de mooiste bergdorpen in Italië waar je flink wat vertier kunt vinden. De Brenta Dolomieten, die zich achter het dorp verschuilen, zijn bijzonder uitnodigend voor het maken van mooie tochten door de omgeving. Maar ook het plaatsje zelf trekt de aandacht van bergliefhebbers, door de aangename sfeer die er heerst.

De straatjes van Molveno zijn heerlijk om doorheen te struinen

#8. San Candido

San Candido/Innichen kent een samenhang van historische elementen en nieuwbouw, maar het is vooral de oude kern die het dorpje zo bijzonder maakt dat het een plekje op deze lijst verdient. Het centrum bestaat uit een verzameling van markante kerkjes en barokke koopmanshuizen, die prachtig afsteken tegenover het geweldige bergdecor van de Dolomietenregio Drei Zinnen. Tevens kun je in het plaatsje heerlijk genieten in de cafés en restaurants en vind je er een grote variëteit aan knusse barren voor een smakelijk Italiaans drankje. 

#9. Bormio

Hoewel Bormio ook wat groter is dan echt een typisch klein Italiaans bergdorpje, past deze toch goed in het rijtje. Niet alleen ligt het plaatsje in een overweldigende natuuromgeving waar je heerlijke tochten kunt maken, ook heeft het dorp zelf heel wat te bieden. Het plaatsje beschikt over een authentiek centrum met smalle stegen en straten en telt daarnaast ook tal van leuke boetiekjes en eetgelegenheden. En ben je op zoek naar ontspanning tijdens je zomervakantie? Dan kun je uitstekend in de thermale baden terecht. 

#10. Etroubles

Nee, het is geen Frans dorp, maar een van de mooiste bergdorpen in Italië! Etroubles ligt in het dal Valle d'Aosta, niet ver verwijderd van de grens met Frankrijk en de grens met Zwitserland. Ook in dit plaatsje kun je een stukje van de middeleeuwen herbeleven, met name dankzij de bewonderenswaardige Romeinse toren die nog uit de 15e eeuw stamt. Het dorpje bestaat nog altijd uit historische elementen waarin het rustieke karakter van het kleine dorp goed is terug te zien. 

Bekijk de mooiste bergdorpen in Italië op de kaart:Uiteraard zijn er nog veel meer plekken die een bezoek waard zijn en heel goed op de lijst van mooiste bergdorpen in Italië kunnen passen. Welke vind jij dat er hier nog tussen zou moeten staan?

Zomervakantie tips