Skip to navigation Skip to main content

De 10 mooiste bergdorpen van Duitsland

Duitsland Winterberg Dorp Mountainbiken Fietsen

Duitsland is natuurlijk een groot land met veel sfeervolle dorpen en steden. In dit artikel richten we ons specifiek op plaatsen in een bergachtige omgeving. Dorpjes waar je heel goed een bergvakantie kunt doorbrengen of die leuk zijn voor een dagtrip. Vrolijk gekleurde huisjes, authentieke chalets en prachtige kerken, in de Duitse bergdorpjes vind je het allemaal! In dit weblog zetten we de 10 mooiste bergdorpen van Duitsland voor je op een rijtje (in willekeurige volgorde ;-)).

1. Breisach am Rhein - Baden-Württemberg

Wanneer je naar Breisach am Rhein gaat, springt de kerk - die hoog boven het dorp gebouwd is op de Münsterberg - direct in het oog. Aan de andere kant, op de Eckartsberg, zijn nog resten van een voormalig fort te vinden en hier groeien de druiven die verwerkt worden in één van de beste wijnen van Duitsland (Kaiserstuhl).

2. Reit im Winkl - Beieren

Reit im Winkl ligt in de Chiemgauer Alpen en is een geliefde plaats onder bergliefhebbers. Maar niet alleen de omgeving is de moeite waard, ook het dorpje zelf is erg mooi. Voor liefhebbers van meren liggen zowel de Chiemsee als de Königsee in de buurt.

3. Oberammergau - Beieren

Oberammergau is een sfeervol Beiers plaatsje in een even zo mooie bergomgeving. Het historische centrum staat vol oude huizen en de vele (plafond)schilderingen zorgen voor een idyllische sfeer.

4. Nesselwang - Beieren

De prachtige witte kerktoren van Nesselwang is niet te missen wanneer je het dorpje nadert. Verder vind je in dit rustige en een authentiek dorp nog veel typische Allgauer boerderijen en een eigen bier-brouwerij (Post-Brauerei).

5. Bayrischzell - Beieren

Bayrischzell is gelegen aan de voet van de Wendelstein, een karakteristieke 1838 meter hoge berg. Het vriendelijke dorpje telt nog vele authentieke boerderijen en de kerktoren is het trotse middelpunt van het dorp.

6. Gerstruben - Beieren

Gerstruben ligt ten zuiden van Oberstdorf (een plaats die ook best in dit rijtje thuis hoort eigenlijk) en is een waar openlucht museum. Het kleine gehucht ligt op 1150 meter hoogte en de huizen zijn er donkerbruin gebrand door de zon. Het uitzicht is waanzinnig en het dorpje telt slechts één Gasthof waar je kunt slapen en eten.

7. Tüchersfeld - Beieren

Tüchersfeld ligt vrij noordelijk (nog boven Neurenberg), maar ligt wel in een mooie heuvelachtige omgeving. Het dorpje is gebouwd tegen steile rotsen, die door hun vorm en grote een opvallend natuurverschijnsel zijn in de omgeving. De knusse huisjes met veel houten balken zijn als het ware verbonden met de rotsen, wat het geheel uniek maakt.

8. Schiltach - Baden-Württemberg

Schiltach ligt prachtig in het Zwarte Woud en is met 4.000 inwoners eigenlijk een klein stadje. Het oude centrum telt vele vakmanshuizen die prachtig zijn afgewerkt met houten balken. De rivier, die dwars door de plaats loopt, en de prachtige bergwereld rondom Schiltach, maken het plaatje compleet.

9. Rothenburg ob der Tauber - Beieren

Het ligt misschien niet in de bergen, maar wel in een prachtig heuvelachtig landschap. Rothenburg ob der Tauber is een klein stadje (11.000 inwoners) met een prachtig centrum. De gekleurde huisjes en straatjes met klinkers nodigen uit tot een gezellige wandeling. De diverse torens, stadsmuur en niet te vergeten het Plönlein, stralen pure romantiek uit.Rothenburg ob der Tauber in Beieren

10. Garmisch - Partenkirchen - Beieren

Oké, Garmisch - Partenkirchen is eigenlijk iets te groot om onder de noemer 'bergdorp' te vallen, maar heeft zeker een plekje verdiend in deze lijst door het sfeervolle centrum met prachtige oude huizen en de geweldige bergomgeving waarin de plaats ligt.

Welke Duits bergdorp mis jij nog in deze lijst? Laat een reactie achter.

 

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.