Skip to navigation Skip to main content

Wolfgangsee: heel wat te beleven op en rond het meer

Wolfgangsee
© Pixabay

Plan je een vakantie in het Oostenrijkse Salzkammergut? Sla dan zeker de Wolfgangsee niet over. Dit prachtige meer heeft van alles in petto voor groot en klein. Niet alleen kun je heerlijk luieren aan de oevers of activiteiten in het water ondernemen, maar ook wandelen of fietsen in de omgeving. Ontdek in dit weblog wat er allemaal te beleven valt op en rond de Wolfgangsee.

De Wolfgangsee in Salzkammergut

Al eens gehoord van de Wolfgangsee? Het is een meer in de Oostenrijkse vakantieregio Salzkammergut. De Wolfgangsee heeft een oppervlakte van wel 13 km² en strekt zich uit over twee deelstaten: Salzburgerland en Oberösterreich. Aan de kant van het Salzburgerland vind je de dorpen Strobl, Sankt Gilgen, Ried en Abersee. Sankt Wolfgang situeert zich als enige dorp over de grens, in Oberösterreich. Omgeven door bijzondere bezienswaardigheden als de Schafberg, de Postalm en de Zwölferhorn, heeft de Wolfgangsee heel wat te bieden voor groot en klein.

Genieten van zon, zee, strand

Bij een vakantie aan de Wolfgangsee denk je natuurlijk meteen aan waterpret. Aan watersportactiviteiten is hier alleszins geen gebrek. Of je nu houdt van suppen, duiken, kajakken, kanovaren, surfen, zeilen of zelfs waterskiën, op de Wolfgangsee kan het allemaal. Tijdens de zomermaanden kan je terecht bij verschillende watersportcentra in Sankt Wolfgang, Strobl en Sankt Gilgen. Je kunt er ook een bootje huren en zelf gaan rondvaren op het meer.

Wil je liever gewoon zwemmen en van de zon genieten op het strand? Dan zijn er ook voor jou heel wat mogelijkheden aan de Wolfgangsee. Rondom het hele meer vind je ligweides en plaatsen waar je gemakkelijk het water in kan. Enkele voorbeelden zijn Waldbad Fürberg in Sankt Gilgen, Badestrand Intermezzo in Sankt Wolfgang, de ligweide Gschwendt of de badplaats Franzosenschanze aan de kant van het dorpje Abersee.

Ontdek de bergwereld rondom de Wolfgangsee

Niet alleen op en langs het water is het genieten. Ook de bergen rondom de Wolfgangsee hebben heel wat in petto. Een leuke manier om de bergwereld hier te ontdekken is met de Schafbergbahn die vertrekt in Sankt Wolfgang. Het rode stoomtreintje brengt je helemaal naar de top, vanwaar je, bij helder weer, een prachtig panorama krijgt over de meren van Salzkammergut. Na een wandeling of een drankje kan je met hetzelfde treintje terug naar beneden. Van mei tot september rijdt het de Schafbergbahn dagelijks (ontdek hier de dienstregeling). Neem je liever de kabelbaan, dan is de Zwölferhorn-Seilbahn in Sankt Gilgen een optie. Bij het instappen voel je al meteen de nostalgie van deze rode gondels. De lift brengt je het hele jaar door de berg op, waar er in de zomer oneindig veel wandelmogelijkheden zijn. Je kunt er uiteraard ook genieten van een fantastisch uitzicht op de Wolfgangsee.

Panoramaroute Postalmstraße

Een andere manier om de bergwereld rond de Wolfgangsee te ontdekken, is via de panoramische route “Postalmstraße” tussen Strobl en Abtenau. Een van de mooiste panoramawegen van het Salzburgerland brengt je naar het hoogplateau Postalm, waar alweer een brede waaier aan wandelroutes op je wacht.

Wolfgangsee
© Unsplash / Max Fritz

Wandelparadijs Wolfgangsee

Nog meer wandelplezier beleef je langs de Fürbergweg, een mooi wandelpad langs het meer in de buurt van Sankt Gilgen. Of langs de bewegwijzerde Bürglstein Rundwanderweg in Strobl. Maar dat is nog niet alles. Met de app Wolfgangsee Wanderpass krijg je toegang tot nog veel meer wandelroutes. Bij elke route zie je de afstand, moeilijkheidsgraad, verwachte duur, hoogtemeters en wegbeschrijving, weliswaar in het Duits. Heel leuk voor wie houdt van een dagtocht in de bergen!

Nog enkele tips:

  • Ben je op vakantie met kinderen die gek zijn op wat uitdaging? Dan is ook zeker de Sommerrodelbahn Strobl-Gschwendt am Wolfgangsee een bezoekje waard. Deze rodelbaan is open van mei tot september. Fun verzekerd!
  • Met de boot kan je gemakkelijk van het ene dorp naar het andere. Voor de dienstregeling kan je terecht op de website van WolfgangseeSchifffahrt.
  • 10 plekken die je gezien moet hebben in het Salzkammergut >
Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.