Skip to navigation Skip to main content

10 plekken die je gezien moet hebben in Salzkammergut

16922 - 10 plekken die je gezien moet hebben in Salzkammergut (2)

Is Oostenrijk jouw volgende vakantiebestemming, maar kun je niet kiezen uit de talrijke mooie gebieden van het land? Overweeg dan eens de prachtige streek Salzkammergut. Deze streek ligt ten oosten van Salzburg, en heeft haar rijkdom te danken aan het 'witte goud' (zout) dat hier uit de grond wordt gehaald. Naast dit prachtige verhaal, dat al meer dan 7000 jaar voortleeft, heeft deze Oostenrijkse regio nog veel meer te bieden! In dit weblog geven we je 10 plekken die je gezien moet hebben in Salzkammergut.

#1. Bezoek de zoutmijnen

Houd je van een beetje cultuur op je vakantie? Bezoek dan de wonderlijke zoutmijnen van Salzkammergut en beleef een onvergetelijke ervaring. De 'Salzwelten' zijn op maar liefst drie verschillende locaties te vinden: Hallein, Hallstatt en Altaussee. Maak op een unieke manier kennis met de bijzondere geschiedenis van het 'witte goud'.

#2. Geniet op uitzichtplatform 5fingers

Geniet van een adembenemend panorama over de Hallstättersee en de regio Salzkammergut op uitzichtplatform 5fingers. Neem in Obertraun de kabelbaan tot aan het bergstation, maak een prachtige wandeling doorheen de natuur van Salzkammergut, en geniet na slechts 20 minuten van een prachtig uitzicht. Tijdens de tocht naar 5fingers, kom je ook voorbij een ander uitzichtpunt, de Welterbeblick, dat een betoverend zicht biedt over de Dachstein Gletsjer.

#3. Ga naar de Dachstein Rieseneishöhle en Mammuthöhle

Beleef plezier met het hele gezin tijdens een bezoek aan de indrukwekkende ijs- en mammoetgrotten van Salzkammergut. Zelfs de weg ernaartoe biedt al een fantastische activiteit. Neem de kabelbaan in Obertraun richting het middelstation en daag je gezin uit met een pittige wandeling richting de ingang van de grotten. Kies ondanks deze flinke inspanning toch voor een warme trui of jas. In de grotten kan het namelijk behoorlijk koud zijn. De temperatuur schommelt hier doorheen het hele jaar rond het vriespunt, ook in de zomer! Let op: voordat je deze uitstap kunt maken, moet je je vooraf aanmelden bij de kassa in het middelstation.

#4. Ontdek grootse meren

De indrukwekkende bergtoppen zijn niet de enige hoogtepunten in dit prachtige natuurgebied. Salzkammergut is namelijk ook omgeven door grootse meren, die zeker het ontdekken waard zijn. Hallstättersee, Wolfgangsee, Mondsee, Traunsee, Attersee, Fuschlsee, dit unieke merengebied heeft een eindeloos aanbod aan bekende waters, met ieders hun eigen charme en bezienswaardigheden. Ontdek en geniet van de natuurschoonheden van Salzkammergut!

#5. Vakantieregio Gosausee

Aan de voet van de Dachstein Gletsjer, verscholen tussen de massieve bergtoppen van Salzkammergut, ligt het idyllische meer Gosausee. Ga hier niet heen voor bekende toeristische trekpleisters, maar wel voor talrijke wandelingen doorheen de adembenemende natuur. Gosausee is een klein maar daarom niet minder charmant meer, waar je helemaal tot rust kunt komen.

Meer informatie over een vakantie in Gosau vind je hier >

16922 - gosausee (2)
Uitzicht over het prachtige Gosausee (Foto: ©Pixabay)

#6. Neem de Schafbergbahn naar de Schafberg

Vertoef je een dag aan de Wolfgangsee, dan is een ritje met de Schafbergbahn een must. Dit nostalgisch rood stoomtreintje vertrekt in Sankt Wolfgang, en brengt je slechts in een half uur tijd naar de opmerkelijke bergtop Schafberg. Zijn de weercondities optimaal, dan wordt je getrakteerd op een overweldigend uitzicht over de hele Oostenrijkse regio Salzkammergut. Let op: hou de treinuren goed in de gaten en zorg ervoor dat je de laatste dalrit niet mist!

Ontdek hier wat er nog meer te beleven valt op en rond de Wolfgangsee >

#7. Rijd de panoramaweg Postalmstraße

Automobilisten, motorrijders of fietsers, panoramaweg Postalmstaße biedt plezier voor iedereen. De Postalmstraße verbindt Strobl aan de Wolfgangsee met Abtenau en wordt beschouwd als een van de mooiste panoramawegen van het Salzburgerland. Op deze panoramische route geniet je gedurende 28,5 kilometer van de natuurwonderen van Salzkammergut. Mooie vergezichten over groene alpenweides, het Dachsteinmassief en de Bischofsmütze, je kunt het hier allemaal bewonderen. Opgelet: betalen kan enkel cash en je krijgt korting na 16.30 uur.

#8. Zoek verfrissing bij de Gollinger Wasserfall

Één van de vele natuurwonderen van Salzkammergut is de prachtige Gollinger Wasserfall. Zoek op een warme zomerdag verfrissing bij de Schwarzbach en laat je bekoren door het magische uitzicht op de maar liefst 75 meter hoge waterval. Je kunt de top bereiken via een aangelegde weg met trappen. Zorg ervoor dat je stevige wandelschoenen aantrekt, de weg ernaartoe kan wel eens glad worden.

#9. Bezoek Bad Ischl

Het wereldberoemde kuuroord Bad Ischl ademt Oostenrijkse geschiedenis. Hier brachten Franz Jozef en keizerin Sisi hun zomer door en dat merk je nog steeds in alles om je heen in deze cultuurrijke stad. Breng een bezoekje aan de Kaiservilla, kuier door de gezellige straatjes of geniet op een terrasje langs de rivier. Als je wat meer tijd hebt, kun je met de Katrin Seilbahn naar boven, waar je wordt verrast met een verbluffend uitzicht.

16922 - bad ischl (2)

#10. Bewandel het Baumwipfelpfad Salzkammergut

De stad Gmunden aan de Traunsee staat alom bekend voor haar porselein. Het typische servies is niet weg te slaan uit de Oostenrijkse traditie. Maar Gmunden heeft nog heel wat meer te bieden. Bewandel hier met het hele gezin bijvoorbeeld het Baumwipfelpfad Salzkammergut op de Grünberg in Gmunden en beleef de mooiste momenten. Deze prachtige wandeltocht loopt doorheen de bosrijke omgeving in Salzkammergut, en biedt als kers op de taart een schitterend panorama vanop de uitkijktoren. Bovendien is het hele pad perfect toegankelijk met een kinderwagen of rolstoel!

Welke activiteit ontbreekt volgens jou nog in dit lijstje?