Skip to navigation Skip to main content

Nieuwe wandelschoenen kopen: 10 handige tips

53072 - Nieuwe wandelschoenen kopen: 10 handige tips (2)

Wandelschoenen of bergschoenen hebben over het algemeen een lange levensduur. Ze zijn stevig gemaakt en gaan meestal jaren mee. Toch zijn ze op een gegeven moment aan vervanging toe. Controleer regelmatig je wandelschoenen op slijtage en of de zool en stootranden nog goed aan de rest van de schoen vastzitten. Je wilt immers niet ineens een (deel) van je schoenzool verliezen. Is het tijd voor nieuwe bergschoenen? Lees dan voor je naar de winkel gaat om nieuwe wandelschoenen te kopen, de onderstaande tips even door ter voorbereiding.

#1. Welke type wandelschoenen zijn er

Wanneer je in de winkel komt voor nieuwe wandelschoenen, ontdek je direct dat het aanbod enorm is. Er zijn hoge en lage wandelschoenen en er is een groot verschil in comfort en stevigheid. In grote lijnen zijn wandelschoenen ingedeeld in verschillende klassen, van A tot en met D.

  • Wandelschoenen type A: deze zijn geschikt voor niet al te lange wandelingen over goede paden. Ze zijn licht en de zolen zijn soepel.
  • Wandelschoenen/bergschoenen type B: deze wandelschoenen zijn al wat steviger en zijn veelal hoger, waardoor ze ook de enkel ondersteunen. Je kunt hiermee gemakkelijk op bergachtig terrein wandelen.
  • Bergschoenen type C: hierbij gaat het om een hoge wandelschoen met een stevige en stugge zool. Deze schoenen zijn gemaakt voor flinke tochten in de bergen en meerdaagse trektochten.
  • Bergschoenen type D: dit zijn de meest stugge, zware en stevige bergschoenen die er bestaan. Onder de zolen kunnen ook stijgijzers gemonteerd worden. Ze zijn geschikt voor zware alpinetochten over moeilijk terrein, sneeuw en ijs.

Afhankelijk van wat je precies wilt gaan doen in de bergen, kies je een schoen die bij jou past. Vraag jezelf dus voor je naar de winkel gaat af, op welke paden je wilt lopen en welke tochten je wilt gaan maken op je nieuwe wandelschoenen. Op die manier kan de verkoper je goed adviseren. De laatste jaren zijn ook trailrunning schoenen erg in opkomst. Deze lichte en lage schoenen met veel grip zijn gemaakt om mee te rennen in de bergen, maar worden ook steeds vaker gebruikt voor het ‘normale’ wandelen.

53072 -  (6)
Steeds vaker gaan mensen de bergen in op trailrunningschoenen

#2. Ga naar een goede winkel met een groot aanbod

Het is fijn om keuze te hebben wanneer je nieuwe wandelschoenen gaat kopen. Ga naar een specialistische outdoor- of sportwinkel waar je tevens goed advies krijgt. Geef aan wat je van je wandelschoenen verwacht en een verkoper zal jou de juiste schoenen aanraden. Op internet kun je vaak aantrekkelijke aanbiedingen tegenkomen, maar bij het kopen van schoenen is het toch belangrijk dat je kunt passen en vergelijken. In veel winkels is er ook een klein parcours waar je de schoenen op kunt testen.

#3. Kies voor een rustig moment, liefst in de middag

Wanneer je de keuze hebt, ga dan niet op een drukke zaterdagmiddag naar de winkel, maar kies een rustiger moment. De verkopers hebben dan wat meer tijd voor je en je voelt je minder gehaast om een paar schoenen te kiezen. Aangezien je voeten in de middag vaak wat dikker zijn dan in de ochtend, is het verstandig pas na de ochtend nieuwe wandelschoenen te passen.

#4. Neem je oude schoenen mee naar de winkel

Verkopers werken vaak jarenlang in een winkel en zijn bekend met veel wandelschoenen uit oudere collecties. Wanneer je altijd tevreden was met je oude schoenen, dan kan hij of zij kijken naar een model dat vergelijkbaar is.

53072 -  (8)
Deze oude wandelschoenen vertonen scheurtjes in de stootrand, waardoor ook de zool kan loskomen

#5. Meten is weten: kies de juiste maat

Het is belangrijk om je voeten te laten opmeten voor de juiste maat. Een veelgemaakte fout is bergschoenen te klein te kopen en dat merk je vaak pas wanneer je een berg afdaalt: je teen raakt steeds de voorkant van de schoen. Ook de breedte van je voet is belangrijk, aangezien er ook op dat vlak veel verschillen zijn qua modellen. Pas meerdere schoenen aan om een goede vergelijking te kunnen maken:

  • Wandel over het parcours in de winkel wanneer dit er is.
  • Houd het paar dat lekker zit gerust even aan en blijf staan en lopen door de winkel.
  • Je tenen mogen de voorkant van de schoen nooit raken en de schoen dient niet te knellen.
  • Wandelschoenen worden vaak ‘ruim’ gekocht in de lengte, zodat je geen last krijgt van je tenen tijdens het afdalen. Bij het passen met je veters los, dien je een vinger in de schoen achter de hiel van je voet te kunnen steken.
  • Zorg ervoor dat de schoen ook niet te groot, te breed of te smal is.

#6. Neem je wandelsokken mee

Er zijn veel verschillende soorten wandelsokken, van dikke wollen tot dunne technische exemplaren. Welke sokken heb jij meestal aan? Neem deze mee naar de winkel en gebruik ze tijdens het passen van je nieuwe wandelschoenen. Heb je nog geen wandelsokken? Laat je dan adviseren in de winkel en pas je nieuwe schoenen direct met de nieuwe sokken.

#7. Let niet op kleur of uiterlijk

Op wandelschoenen of bergschoenen moet je vooral lekker kunnen lopen en het liefst dagen achter elkaar, zonder last te krijgen van je voeten. Probeer je daarom ook niet te laten leiden door het uiterlijk van een schoen: liever een minder mooie schoen die fantastisch zit, dan een prachtexemplaar waar je zere voeten in krijgt.

53072 -  (10)
Bedenk vooraf of je schoenen ook waterdicht moeten zijn

#8. Trek je nieuwe schoenen thuis aan en ga wandelen

Het is verstandig om je nieuwe wandelschoenen thuis even een aantal uren aan te trekken. Het liefst wanneer je staat of loopt. Bijvoorbeeld tijdens het koken of afwassen. Op die manier merk je nogmaals of ze goed zitten, niet ergens knellen of te klein/groot zijn. Passen ze goed, ga er dan een aantal keren mee wandelen in België. Zo loop je ze alvast in voor je echt de bergen ingaat.

#9. Investeer in inlegzolen

De standaard inlegzolen van wandel- of bergschoenen zijn vaak erg eenvoudig en dun. Specialistische winkels verkopen zolen die meer ondersteuning bieden tijdens het lopen. Voor veel mensen biedt dit voordelen: men loopt prettiger en voeten worden minder snel moe. Informeer er eens naar in de winkel.

#10. Wees lief voor je nieuwe wandelschoenen

Wandelenschoenen zijn een flinke investering en je wilt er het liefst natuurlijk weer lang plezier van hebben. Wanneer je je wandelschoenen goed onderhoudt, gaan ze vaak langer mee. Maak de schoenen na de vakantie schoon voor je ze terugzet in de kast. Zijn ze van leer, wrijf ze dan regelmatig in met leervet. Wandelschoenen met Gore-Tex blijven goed ademen wanneer ze af en toe een ‘badje’ krijgen. Het membraan kan namelijk verstopt raken door vuil. Haal voor je ze nat maakt eerst de zolen en de veters uit je schoenen. De stootranden en zolen hebben geen onderhoud nodig: even schoonmaken met een borstel en lauwwarm water is voldoende.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.