Wandelen in Nationaal Park Hohe Tauern: 8 tips

uitzicht tijdens het wandelen in nationaal park hohe tauern

28 april 2021

door Lucas in Wandelen

Nationaal Park Hohe Tauern is met 1856 m2 niet alleen het grootste beschermde natuurgebied van de Alpen, maar het behoort ook tot de grootste natuurgebieden van Europese bodem. Het park ligt verspreid over drie Oostenrijkse deelstaten: Tirol, Karinthië en Salzburgerland, en is het beste te voet te ontdekken. De keuze aan wandelroutes is enorm, dus we helpen je graag op weg met deze 8 tips voor wandelen in Nationaal Park Hohe Tauern. Dit gezinsvriendelijke wandelgebied telt ruim 6400 kilometer aan wandelroutes om er een leuk loopavontuur van te maken. 

#1. Wandelen over de gletsjerweg Pasterze

Een prachtige wandeling in Nationaal Park Hohe Tauern om dit blog mee te beginnen, is die naar de Kaiser-Frans-Josefs-Höhe en het eveneens prachtige uitzicht wat daar te vinden is. Dit is het uitzichtpunt voor de Pasterze Gletscher. Deze route start op de parkeerplaats van Alpinecenter Glocknerhaus. Vervolgens loop je langs de grootste gletsjer van de Oostalpen en na zo'n drie uur heb je het eindpunt bereikt. Hier word je getrakteerd op een indrukwekkend uitzicht op de gletsjer. Onderweg naar de Kaiser-Frans-Josefs-Höhe krijg je een goed beeld van hoe de gletsjer het gebied in Karinthië de afgelopen jaren heeft gevormd. 

#2. Wandel naar de Wangenitzsee

Een tweede aanrader voor wandelen in Nationaal Park Hohe Tauern is de wandeling naar de Wangenitzsee. Dit is het grootste bergmeer van Karinthië en het op een na grootste van het nationaal park. De nabijgelegen Wangenitzsee Hütte is gelegen boven het meer en biedt je de gelegenheid om met een prachtig uitzicht te genieten van je welverdiende pauze. Het meer is diepblauw van kleur en samen met de Kreuzsee vormt het een bijna magisch en uniek beeld. Je start deze wandeling op parkeerplaats Wangenitz Alm en in zo'n zes uur wandel je naar de berghut en weer terug. 

#3. Oberhaus - Jagdhausalm

Voor wie in Osttirol op zomervakantie is, is de wandeling naar de Jagdhausalm een tip. Dit is een van de oudste almdorpen van Oostenrijk en meer dan de moeite waard om eens te bezoeken. Een van onze collega's heeft de wandeling een paar jaar geleden gemaakt en ze was erg onder de indruk. Het is een vrij eenvoudige wandeling in Nationaal Park Hohe Tauern, maar de uitzichten onderweg zijn prachtig. De route begint op parkeerplaats Oberhaus en brengt je in zo'n 2,5 uur naar de Jagdhausalm. Tevens is het mogelijk om dit met een gids te doen, zo krijg je onderweg ook leuke informatie over de flora en fauna in deze omgeving.

wandeling jagdhausalm
De wandeling naar de Jaghausalm is eenvoudig en indrukwekkend.

#4. Wandelen over de Gletsjerweg Innergeschlöß

Ook de nodige hoogtemeters zijn te maken tijdens het wandelen in Nationaal Park Hohe Tauern. Een goed voorbeeld hiervan zijn de routes rond de Großvenediger, een berg gelegen op de grens tussen Osttirol en Salzburg. Deze berg is zowel letterlijk als figuurlijk een hoogtepunt in het nationaal park, net als alle wandelingen die op en rond deze berg te maken zijn. Je vindt hier een waar paradijs voor wandelliefhebbers. Een van de mooiste wandelingen loopt door de dorpjes Außergeschloß en Innergeschloß naar het eind van het dal. Je wandelt door een ruig berglandschap naar het hart van het park. Onderweg kom je onder andere langs de beroemde Auge Gottes (2240 meter) en loop je een stuk over de gletsjerrand van de Schlatenkees. Reken zo'n zes uur voor de hele tocht. 

#5. Europa-Panoramaweg in Matrei

Ook met het gezin kun je heerlijk wandelen in Nationaal Park Hohe Tauern. Een goed voorbeeld daarvan is de Europa-Panoramaweg in Matrei. De eerste hoogtemeters zijn eenvoudig te overwinnen dankzij de Goldried-Bergbahnen, die je naar 2156 meter hoogte brengt. Boven loopt deze prachtige panoramaroute, waarbij je onderweg getrakteerd wordt op een uitzicht op meer dan 60 drieduizenders, waaronder de Hochgall, Großvenediger en Großglockner. Het is een eenvoudige wandeling die ook geschikt is voor kleine kinderen. In totaal heb je zo'n drie uur wandelplezier. 

#6. Wandeling in het Krimmler Ache

Een ander hoogtepunt in Nationaal Park Hohe Tauern zijn de Krimmler Wasserfälle, de watervallen waar jaarlijks vele toeristen op af komen. De wandeling langs de Krimmler Wasserfälle klinkt waarschijnlijk elke bergliefhebber wel bekend in de oren, maar in het Krimmler Achental boven de watervallen is nog veel meer te zien. Dit dal is het langste en hoogstgelegen dal van de hele Venediger-groep en biedt een prachtig toneel voor tal van wandelingen. Een tip is de route langs de Krimmler Ache naar de bron van de beek, de Krimmler gletsjer, en uiteindelijk het Krimmler Tauernhaus. Je start op de parkeerplaats bij de Krimmler Wasserfälle. Vervolgens loop je in een uurtje, dat is gerekend zonder pauzes om foto's te maken ;-), naar de bovenste waterval en vanaf daar is het nog ongeveer 3,5 uur naar het Krimmler Tauernhaus.  

Krimmler Wasserfälle
De Krimmler Wasserfälle zijn populair bij vele bergliefhebbers!

#7. Hollersbachtal - Kratzenbergsee

De favoriet voor wandelen in Nationaal Park Hohe Tauern is voor velen de wandeling in het Hollersbachtal in Salzburg. Het eindpunt van deze wandeling is het grootste bergmeer van het park: de Kratzenbergsee op 2162 meter hoogte. De omliggende bergwereld met onder andere Larmkogel (3022 meter) en de Kratzenberg (3023 meter) zorgt voor de mooiste uitzichten en een prachtige omgeving om doorheen te wandelen. Naast de Kratzenbergsee ligt de Fürther Hütte, ideaal voor je welverdiende pauze. Je start deze wandelroute op de parkeerplaats bij de ingang van het Hollersbachtal, waarna je in zo'n vijf uur naar de hut loopt. Je kunt de route inkorten door het eerste stuk met een taxi af te leggen. Dit bespaart je ongeveer drie uur wandelen.

#8. Hüttschlag - Schödertal

De achtste en daarmee laatste tip voor wandelen in Nationaal Park Hohe Tauern, is de tocht door het Schödertal in Salzburg. Dit romantische dal ligt aan het eind van het Großarltal en biedt een prachtige wandelwereld. Geniet van de unieke omgeving en met een beetje mazzel kun je zelfs verschillende diersoorten in het wild zien. Uiteindelijk kom je uit bij de Schödersee, een 'tijdelijk' meer dat in het voorjaar gevuld is met smeltwater van de winter, maar dat in de zomer vaak droog staat. Het beginpunt van de wandeling is het informatiehuis van Nationaal Park Talwirt, vanaf waar je over gemarkeerde wandelweg 512 in ongeveer twee uur naar de Schödersee loopt. 

De Schödersee in Hüttschlag (Foto: © www.grossarltal.info)


Zomervakantie tips