Skip to navigation Skip to main content

Noodweer: hoe is het nu in de Alpen?

Overstroming (1)
© Unsplash / Andreas Eriksson

De chaos die het noodweer in de Alpen veroorzaakt zal je niet zijn ontgaan. In alle Alpenlanden heeft de extreme regenval voor aardverschuivingen, overstromingen, stroomuitval en ander leed gezorgd. Ook vandaag regent het nog flink, al zal het waterpeil op veel plekken niet verder stijgen. In dit artikel een overzicht van de gebeurtenissen in de Alpen.

Oostenrijk: waterpeil heeft hoogste punt bereikt

Van extreme regenval is op dit moment geen sprake meer in Oostenrijk, maar de situatie ter plaatse is nog allerminst ontspannen. Kort voor middernacht bereikte het waterpeil van de Inn bij Kufstein het hoogste waterpeil. Toch is het overstromingsgevaar lang nog niet overal geweken.

  • Tirol: deel Ötztaler Bundesstraße ingestort, waardoor de toegangsweg naar Sölden niet begaanbaar is. Onder andere de Ruetz in het Stubaital en de Ötztaler Ache zijn buiten hun oevers getreden. Diverse wegen, zoals de Brennerstraße bij Gries am Brenner, zijn nog afgesloten.
  • Salzburgerland: de wegen in het Grossalrtal, Gasteinertal en de B311 bij Schwarzach zijn sinds 05.00 uur open. Er zijn verschillende overstromingen geweest in onder andere St. Johann, Bischofshofen, Rauris en Mittersill. De spoorlijn bij Pass Lueg is tot dinsdag 14.00 geblokkeerd vanwege de waterstand van de Salzach. Meer dan 1500 brandweerlieden zijn ingezet bij 332 acties.
  • Vorarlberg: gisteren moest de brandweer 60 keer in actie komen. Het waterpeil van de Rijn bij de monding in de Bodensee bereikte maandagmiddag het hoogste peil.
  • Karinthië: de afgelopen 24 uur hebben 850 brandweerlieden zich ingezet om onder andere kelders leeg te pompen en om omgevallen bomen te verwijderen. In Obervellach trad de Möll buiten zijn oevers en in het Lesachtal vond een aardverschuiving plaats, waardoor er op de Gailtalstraße maar één rijstrook kan worden gebruikt. Gisteravond hadden alle huishoudens in Karinthië weer de beschikking over stroom.

Zwitserland: Rijn en Inn buiten de oevers

In Zwitserland kreeg met name het Engadin en het Rijndal te maken met kritieke situaties. De Rijn is buiten de oevers getreden, maar dit heeft niet voor problemen gezorgd. In Engadin stroomde de Inn over, waardoor wegen werden afgesloten en er een camping bij Scuol onder water liep. Reddingswerkers bouwden nooddammen bij de oevers van de rivier. In het oosten van Zwitserland zijn op dit moment nog waarschuwingen van kracht voor mogelijke overstromingen van de Goldach, Sitter en de Thur. Het waterpeil van het Lago Maggiore is sinds zaterdag ruim een meter gestegen.

Duitsland: langzaam stabiliseert de situatie zich

In delen van Beieren blijft het vandaag nog flink regenen, maar de overstromingssituatie van de Inn en de Donau zijn gekalmeerd. Wel blijft er in verschillen regio’s tot woensdagochtend nog een overstromingsalarm van kracht. In de Allgaü wordt gemeld dat de situatie onder controle is, maar dat men geen verdere stijging van het water verwacht. De grootste problemen in Zuid-Duitsland hebben zich voorgedaan op zaterdag. Onweer, storm en extreme hagel zorgden voor veel schade.

Frankrijk: snelweg en spoorlijn in Maurienne afgesloten

In Frankrijk heeft een rotslawine in de Maurienne-vallei, het weg- en treinverkeer tussen Frankrijk en Italië volledig lamgelegd. Een veiligheidsbarrière kon de ongeveer 700 kubieke meter rots niet tegenhouden. Slachtoffers zijn er niet gevallen. De verwachting is dat er op z’n vroegst woensdagavond weer treinen rijden tussen St. Jean de Maurienne en Modane.

Italië: modderstromen en evacuaties

Gisteren viel er op plaatsen in Zuid-Tirol net zo veel regen als er normaal in een maand valt. Het waterpeil in de rivieren staat hoog, maar grote schade is gelukkig uitgebleven. In Vinschgau waren er op diverse plekken modderstromen en in Trafoi is het kerkje Drei Brunnen overstroomt. Zuidelijker, in Trentino, werden in Fucine twee campings geëvacueerd. Doordat de weg naar het Val di Genova onbegaanbaar werd moesten een groep wandelaars per helikopter opgehaald worden bij de rifugio Collini al Bedole.  

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.