10 x de mooiste dorpen in de Alpen

10 x de mooiste dorpen in de Alpen

5 juni 2017

door Miranda in Bestemmingen

In de Alpen zijn ontelbaar veel mooie en authentieke dorpjes te vinden. Chalets met balkons vol bloemen, karakteristieke kerktorens en eeuwenoude huizen zijn slechts enkele kenmerken die het dorp net even meer bijzonder maken. Geen hoogbouw of moderne gebouwen, maar traditionele boerderijen met de bijzondere bergwereld op de achtergrond. De onderstaande 10 dorpjes hebben het allemaal, maar er bestaan er uiteraard nog meer. Volgens ons zijn dit de 10 mooiste dorpen in de Alpen.

#1. Mürren - Zwitserland

Mürren is niet alleen één van de mooiste dorpen, maar ook één van de meest romantische die er bestaan. Mürren ligt op een zonnig hoogplateau, op een hoogte van 1650 meter. Het dorp is autovrij, heeft kenmerkende houten chalets en biedt uitzicht op beroemde Zwitserse bergtoppen, zoals de Eiger, Mönch en Jungfrau. De reis naar het dorpje, per gondel of bergtrein is al een avontuur an sich.

#2. Alpbach - Oostenrijk

Alpbach heeft niet voor niets de titel ‘mooiste dorp van Oostenrijk’ mogen ontvangen en daar zijn de inwoners erg trots op. Om de prachtige sfeer van het dorp te behouden, heersen strenge bouwrestricties. Alpbach staat vol met houten chalets, waarvan de bloembakken uitpuilen met bloemen. Dat in combinatie met de vele oude en vaak nog werkende boerderijen, geeft de bijzondere sfeer aan het dorp.

alpbach
Huizen vol bloemen in Alpbach (Foto: © Alpbachtal Seenland Tourismus / Campanile Alberto)

#3. Sixt-Fer-à-Cheval - Frankrijk

Sixt-Fer-à-Cheval behoort zeker tot één van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het dorp is klein, beschikt over vele bezienswaardigheden en ligt middenin een prachtige natuur vol met watervallen. Rondom het dorp liggen veel oude boerderijen die voor nog meer schoonheid en sfeer zorgen.

#4. Heiligenblut - Oostenrijk

Heiligenblut ligt aan de voet van de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner. De karakteristieke kerktoren, houten chalets, vele bloemen en de machtige bergtop zorgen voor de bijzondere en kenmerkende sfeer in dit dorpje in Karinthië.

heiligenblut
Maak mooie wandelingen in Heiligenblut (Foto: © heiligenblut.at)

#5. Innichen - Italië

Innichen is een klein plaatsje in de Italiaanse provincie Zuid-Tirol. De ligging in de Drei Zinnen Dolomieten is werkelijk prachtig. Het stadje wordt getekend door oude kerkjes en barokke koopmanshuizen. Wel is er helaas ook nieuwbouw bijgekomen, maar toch mag Innichen niet ontbreken aan deze lijst.

#6. Grimentz - Zwitserland

Het dorpje Grimentz ligt in het Zwitserse Val d’Aniniviers en wordt door velen bestempeld als het mooiste dorpje van Wallis. De donkere houten chalets zijn vaak al honderden jaren oud en worden zomers helemaal opgefleurd met de mooiste bloemen. Ook bijzonder: in de Bourgeoisie van het dorp ligt de meer dan 100 jaar oude gletsjerwijn in vaten opgeslagen en u heeft de mogelijkheid om die wijn ook zelf te proeven.

Grimentz
De vele bloemen kleuren Grimentz

#7. Filzmoos - Oostenrijk

Filzmoos ligt in een mooi en rustig dal in het Salzburgerland. Hier worden oude, houten chalets afgewisseld met nieuwe exemplaren die perfect in het sfeerbeeld van het dorpje passen. Klederdracht wordt zo nu en dan door de lokale bevolking gedragen en de vele, oude boerderijen zijn nog steeds in gebruik. Iets dat Filzmoos nog niet iets extra’s geeft!

#8. Oberammergau - Duitsland

Het Beierse Oberammergau is een sfeervol plaatsje gelegen in een prachtige bergomgeving. In het historisch centrum liggen veel oude huizen, waarvan vele met (plafond)schilderingen. Een bekend evenement in Oberammergau is Passionsspielen dat iedere 10 jaar plaatsvindt. Hierbij wordt de lijdensweg van Jezus uitgebeeld.

Pilatushaus Oberammergau
Het Pilatushaus in Oberammergau (Foto: © Ammergauer Alpen GmbH, Stephan de Paly)

#9. Bonneval-sur-Arc - Frankrijk

Bonneval-sur-Arc wordt gezien als de poort tot het Parc National de la Vanoise en is een klein romantisch plaatsje. Massatoerisme komt u hier niet tegen, wel schattige huisjes met leistenen daken. Het dorp is knus en een fijne locatie om te ontsnappen aan de dagelijkse drukte in Nederland. Hier geniet u in alle rust van de prachtige natuur.

#10. Waidring - Oostenrijk

Kneuteriger en Oosternijkser wordt het bijna niet in Waidring in het Pillerseetal. Hier vindt u alles wat u kunt verwachten van een traditioneel Oostenrijks bergdorpje. Knusse huizen, een mooi kerkje en een prachtig helder meer waar.

Waidring
In het meer kan gezwommen worden (Foto: © kitzbueheler-alpen.com)

Welk dorp hoort volgens u ook thuis in deze lijst?

Zomervakantie tips