Skip to navigation Skip to main content
Fietsen Grimselpas
© Spalder Media Group

Het Alpenbrevet is, samen met La Marmotte en de Ötztaler Radmarathon, een van de zwaarste cyclo’s ter wereld. Het aantal hoogtemeters, de afstand, de hoogte; de cijfers van het Alpenbrevet boezemen bij iedere deelnemer angst in. Gelukkig vergoedt het prachtige Zwitserse landschap veel. De langste route voert over vijf loodzware Alpencols van de buitencategorie. Vind je 268 kilometer fietsen iets te gortig, dan kun je ook kiezen voor de variant van 212 km, 108 km of 65 km. In dit weblog alles over het Alpenbrevet.

Inschrijving Alpenbrevet 2023

Aan het Alpenbrevet mogen maximaal 2500 wielrenners deelnemen. Wees er dus snel bij wanneer je wil deelnemen aan deze cyclo. Via de website van de organisatie van het Alpenbrevet kun je je voor een bedrag van CHF 100,- inschrijven voor de Zilver, Goud of Platinum Tour. De inschrijving is doorgaans open tot eind juli, maar voor die tijd is de deelnemerslimiet meestal al bereikt. Mocht je gezondheid je onverhoopt in de steek laten dan kun je op vertoon van een medische verklaring CHF 80,- terugkrijgen. Ook heb je de mogelijkheid om bij de inschrijving voor CHF 25,- een optie te nemen op een startplek. Bij het afhalen van het nummer betaal je dan alsnog.

 

Accommodaties Andermatt

Route Alpenbrevet

Wie het Alpenbrevet wil rijden heeft de keuze uit vier verschillende routes. De zwaarste variant, platinum, is maar liefst 268 km lang en de 7090 hoogtemeters zijn verdeeld over 5 Alpenpassen. Wie zich waagt aan de gouden variant moet nog altijd 212 km met 5080 hoogtemeters afleggen. Kies je voor zilver, dan liggen er op een afstand van 108 km drie bergen op je te wachten. Krijg je alleen van de gedachte al verzuurde benen, dan is de bronzen variant van 64 km wellicht meer aan jou besteed. De start is in Andermatt in het kanton Uri, met uitzondering van brons (Ulrichen, Obergoms) en je finisht hier ook weer.

Beklimmingen Alpenbrevet

Het profiel van het Alpenbrevet ziet eruit als een stel haaientanden. Het gaat na de start om 06.00 uur constant in stijgende of dalende lijn. Op de platinum route moet je het opnemen tegen de Grimselpas (2165 m), Nufenenpas (2478 m), Lukmanierpas (1916 m), Oberalppas (2046 m) en Sustenpas (2224 m). Onderweg dien je voor een bepaalde tijd punten te passeren anders word je niet opgenomen in de uitslag. De finish in Andermatt is tot 21.00 uur geopend. In de route van de gouden variant is de Furkapas (2436 m) opgenomen, terwijl je voor zilver de Gotthardpas (2106 m) moet overwinnen. Klimmersbenen zijn dus een vereiste om al die hoogtemeters te kunnen overbruggen!

Racefiets Grimselpas
© Spalder Media Group

Belangrijke informatie Alpenbrevet

Je startnummer voor het Alpenbrevet kun je op vrijdag (14.00 – 21.00 uur) en zaterdag (05.00 – 06.30 uur) ophalen. De startvakken zijn ingedeeld op basis van gemiddelde snelheid en dien je zelf te kiezen. Mocht je onderweg van afstand willen switchen dan is dit mogelijk, je transponder stelt vast wat je uiteindelijk hebt gefietst. Over bevoorrading hoef je je geen zorgen te maken, deze is uitstekend geregeld. Op de langste afstand zijn maar liefst 8 punten. Een licht op de fiets is verplicht. Na afloop dien je je transponder weer in te leveren, anders wordt er CHF 65,- in rekening gebracht.

Overzicht deelname Alpenbrevet

  • Datum: 02-09-2023
  • Afstand: 268 km, 212 km, 108 km en 64 km
  • Hoogtemeters: 7090 m, 5080 m, 3200 m en 2140 m
  • Deelnemerslimiet: 2500
  • Kosten: CHF 100,-
  • Inschrijving: website organisatie Alpenbrevet (vanaf januari)
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.