Skip to navigation Skip to main content

Monsteiner: Zwitsers bier van hoog niveau

5846 - Monsteiner: Zwitsers bier van hoog niveau

Het Zwitserse dorp Monstein is niet bekend om haar kaas, chocolade of uurwerken, zoals men zou verwachten in Zwitserland. In dit kleine sfeervolle dorp staat de hoogstgelegen brouwerij van Europa: Biervision Monstein. Er wordt met liefde en passie bier gebrouwen met gebruik van het plaatselijke bronwater. Indebergen.be nam een kijkje en een slokje.

Met de Postbus naar Monstein

We rijden met de Postbus naar Monstein, een klein plaatsje op 1.625 meter hoogte en 12 km van het centrum van Davos. Via een bochtige weg bereikt de bus het sfeervolle dorp dat direct indruk maakt door de mooie oude Walliser chalets. Maar het busavontuur is nog niet over. De buschauffeur moet eerst nog parkeren. Ik houd m’n adem in, terwijl de buschauffeur rustig achteruit inparkeert. Ik probeer niet aan de afgrond te denken. Als ik uitstap begrijp ik waarom het zo langzaam ging; dit is centimeter werk. Bij het instappen straks moeten we maar niet met z’n allen achterin gaan zitten…

Postbus Monstein
Heel precies parkeren in Monstein

Dividend uitgekeerd in bier

Het pittoreske dorp heeft me direct te pakken. Het is eind van de middag en zon begint langzaam onder te gaan. Het warme licht schijnt op de mooie chalets. We lopen naar de hoogst gelegen bierbrouwerij van Europa: Biervision Monstein. Iedere vrijdagmiddag is hier een rondleiding door de brouwerij en kunnen de verschillende biertjes geproefd worden in de kelder. De jonge Duitse brouwer Tobi heet ons welkom en leidt ons direct naar de kelder. Hier krijgen we een biertje om vervolgens te beginnen aan de rondleiding. Sinds 2001 bestaat deze brouwerij die is opgezet door locals. Het idee ontstond doordat Monstein beschikte over bronwater van bijzonder goede kwaliteit. De ruim 1.100 aandeelhouders die de brouwerij inmiddels telt krijgen hun dividend jaarlijks in bier uitgekeerd, 2 liter per aandeel.

Brouwerij Monstein

200.000 liter per jaar

De enthousiast Tobi, die door zijn blauwe haar en piercings een opvallende verschijning is, vertelt vol trots over het bierproces in Biervision Monstein. Nooit geweten wat er allemaal komt kijken bij het brouwen van bier, erg interessant. Ze brouwen hier jaarlijks zo’n 200.000 liter bier waarbij ze alles zelf doen, tot het vullen en dichtklikken van de flessen. En hoewel ik eigenlijk niet zo’n bierliefhebber ben, smaakt het huisbiertje mij prima. Er worden 5 verschillende bieren geproduceerd die vooral in de regio geschonken en verkocht worden. Er is geen export van het bier, behalve dan de toeristen die het zelf meenemen naar huis.

Tobi van brouwerij Monstein
Onder het genot van een biertje vertelt Tobi enthousiast over het brouwproces van bier

Viva!

Na de rondleiding dalen we weer af naar de kelder voor een volgend biertje. We klinken de glazen nogmaals en roepen ‘Viva!’ het woord voor ‘Proost’ in Graubünden.

Proosten in de brouwerij
Viva! De biertjes smaken prima

Monstein
Het sfeervolle Monstein is een bezoekje meer dan waard

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.