Skip to navigation Skip to main content

Ertsgebergte: vakantie op de grens van Duitsland en Tsjechië

54066 - Ertsgebergte: vakantie op de grens van Duitsland en Tsjechië
© Tourismusverband Erzgebirge / studio2media

Het Ertsgebergte, Erzgebirge in het Duits, is niet de eerste regio waar je aan denkt bij een vakantie in de bergen. Toch is het Ertsgebergte, een bergketen op de grens van Duitsland (Saksen) en Tsjechië, een veelzijdige bestemming. Je kunt er prachtig wandelen, er zijn tal van bezienswaardigheden om te bezoeken en een fijne camping of vakantiehuis is ook zo gevonden. In dit artikel meer over hoe een vakantie in het Ertsgebergte eruit zou kunnen zien.

Vakantie in het Ertsgebergte

Voor een vakantie in het Ertsgebergte dien je vanaf Utrecht zo’n 700 km te rijden. Eenmaal hier bevind je je in de Duitse deelstaat Saksen, ten zuiden van Dresden en Chemnitz. Je kunt je vakantie in het Ertsgebergte ook doorbrengen aan de Tsjechische zijde, hier is Karlsbad de grootste plaats. De streek, van zuidwest naar noordoost, is zo’n 150 km lang en 40 km breed. Qua oppervlakte is het Ertsgebergte net iets groter dan de provincie Zeeland. Hoogste toppen in dit middelgebergte zijn de Klínovec (1244 m) in Tsjechië en de Fichtelberg (1214 m) in Duitsland. Het Ertgsgebergte is van oudsher een mijngebied. Sinds het jaar 110 werd hier zilver gewonnen en later delfstoffen als tin, ijzererts, bruinkool en kobalt. Diverse lokale tradities, zoals de beeldhouwkunst en het houtsnijwerk, zijn afkomstig uit die tijd. Inmiddels staat het mijngebied op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Wat kun je doen in het Ertsgebergte?

Inmiddels is het Ertsgebergte uitgegroeid tot een populaire vakantiebestemming in zomer en winter. Tijdens de wintermaanden is een wintersport hier mogelijk en in de overige delen van het jaar komen berg- en natuurliefhebbers naar de regio. Dankzij het glooiende karakter van de bergen, kunnen ook minder geoefende wandelaars en families hier mooie wandeltochten (5000 km aan wandelroutes) maken. Een meerdaagse huttentocht door het Ertsgebergte behoort ook tot de mogelijkheden. Ook per fiets of mountainbike kun je deze streek uitstekend ontdekken. De afstanden zijn beperkt en er zijn tal van routes. Wie helemaal tot rust wil komen, moet naar de helende bronnen in kuuroorden als Karlsbad en Mariënbad. Ook zijn er diverse mijnen, zoal die bij Jáchymov, opengesteld voor het publiek.

  • Wandeltip: Kammweg, 285 km lange route door het Ertsgebergte en Vogtland (naastgelegen
  • Mountainbiketip: Stoneman Miriquidi MTB, 162 km lange route met 4400 hoogtemeters
  • Wielrentip: Stoneman Mirquidi, 292 km lange route met 4900 hoogtemeters
  • Motorrijtip: Ertsgebergte bergtour, 145 km lange rondrit door Duitsland en Tsjechië
  • Wellnesstip: bierspa in Karlovy Vary/Karlsbad

 

De mooiste wandelingen in het Ertsgebergte

Bezienswaardigheden in het Ertsgebergte

In het Ertsgebergte zijn tal van bezienswaardigheden te vinden. Zowel op het gebied van cultuur, avontuur als natuur valt er van alles te ontdekken. Hieronder lichten we enkele bezienswaardigheden in het Ertsgebergte uit.

Karlsbad

Karlsbad, of Karlovy Vary in het Tsjechisch, is na Praag de meest bezochte stad van Tsjechië. De historische stad heeft een prachtig centrum met art-nouveau gebouwen en is sinds de 18e eeuw een van de beroemdste kuuroorden van Europa.

Mijnbouw

In het Ertsgebergte zijn diverse mijnen opengesteld voor publiek. Besucherbergwerk 'Markus-Röhling-Stolln' (Annaberg-Buchholz) bereik je na een tochtje met de Grubenbahn (treintje, 600 meter). Hier zie je hoe het er vroeger aan toeging bij het weren in de mijn. Andere mijnen voor publiek zijn onder andere Silberbergwerk Freiberg, Zinngrube Ehrenfriedersdorf en Zinnkammer Pöhla.

54066 - treintje mijnbouw ertsgebergte
Treintje richting een van de vele mijnen (© Tourismusverband Erzgebirge e.V. / Jens_Kugler)

Altenberg

Rond Altenberg liggen diverse bezienswaardigheden. Zo kun je in Wildpark Osterzgebirge dieren als stokstaartjes, lama’s, lynxen en wilde katten zien. Op de Erlebnisberg Altenberg ligt onder andere een zomerrodelbaan, een klimlabyrint en een speeltuin. In en rond Altenberg zijn families wel een dagje zoet.

Eisenbahn

De Eisenbahn is een oude spoorweg door het Ertsgebergte, waar nog altijd stoomlocomotieven rijden. Je reist er mee van dorp naar dorp, of van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid. Maar een ritje over de Eisenbahn is op zichzelf ook al bijzonder!

54066 -
De Eisenbahn rijdt door een prachtig landschap (© Tourismusverband Erzgebirge e.V./ Uwe Meinhold)

Handwerkmusea

Inmiddels staat het Ertsgebergte niet meer bekend om de mijnbouw, maar om het handwerk. Overal zie je de houtkunst terugkomen en er zijn tal van musea waar je de kunst en de cultuur kunt aanschouwen.

Augustusburg

Augustusburg is een sprookjesachtige stad ten oosten van Chemnitz. Het is een ideaal uitgangspunt voor een veelzijdige vakantie in het Ertsgebergte of een goede bestemming voor een dagje uit. Blikvanger van Augustusburg is het renaissancekasteel Schloss Augustusburg. Het kasteel ligt op een berg boven de stad en is niet te missen. Je vindt hier niet alleen een prachtig uitzicht, maar ook een museum met een van de belangrijkste motorcollecties van Europa.

Vakantiehuizen en campings in het Ertsgebergte

Een vakantiehuis in het Ertsgebergte of camping is zo gevonden. In alle dorpjes worden vakantiehuizen aangeboden en ook zijn er gemoedelijke pensions en hotels. Campings vind je onder andere in Amtsberg (Waldcamping Erzgebirge), Bad Schlema (camping Silberbach), Reinsberg (Campingplatz Reinsberg), Schneeberg (Campingplatz Lindenau) en Seiffen (Ferienpark Seiffen). Diverse touroperators bieden georganiseerde reizen aan naar Saksen (Duitsland). Hieronder vind je de mogelijkheden.

Aanbod van campings in Saksen
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.